INTERIØRMALING:

Er oljemaling eller vannmaling best?

Vi ser på fordeler og ulemper med olje- og akrylbasert maling.

Male med rulle
Male med rulle Foto: Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert

VOC-grenser

Fra 1. januar 2008 skal ulike typer maling-, lakk- og billakkeringsprodukter overholde de strengere grensene for innhold av VOC (flyktige organiske forbindelser).

Produktene skal også merkes med opplysninger om VOC-innholdet. Forskriften krever at emballasjen merkes med produktkategori, tillatt VOC-mengde og maksimalt VOC-innhold i produktet i bruksklar stand.

Løsningsbasert maling skal vekk.

For malings- og lakkprodukter er det krav om ytterligere reduksjon av VOC-innhold fra 1. januar 2010.

Kilde: Sft

Når du skal male panelet innendørs velger du gjerne mellom to typer maling; alkydmaling eller akrylmaling.

Alkydmaling er det vi gjerne kaller oljemaling. De har alkydolje som bindemiddel. Tidligere hadde all oljemaling white-spirit som fortynningsmiddel.

Nå utvikles det alkydmaling som har vann som fortynningsmiddel.

Akrylmaling er vannløselig maling. De har akryl som bindemiddel og vann som fortynningsmiddel.

Les også: Slik maler du vinduer

Nye alkydprodukter

Oljemaling med løsningsmidler er nå snart ute av butikkene, i tråd med VOC-reglene (se faktaboks).

- VOC-direktivets formål er å redusere virkningene av flyktige organiske forbindelser, så i tillegg til å verne miljøet bidrar det til å bedre arbeidsmiljøet for proffmalerne, minner Kristian Owren hos Ifi.no (Informasjonskontoret for farge og Interiør) om.

- Produsentene lager nye løsninger for alkydmaling som blir godkjent siden mange ønsker å beholde egenskapene til alkydproduktene, mener han.

Enklest i bruk

De egenskapene finner vi i brukervennligheten.

- Det er lettere å få et finere resultat med oljemaling. Den tørker på en annen måte, innenfra og ut, og tregere. Mange vil derfor oppleve at alkydmalingen er enklere i bruk, sier Owren.

Vanntynnbare malinger derimot, tørker utenfra og inn og raskere. Derfor stiller det større krav til brukeren og verktøyet.

- Med vannløst maling skjer det lettere at du får merker i overflaten, og det krever et kjappere håndlag, sier han.

- Men senker du temperaturen, øker luftfuktigheten, og i tillegg arbeider litt mer systematisk og raskere, vil de fleste oppleve at de får til samme resultat som med alkydmalinger, mener Owren.

- Det er flere fordeler med vannløst maling. I tillegg til at den ikke gulner er verktøyet enklere å rengjøre og det lukter mindre, påpeker Owren.

At vanntynnbare produkter er vanskeligere å påføre mener også seniorforsker Thale Sofie Plesser i Sintef Byggforsk.

- Du merker god forskjell når du påfører. De vanntynnbare er mye vanskeligere å jobbe med, og krever pensler beregnet for denne typen maling, sier hun til klikk.no.

Vannløselige har også avgasser

Malinger med løsemidler (white-spirit) som fortynningsmiddel er mer helsefarlige enn de vannløselige malingstypene, derfor forsvinner de også fra markedet.

- Men når det gjelder alkyd og akryl som begge er fortynnet med vann, vet jeg ikke om det er noen helsemessig forskjell, sier Plesser.

- Det er vanskelig å si noe generelt og det kommer an på den spesifikke malingen, forklarer hun.

Hun legger til at det er gjort få konkrete undersøkelser på avgassing og helseskader, som samtidig viser om verdiene som måles virkelig er skadelige for folk.

I Byggforsk sin forbrukerveileder om miljøriktig oppussing, Miljøriktig oppussing og modernisering av boliger (pdf), skriver de at alkydmaling og lateksmaling kan inneholde en rekke betenkelige stoffer med varierende avgassing.

Skal du male med vannbasert maling må du tenke både på holdbarhet og på hvor stor avgassing malingstypen har.

Sjekk på emballasjen, råder Byggforsk.

I forhold til holdbarhet tror Plesser at både alkyd- og akrylbasert med vann som fortynningsmiddel yter like godt.

- Vanntynnbar akrylmaling utvikler seg og blir bedre. Og penselindustrien har fulgt opp og lager produkter som er tilpasset den nye malingen, påpeker både Owren og Plesser.

Sverger til akryl

Huset til malermesteren: Den falma malingen er oljemaling påført for fire år siden. Den nye påførte malingen er akrylmaling, altså vannbasert. Det er samme farge.
Huset til malermesteren: Den falma malingen er oljemaling påført for fire år siden. Den nye påførte malingen er akrylmaling, altså vannbasert. Det er samme farge. Foto: Foto: Rino Ringsrød

Malemester Rino Ringsrød hos Malermester Bratfoss AS, bruker stort sett kun vannløselig maling, både ute og inne.

- Akrylmaling holder fargen mye bedre, sier han til klikk.no.

- Det kan faktisk ikke sammenlignes, sier han, og viser til sitt eget hus som han malte utvendig med vannløselig. Han ser store forskjeller på fargebestandigheten, mener han.

Svenske testfakta har tidligere testet interiørmaling (pdf) , og den som kom best ut i testen var en vannløselig maling.

Også på interiørflater velger Ringsrød vannbasert, men påpeker at det er vanskeligere å påføre. Likevel mener han at med riktig verktøy, og erfaring med vannbasert maling så er det et naturlig valg.

- Det lukter minimalt, og det tørker fortere. Derfor kan vi ta to strøk på en dag og bli ferdig fortere.

- Det er essensielt å bruke riktig verktøy. Det er helt spesielle pensler som passer for den vannløselige malingen, understreker han.

Vinduer og dører

I Byggforsk sin forbrukerveileder står det også:

"På utsatte detaljer, for eksempel dører, er det nok bedre å velge en sterk og vaskbar oljemaling enn en i og for seg miljømessig bedre lateksmaling, fordi den siste vil kreve stadig ommaling."

Rino Ringsrød maler med akryl-/vannbasert også på dører og vinduer, men sier han forstår om folk synes det er enklere med oljebasert maling på de utsatte områdene.

- De vannbaserte er ofte tykkere i konsistensen og kan være vanskeligere å påføre. Men det løser seg ved å tynne ut malingen, det er lite som skal til, tipser maleren.

Han minner også om at du er nødt til å la det tørke skikkelig (se pakningen) før du maler strøk nummer to.

Ellers lager du bare ett tykt strøk, og alle flekker og sparkelmerker synes igjennom, som matte flekker.

Les også:

Ta vare på vinduene

Mal huset som en proff

Fargevelger hjelper deg planlegge farge

Mannen mister lysten når dama er gravid

Test av bæremeis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning