Farge på trapp

Men hvilken?

Sist oppdatert

Vi har restaurert et gammelt hus fra 1920. En av tingene som gjenstår, er å male trappen fra hallen til loftet. I hallen har vi malt panelet på veggen med NCS S100S-Y30R, som også er i loftstuen. På gulvet i hallen er det mørk, grå skifer. Resten av boligen har oljet eikegulv.

Vi hadde tenkt å male trappen i eggehvit NCS S 0502-Y, som også er brukt på dører, lister og tak. Men jeg har lyst til å bruke en annen farge på trinnene enn denne fargen, kanskje også på rekkverket. Har du noen forslag?

Gratulerer med huset! Før jeg sier noe om fargene, vil jeg si litt om 1920-årene. Mange tror at modernisme på 1900-tallet var veldig svarthvit med hvite vegger etc. Det kan skyldes at det kun finnes svarthvit fotografier fra denne epoken. Men sannheten er at det ble brukt veldig mange farger på den tiden. Det var enormt store kontraster mellom gammel tradisjon og ny avantgarde som Bauhaus skolen. Bauhaus var tilhenger av primærfargene rødt, blått og gult. I tillegg hadde du Art Deco-stilen med sine pastellfarger. Mens pastellfargene på 1950-tallet var kalde, var pastellfargene på 1920-tallet mer gråaktige. Det var tilsatt mer svart i dem, så de fremstår som duse og neddempede.

Fargen dere har brukt på veggen, er faktisk ikke så langt unna en ofte anvendt veggfarge fra 1920-årene. Deres er litt klarerer enn originalen. Andre farger man ofte malte veggene med var S2030-Y60R som er en "skitten" rosa farge.

Mal trappen mørkere

Så var det trappen deres: Jeg synes godt dere kan male trappen mørkere. Å male de med egghvit mot lyse vegger og eik vil se veldig fint ut, men tillat meg å bruke ordet kjedelig. En mørkere farge/gråtone vil skape kontrast mot veggen og gulvet og gjør flatene og andre farger mer levende. Vi kan starte med en typisk farge fra 1920-årene. Det er brungrå, som er en veldig dyp og varm farge. Å male trappene med denne fargen i blank utførelse vil se veldig innbydende ut.

En annen farge som vil gi trappen et elegant utseende, er en ren mørkegrå farge som S8000-N. Hvis dere synes det blir litt voldsomt, kan dere male trinnene i eggeskall og rekkeverket i S8000-N. Trappen vil for det første bli veldig fin å se på. Dessuten vil dere få en helt nøytral bakgrunn som tillater å tilføre andre farger, samtidig som den også blir fantastisk flott uten.

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også