Hytte og interiør

Maria og Roger ville få hytta ved Ofotfjorden til å bli moderne, uten å miste den enkle følelsen

Da valgte de blant annet å gjøre noe helt spesielt med veggene...

MORGENSTUND: Tiden flyr når familien samles til frokost. Stolene er modifisert og malt. Før var de mørke med buet rygg. (FOTO: Kathrine Sørgård)
MORGENSTUND: Tiden flyr når familien samles til frokost. Stolene er modifisert og malt. Før var de mørke med buet rygg. (FOTO: Kathrine Sørgård)
Sist oppdatert

Hytta til familien Kimo Jørgensen ligger helt nede i vannkanten ved Ofotfjorden. Da Maria og Roger Kimo Jørgensen planla hytta, var de bestemt på at de ønsket en moderne hytte men uten å miste den enkle hyttefølelsen. De har blant annet valgt naturmaterialer i innredningen.

Store vinduer

For Maria er hyttelivet som best når dagene starter med et morgenbad. Det kan være en kald fornøyelse, men etter en joggetur eller en tur i den vedfyrte badstua er det bare deilig. Barna tar på seg våtdrakt når vannet er for kaldt, eller så nøyer de seg med å fange krabber.

Fra hytta kan de også følge med på niser, havørn, oter og laks som hopper i sjøen og måser som knuser kråkeboller på svaberget.

– Vi elsker de store vinduene. De går helt ned til gulvet, og vi kan se oter rett forbi hytteveggen. Ja, så har vi nesten daglig besøk av rev, elg og beitende kyr om sommeren. Her kjeder vi oss aldri!, sier Roger.

Og et uforglemmelig minne for de alle er en heftig vinterstorm.

– Da slo vi av alle lys og bare så på havet, som var i fullt opprør. Sjøsprøyten slo mot vinduet.

Ekte hyttelukt

Maria og Roger ville ha ei moderne hytte, men uten å miste den enkle hyttefølelsen.

– Egentlig kunne jeg tenkt meg en hytte uten vann og strøm, innrømmer Roger, som likevel valgte litt mer komfort. Til innredningen gikk de for naturmaterialer.

– Å hvitmale veggene var uaktuelt for oss. Vi synes det lukter så godt av rent trevirke. Duften slår imot oss når vi åpner døren, sier Maria.

De har behandlet veggene med voks som er iblandet et svakt islett av terrakotta, som skaper en lun glød de fant inspirasjon til på en vingård på Sardinia.

Varige løsninger

I stedet for å prioritere møbler har de lagt pengene i de varige løsningene, som den sibirske lerken ute og skiferen i gangen inne.

Hyttefakta

Hyttetype: Lenvikhytte

Byggeår: 2010

Størrelse: 66 m2

Utvendig kledning: Sibirsk lerk

Tak: Saltak av sperre/limtredragerkonstruksjon. Asfaltpapp

Rominndeling: Allrom med stue og kjøkken, tre soverom, hems, bad, toalett, entre, bod og anneks.

Fasiliteter: Badestamp, sauna, bod/butikk til barna, strøm, vann fra borebrønn og komposteringstoalett.

– Å pusse opp gamle møbler er dessuten blitt en artig hobby for oss, forklarer Roger.

Egentlig skulle de ha en typehytte, men fant ikke akkurat det de ønsket seg. Løsningen ble å bestille moduler fra Lenvik-hytta og tilpasse dem etter eget forgodtbefinnende.

– Vi startet med å planlegge badet. Så la vi inn alt det andre på så lite plass som mulig. Resultat ble et allrom og tre små soverom i stedet for to store.

Hytta er innredet på barnas premisser. På uværsdager er dukketeater på hemsen et fast innslag.

– Hemsen er barnas territorium. Der må de selv holde det ryddig, fastslår Maria.

Nordlys i stua

Hvordan hytta skulle ligge er nøye planlagt, blant annet etter flere netter i telt på svaberget. Direkte utgang fra badet til badestampen og badstua var noe av det viktigste.

Mot fjorden og fjellene har de et stort oppholdsrom. Her kan lyset være fantastisk. Kvelden da Hytteliv var på besøk, spilte nordlyset over himmelen.

– Godfølelsen kommer når vi er fremme på hytta en kald kveld, og jentene fyrer i ovnen, sier Maria.

– Å ringe hytta varm er ikke noe for oss. Det synes vi tar bort sjarmen.

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2017, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også