Flekkfjerning

Enkle råd for vanskelige flekker

Vanskelige flekker kan du ofte fjerne med enkle midler.

IRRITERENDE: En dråpe rødvin på den nye, hvite blusen kan være nok til å ødelegge en kveld.
IRRITERENDE: En dråpe rødvin på den nye, hvite blusen kan være nok til å ødelegge en kveld. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

Flekkfjerning er et evig prosjekt i de fleste hjem, men du behøver sannsynligvis ikke løpe til butikken for å kjøpe et spesialmiddel. Det handler om å være smart.

De fleste flekkfjerningsmidlene har du allerede på kjøkkenet. Blant annet er bakepulver og eddik midler som tar mange flekker.

- Potetmel er fantastisk på kaffe- og rødvinsflekker på gulvteppet, forteller NRKs egen flekkfjerningsspesialist, Miriam Wicklund, til klikk.no.

- Det er bare å fukte flekkene med vann og strø på potetmel, så vente til melet har trukket til seg hele flekken og til slutt støvsuge.

Wicklund har skrevet boken Praktiske kjerringråd til husbruk. Der har hun samlet 20 sider med flekkfjerningsråd.

- Blåbærflekker fjerner du lett med surmelk. Legg tøydelen med flekken på i surmelk en liten stund og så kaster du bare plagget i vaskemaskinen etterpå. Men ikke bruk sitronsaft, for da risikerer du at flekken flyter videre utover.

SE FLERE GODE FLEKKFJERNINGSTIPS I SAKENE NEDERST.

Matolje mot malingsflekker

For den som driver med oppussing kan det være bra å vite at du slipper å bruke terpentin eller white spirit for å fjerne malingssøl (oljemaling) på hendene.

Det er bare å dryppe litt matolje på hendene og gni.

- Jeg bruker olivenolje og den tar malingsflekkene, og så slipper man å bli tørr på hendene. De blir derimot myke og fine, og man risikerer heller ingen allergiproblemer, beskriver Wicklund, som forteller at matoljen også er ypperlig for å fjerne rustanslag i blant annet jerngryter.

Glyserol

Et annet middel Wicklund trekker frem er glyserol,. Man får kjøpt det på apoteket og fungerer spesielt særlig bra på kaffe-, te- og vinflekker.

- Ferske teflekker fjernes ved å blande like deler eggeplomme og glyserol. Påføres så flekken, som bør tørke før plagget vaskes. På kaffeflekker påføres glyserol før plagget bløtlegges i melk. Vask deretter på vanlig måte. -

- Glyserol kan også forsøkes på andre flekker, særlig gunstig ved frukt- og saft-flekker. Generelt sett må alltid glyserol virke i minst ti minutter før plagget vaskes, utdyper Wicklund.

Zalo

Zalo er et middel som de fleste har hjemme og som kan brukes til flere ting enn bare som oppvaskmiddel.

I Jernias eget kundeforum er det en som foreslår å bruk Zalo på rødvin- og blåbærflekker.

"Ta 2-3 spiseskjeer ren Zalo(ikke vann) i en bolle. Pisk dette til det blir et seigt skum. Dette tar du på flekken og lar det virke i 2 minutter. Tørk bort flekken med en fuktet lofri klut, og flekken blir borte", råder en forumdeltager.

SE FLERE GODE FLEKKFJERNINGSTIPS I SAKENE UNDER:

Les også:

Våre beste rengjøringstips

Slik vasker du uten såpe

Slik rengjør du jerngryta

Slik pleier du tørre hender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning