Boligsalg og materialer

- Folk er opptatt av parkett

Parkettgulv selger, men har liten betydning for taksten.

ATTRAKTIVT: Eiendomsmeglere erfarer at parkett et attraktivt ved salg av boliger, men taksten gjenspeiler i liten grad materialvalgene. Der er det beliggenheten som avgjør.
ATTRAKTIVT: Eiendomsmeglere erfarer at parkett et attraktivt ved salg av boliger, men taksten gjenspeiler i liten grad materialvalgene. Der er det beliggenheten som avgjør. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Har du planer om å selge boligen din, er du naturlig nok opptatt av den skal ta seg best mulig ut. Og er du ute på boligjakt, vil du tilsvarende være fokusert på hvordan leiligheten tar seg ut. Og kanskje har du et spesielt øye til hvilke materialer som er brukt.

Og at materialbruken er viktig, kommer tydelig frem når man leser boligannonser.

"Høy standard med utstrakt bruk av betong og glass med innslag av sedertre", står det i en annonse. Mens i en annen boligannonse er materialbruken beskrevet på denne måten: "Helt ny enebolig med en gjennomgående høy standard. Bør oppleves og sees! Boligen har en rekke flotte detaljer og det er ikke spart i forhold til materialvalg".

Materialer selger

Det danske forbrukernettstedet Bolius.dk har gjort en undersøkelse omkring hvilke materialer som gjør huset enklest å selge. Der kommer det blant annet frem at boliger i rød teglsten med tak av glassert taksten og gjerne tregulv har et godt salgspotensial.

- Vi erfarer at boliger i rød teglsten er veldig populære, istemmer eiendomsmegler Nils Nordvik hos Nordvik & Partners overfor klikk.no.

- Generelt er det viktig at materialene har god kvalitet.

Vedlikeholdsfrie materialer

I undersøkelse til bolius.dk fremkommer det videre at vedlikeholdsfrie er i skuddet, og at dette blant annet er som følge av at boligeierne ønsker materialer som gir økonomisk forutsigbarhet.

"Etter noen år med økonomisk turbulens, vil boligkjøperne gjerne ha sikre rammer for sin økonomi. Det merkes bl.a. i form av en økt etterspørsel etter boliger med lave vedlikeholdskostnader, skriver de.

Det betyr også at boliger som krever minst mulig oppussing i forkant, har et pluss.

- De leilighetene man kan flytte rett inn i går fortest, forteller eiendomsmegler Trine Dahl hos DnB Eiendom til klikk.no.

- Det er disse såkalte melk og brød-boligene, som de fleste har råd til, som går unna dersom de er strøkne.

Tregulv skal det være

ATTRAKTIV TEGLSTEN: Røde teglstenfasader er ifølge eiendomsmeglere attraktivt blant boligkjøpere.
ATTRAKTIV TEGLSTEN: Røde teglstenfasader er ifølge eiendomsmeglere attraktivt blant boligkjøpere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkStock

Et annet element som trekkes frem av både bolius.dk og de meglerne klikk.no snakket med, er tregulvet.

- Folk er opptatt av parkett, sier Trine Dahl.

- Er det derimot for eksempel lineolum, har eierne sannsynligvis ikke pusset opp.

- Heltreparkett er alltid populært. Det samme er også natursten, tilføyer Nordvik.

- Men er det derimot vegg-til-vegg tepper, så er det et minus.

Trepanel er turn down

Men dersom trematerialene er hengt opp på veggen, gjør de ikke boligen like attraktive.

- Tegl og tre på innvendige vegger er ikke så populært, sier Nordvik.

- Er det mye panel på veggene er nok det en turn down. Men på den annen side, dersom boligen er et oppussingsobjekt vil ikke kledningen innvendig ha noen betydning, utdyper Trine Dahl.

Ifølge Nils Nordvik er det malte, rene flater som gjelder.

Håndverk og natur

Ett av de forholdene som fremkommer i bolius.dk sin undersøkelse, er at kunstige materialer ikke selger så godt.

"Det er en generell trend i tiden, at man gjerne vil ha håndverk og natur, og at det utstråler kvalitet. Mens ting som plast og gassbetong, som peker bort fra naturen og i større grad utstråler at de er maskinforarbeidede, ikke er så populære", fremhever de.

Dette er også et tidsbilde som finnes igjen i Norge.

- Godt håndverk er noe de fleste er opptatt av, men førstegangskjøpere i mindre grad kanskje. Er oppussingen utført av fagfolk, er det så å si uten unntak noe interessentene får med seg, utdyper Trine Dahl.

- Utvendig kledning betyr ikke så mye

Ifølge undersøkelsen til bolius.dk har den ytre kledningen en viss betydning på boligens attraktivitet. Det er en trend Trine Dahl ikke har merket på samme måte.

- Jeg har ikke erfart at den utvendige kledningen har vesentlig betydning, og det gjelder også takbelegget. Men det er klart at taksten foretrekkes fremfor vanlig takpapp.

I sin meglervirksomhet ser Nils Nordvik at trehus selger, men at også funkisvillaer i betong og med en spesiell arkitektur selger.

Beliggenhet

Hos takstbransjen er det beliggenhet som først og fremst avgjør verdien på en bolig.

"Beliggenhet er ofte mest utslagsgivende for prisen markedet er villig til å gi. Sentral beliggenhet i forhold til skoler, butikker og øvrige fasiliteter, gode solforhold, utsikt, nærhet til sjø etc, er alle kriterier som er med på å øke verdien. Dessuten kan man se at det er større søken til enkelte områder, og økt popularitet betyr ofte økt verdi", skriver Bygg-takst Gjøvik AS på sine nettsider.

Dernest kommer standarden på boligen. "Standard vil være det neste som blir vektlagt, og her vil takstmann se på bygningsmessig kvalitet, innvendig materialvalg, innredninger etc. Videre vil boligens størrelse, antall soverom og bad etc. ha betydning for verdisettingen", utdyper de.

Les også:

Guide til materialer over kjøkkenbenken

Nordmenn pusser opp feil

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen