Full retrett

Frihet til topps

Krista Elvheim og samboeren flyttet fra hus og hage for å få mer fritid.

Publisert Oppdatert

Krista Elvheim (28) og samboeren Hans Christian Nes (35) gjorde ting i omvendt rekkefølge: Etter å ha totalrenovert et gammelt, forfallent hus i Maridalsveien i Oslo, gjorde de full retrett - og flyttet tilbake til den treroms store loftsleiligheten de hadde på Torshov.

- Vi hadde rett og slett ikke tid til hus og hage. Det ble altfor mye med gressplen og bed. Vi ville forenkle livet litt, sier Krista.

Driver livsstilsbutikk

Blant annet ønsket Krista å bruke mer av fritiden sin på å starte butikk, og for et drøyt år siden åpnet hun livsstilsbutikken Purpur på Grünerløkka i Oslo. Det er en herlig oase av en butikk med blomster, gammelt og nytt interiør om hverandre - og selvlagde håndverksprodukter. Og gulvet er selvsagt malt i fargen purpur.

- Far drev blomsterbutikk, og besteforeldrene mine var håndverkere. Jeg har derfor alltid brukt hendene mye - og har lenge drømt om å starte butikk, sier Krista.

Og interiør er for lengst blitt en livsstil.

- Jeg er i en kontinuerlig prosess når det gjelder interiør. Enten har jeg noen prosjekter på gang - eller så finner jeg noen. Det er alltid noe vi ønsker å gjøre i leiligheten. Jeg er alltid på jakt etter fine ting - og lever for dette med interiør, sier Krista.

Blomstrer hele året

I et stuehjørne skaper et par lilla kubbelys god stemning. Vis-à-vis står noen purpurfargede tulipaner i full blomst. I et norgesglass på noen gamle trekasser, står noen lyserosa pelargonier, mens verandaen roper vår ved å være spekket med løkplanter. Til og med på badet blomstrer det. Forklaringen er enkel.

- Jeg trenger blomster i livet mitt. Et interiør uten blomster blir dødt, synes Krista.

Nye bruksområder

I butikken jobber Krista mye med å finne nye bruksområder til gamle ting. Gamle lampeskjermer blir omskapt til blomsterpotter. Og gamle kaffekopper tas i bruk som telysholdere. Tilsvarende kreativitet får også utløp på hjemmebane. Noen løkplanter er plassert i små, retro lampeskjermer; hvilket er ypperlig siden de ikke trenger så mye vann. Gamle, brukte bokser brukes også som blomsterpotter, mens blomstrete, små kaffekopper med skåler huser brennende telys.

Krista elsker farger. Selv påstår hun at hun var minimalist en periode (Vi vet ikke om vi tror henne). Men hun var en svært fargerik minimalist, understreker hun.

Høyt på favorittlisten står nostalgiske gjenstander. Med patina.

- Bestemor var alltid opptatt av gamle ting. Mamma har dessuten alltid tatt vare på familieklenodiene, sier Krista.

Loppegalskap

Før oppsøkte Krista loppemarkeder stadig vekk. Men det var før.

- Nå har jeg sluttet med det. Jeg liker ikke at folk krangler om gamle ting. De nærmest slåss og dytter - det er helt kaos. Før gikk jeg på loppemarkeder fordi jeg likte å gjøre kupp til meg selv. Det var også en frisone, et sted jeg kunne kose meg. Det er trist at det er blitt sånn som det er nå.

Bruktbutikker derimot er hun stadig vekk innom. I Danmark, blant annet. Der kjøper hun mye til butikken sin.

- Det er ikke pengene som driver meg. Det er det å være på skattejakt som gir meg noe.

Danske forbilder

Inspirasjonen henter Krista flere steder; I naturen, i kunst eller i mennesket. Så enkle ting som at andre snakker om interiør, inspirerer.

- Jeg er dessuten opptatt av spennende former. Jeg blir også inspirert av å være i Danmark. Der er de så flinke med interiør. Danskene representerer frodighet, åpenhet og sjarm. Jeg reiser mye til Danmark for å handle brukt til butikken min. De igjen handler mye i Frankrike og Belgia, og der har de mye fint.

Store planer

Krista og samboeren har virkelig funnet seg til rette i den gamle bygården på Torshov.

- Jeg er veldig glad i dette området. Her har man Akerselva hvor det er fint å gå tur - og man bor nært veldig mye. Man er midt i byen, likevel er man i et nærmiljø. Her føler jeg meg hjemme, sier hun.

Nå drømmer de om å kjøpe leiligheten under. Sånn at de kan utvide med en etasje til. Da trengs de bare en trapp - og vips så har de et bybo hvor de kan bo over tid.

- Utfordringen blir naturligvis å skape helhet, siden loftsleiligheten vår er mer moderne, mens leiligheten under er en mer klassisk bygårdsleilighet. Det kunne vært morsomt å utnytte den mer klassiske stilen nede ved å for eksempel ha rokokkostil på sofaen, sier Krista.

Ikke minst, det har sine fordeler når den ene elsker fotball, mens den andre ikke er like engasjert på den fronten.

- Da kan min fotballelskende kjæreste se fotball nede, ler Krista.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning