HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi vil overdra hytta til barna som forskudd på arv, men vil benytte den så lenge vi vil. Hva gjør vi?

Mange hytteiere kommer til et punkt der de ønsker å overdra hytta til barna. Hvordan går man frem for å gjøre dette på en ryddig og fornuftig måte? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde. Hyttene på bildet har ikke noe med saken å gjøre.
Illustrasjonsbilde. Hyttene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en hytte på 140 kvadratmeter med alle fasiliteter i Synnfjellområde, bygget i 2010. Eiendommen er selveier og 2 mål. Vi regner med at en verdivurdering vil ligge på rundt 3,5 millioner. Nå vurderer vi å overdra hytta til våre to gutter, som forskudd på arv.

Vi skal kunne benytte den etter avtale så lenge vi vil, vi er nå 75 år. Hvordan går vi frem for at dette skal bli korrekt i henhold til lover og regler? Er det er en fornuftig ordning? Må vi engasjere en advokat eller er det et standardformular som kan benyttes?

M.H.S.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Mange bestemmer seg for å overdra hytta til neste generasjon som forskudd på arv. Det skyldes ofte at barna bruker hytta mer enn foreldrene, og at det er naturlig at eierskap og ansvar følger bruken. Hvis dere overdrar hytta til begge barna, blir de sameiere, normalt med en halvpart hver. Gjennom sameie må de dele på bruken og utgifter til drift og vedlikehold.

Det kan derfor være lurt å lage en sameieavtale hvor dette er nærmere regulert. Vi ser av og til at barn ikke ønsker å overta når de blir konfrontert med ansvar som følger med. Slike sameieavtaler bør derfor forelegges dem før de overtar, slik at de får mulighet til å sette seg inn i de forpliktelsene som følger med å bli hytteeier.

Overdragelsen skjer ved at dere fyller ut et skjøte, som benyttes ved overdragelse av fast eiendom. Skjøtet sendes til tinglysing til Statens kartverk når det er fylt ut og signert. Det påløper da en dokumentavgift til Staten som utgjør 2,5 % av eien-dommens verdi.

Ved en takst på kr 3,5 millioner, vil dette utgjøre kr 87 500. Arv er fritatt for dokumentavgift, slik at barna slipper å betale denne avgiften hvis de arver hytta først ved deres bortgang. Det kan være lurt å få hjelp til utfylling av skjøte og eventuell sameieavtale.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også