Male furupanel

Fra dyster furu til lekre vegger

Det er enkelt å male det gamle furupanelet, bare du gjør forarbeidet ordenlig.

MODERNE PANEL: Det dystre furupanelet blir som nytt med maling.
MODERNE PANEL: Det dystre furupanelet blir som nytt med maling.
Publisert Oppdatert

Det er lenge siden ubehandlet furu var in, men fortsatt sliter mange med overflod av mørknet furu i hjemmene sine.

I utgangspunktet kan alle furuvegger males. Hvordan du skal gå frem avhenger av den behandlingen furupanelet har fått tidligere.

En ubehandlet furuvegg er det enkleste, men det er allikevel viktig å være grundig med vask og forarbeid.

Vi viser deg hvordan du går fram - trinn for trinn.

Les også:

Teppetriksene

Stor test av brødristere

10 nyttige hageredskaper

Henger dorullen din riktig?

1. Vask

For å fjerne smuss og lignende som kan gi malingen dårlig heft, og for å unngå at skitt slipes ned i underlaget, er det viktig å være grundig med vaskejobben. Bruk et mildt rengjøringsmiddel, for eksempel husvask, til denne jobben.

Les også: Spar 25 000 på vaskehjelp

Bruk aldri grønnsåpe, da dette er mer en behandling enn et rengjøringsmiddel. Grønnsåpe vil legge seg som en hinne på overflaten, og gi dårlig heft for malingen.

Når du vasker panel, vask alltid nedenfra og opp når du bruker vaskemiddel, og omvendt når du skyller. Vær påpasselig med at alle rester av rengjøringsmiddel fjernes, ettersom rester vil ødelegge heften for malingen.

2. Kvistlakk

Alle kvister må behandles med kvistlakk. Kvistlakken forsegler kvister i treverket, og reduserer dermed faren for at kvisten "blør" og at kvae og harpiks lager brune flekker på veggen.

Les også: Rimelig oppussing av badet

Bruk også kvistlakk på spikerhoder og mindre jerndetaljer, slik at det ikke oppstår misfarging eller rustutslag. Kvistlakken påføres i et tynt lag med liten pensel, slik at hele kvisthullet dekkes. La det tørke, og påfør et strøk til.

3. Skjær ut kvaelommer

Kvaelommer er fulle av harpiks som kan renne ut og lage stygge flekker på veggen hvis de ikke fjernes.

Skjær ut lommene med en skarp kniv. Deretter bør du vaske hullet med en lofri klut med white spirit, for å fjerne alle rester. La det tørke, og påfør to strøk med kvistlakk over hullene.

4. Grunning

Grunning fører til god heft for malingen, et jevnt inntrekk og underbygger dekkevnen til malingen. I tillegg tydeliggjør grunningen ujevnheter i underlaget, slik at det blir lettere å se hvor det må sparkles, og den får fibrene i treverket til å reise seg, slik at disse kan slipes bort før malingen påføres.

Påfør et strøk grunningsmaling i samme farge som toppstrøket, og la panelet tørke.

5. Slip vekk fiberreisningen

Når fibrene reiser seg og danner en ru overflate, kan du slipe vekk dette mer en slipesvamp eller et slipepapir (korning 150-180). Slip med en lett hånd over panelbordene, slik at overflaten kjennes helt glatt. Det er svært viktig at all sliping foregår i treverkets lengderetning.

6. Avstøv veggen

Avstøv veggen med en kost eller en støvsuger med møbelmunnstykke, for å fjerne alt støv etter slipingen.

7. Sparkle

Du kan sløyfe sparkling dersom du ønsker at treverket skal få et litt mer grovt og rustikt preg med synlige sprekker og kvisthull. Men hvis du ønsker en jevnt og glatt finish må du sparkle kvaehull, kvisthull og eventuelle spikermerker med en olje- eller akrylbasert sparkelmasse for treverk.

Les også: Skjenken er blitt trendy

Påfør sparkelmassen med sparkel nedefra og opp, og stryk ut ovenfra og ned. Dype hakk sparkles minimum to ganger. Husk at sparkelmassen må slipes og avstøves mellom hvert lag. Når siste lag med sparkelmasse er tørr, slipes den lett med slipepapir i korning 150-180, avstøves og flekkgrunnes.

8. Maling og fuging

Påfør et strøk interiørmaling for panel i ønsket farge. La tørke, før en elastisk akrylfugemasse påføres i alle sprekker og overganger mellom panel og listverk.

Les også: Velg riktig kjøkkengulv

Skjær et lite, skrått hull i fugemasseflasken. Trykk forsiktig, slik at det ikke kommer ut for mye masse, samtidig som du fører pistolen sakte langs sprekken. Etterslett med fingeren eller en våt svamp. Når fugemasen er tørr, påføres siste strøk med maling.

Male tidligere beiset panel

Du kan følge samme fremgangsmåte for beiset panel som ved ubehandlet panel.

Male tidligere lakkert panel

Lakkert panel bør vaskes med et grovere rengjøringsmiddel, for eksempel kraftvask eller grovrent. Før man setter i gang med ytterligere behandling, er det også viktig å undersøke om lakken sitter godt, eller om den er porøs og nedslitt. Hvis lakken sitter godt til underlaget, holder det å mattslipe hele veggen med et slipepapir i korning 120-150, for deretter å avstøve med en kost eller støvsuger.

Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Hvis lakken derimot er porøs eller nedslitt, må den fjernes. Bruk enten en maling- eller lakkfjerner, eller en slipemaskin med slipepapir, korning 40-60. Når lakken er fjernet kan man avstøve, og fortsette med samme fremgangsmåte som ovenfor.

Male tidligere lutet panel

Hvis panelet tidligere har vært behandlet med lut, kan du også stort sett følge samme fremgangsmåte som over. Men det er en viktig forskjell: luten må nøytraliseres! Vask først panelet med et mildt rengjøringsmiddel, for eksempel husvask, på samme måte som ellers.

Men for å nøytralisere luten må du tilsette eddik i skyllevannet. Bland eddik og vann 50/50, og skyll veggen godt ovenfra og ned. Når veggen så er tørr, kan du følge samme fremgangsmåte som ellers.

Saken er levert av: Ifi.no

Les også:

Denne bilen kan trekke et fly

Fem vanlige treningsfeil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning