MØBLER:

Er norske hvilestoler umoderne?

Enig med statsråden, eller blant dem hun fornærmet? Stem nederst i saken.

STERK MERKEVARE: Stressless® er Ekornes hovedprodukt som eksporteres til alle verdenshjørner fra Sunnmøre. Stressless® er det sterkeste møbelvaremerket i Europa, antakelig i hele verden, ifølge Møbelrådet.
STERK MERKEVARE: Stressless® er Ekornes hovedprodukt som eksporteres til alle verdenshjørner fra Sunnmøre. Stressless® er det sterkeste møbelvaremerket i Europa, antakelig i hele verden, ifølge Møbelrådet. Foto: FOTO: Ekornes
Publisert Oppdatert
SKAPER BØLGER: Brunstad Delta er blant de mest populære hvilestolene i det norske markedet. Den er designet av Arild Alnes og Helge Taraldsen og blir levert av Brunstad as i Sykkylven. Her en variant i fåreskinn.
SKAPER BØLGER: Brunstad Delta er blant de mest populære hvilestolene i det norske markedet. Den er designet av Arild Alnes og Helge Taraldsen og blir levert av Brunstad as i Sykkylven. Her en variant i fåreskinn. Foto: Foto: Brunstad

Norske hvilestoler har inntatt en solid plass i norske hjem, men er sjelden blitt godt mottatt blant designfiffen.

Heller ikke den øverste politiske ledelsen i Norge er spesielt begeistret for norske hvilestoler, viser det seg.

Del

Politisk ukorrekt

På NHOs årskonferanse denne uken raljerte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm over norsk møbeldesign.

"Det er en sosialdemokratisk 70-tallsstressless. Kanskje ikke veldig moderne, og en stol få ville hatt i sitt hjem i dag", uttalte statsråden ifølge Sunnmørsposten.

Sitatet kom da hun presenterte en installasjon som skulle beskrive velferdsfella NHO frykter vi er på vei inn. Installasjonen var en hvilestol fra Brunstad sammen med en stor musefelle.

Brukelige og komfortable

- Har Bjurstrøm et poeng; er norske hvilestoler umoderne?

- I utlandet er vi kjent for gode stoler. Stoler som er utformet for gode ergonomiske kvaliteter, eller komfort om man vil, og med en form som kan finne gjenklang hos mange, sier informasjonssjef Knut Skoe i Møblerådet til Klikk.no

- Vi har i mindre grad vært opptatt av å ha modeller i kolleksjonen som kun egner seg på trykk, men som ingen vil ha, fortsetter han.

Har ikke peiling

Dessuten var det ikke en ekte Stressless® Bjurstrøm trakk frem, men en deltastol fra Brunstad i Sykkylven, som ifølge Møbelrådet ble kåret til folkets favoritt av magasinet Bonytts lesere for noe år tilbake.

- At hun ikke ser at dette ikke er en Stressless viser vel bare at - unnskyld uttrykket - dama ikke har særlig greie på form og design. Denne stolen selger vi flere hundre av i uka, uttalte Brunstad-sjefen til Sunnmørsposten.

Fornærmelser

Ifølge Dagens Næringslivs kommentator Kjetil B. Alstadheim, fornærmet Ap-statsråden ganske mange i løpet av 16 sekunder: Brunstad Møbler, alle bedriftens ansatte, hele Sykkylven, alle som har kjøpt en stol fra Brunstad Møbler, alle som har kjøpt en Stressless fra Ekornes og til slutt alle som har en rød stol.

Stort marked

Møbelrådet opplyser til Klikk.no at norsk møbelindustri har en eksportomsetning på om lag fem milliarder kroner i 2010.

Hvilestolene, med Stressless® som den desidert største, står for en stor andel av denne eksporten. Fjoråret viste dessuten at verdensmarkedet setter økende pris på den norske komforten. Denne kategorien ligger an til å øke mer enn totalen og ende på cirka 10 prosent vekst fra 2009 - totalt en verdi på om lag 2 mrd. kroner i fjor.

Er du enig med statsråden? Bli med i avstemningen nederst i saken.

Les også:

12 spennende bokhyller

Slik blir hyttemarkedet i 2011

Hotellet du ikke har sett maken til

Derfor får du fett hår

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen