HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi trodde vi kunne kjøpe festetomt for 37.500 kroner men grunneier krever ti ganger så mye. Hvem har rett?

Hyttefolk mener de kan kjøpe tomta for 37 500 kroner, men grunneier krever 360 000. Hvem har rett? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Ragnar Hartvig
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har hytte på festet tomt i henhold til en kontrakt som ble inngått i 1980. Kontrakten løper i 80 år med rett til fornyelse.

I henhold til tomtefesteloven skal vi så vidt vi har skjønt betale 25 x festeavgift ved kjøp av tomta. Grunneieren krever på sin side at vi må løse inn tomta til 40 % av tomteverdi. Festeavgiften er 1500 kroner, som ganget med 25 gir en kjøpesum på 37 500 kroner.

Markedsverdien av tomta er ca. 900 000, som vil gi en innløsningssum på 360 000. Forskjellen blir vanvittig. Kan vi begjære skjønn for å få fastsatt innløsningssummen?

M.T.

Svar:

Det er korrekt at innløsning kan skje til 25 x festeavgift, riktignok oppregulert.

Du må likevel være klar over tomte-festeloven § 37, første ledd, tredje punkt: «Om ikkje anna er avtalt, kan bortfestaren likevel krevje at innløysingssummen for andre tomter enn dei som er festa bort på uavgrensa tid utan oppseiingsrett for bortfestaren, skal vere 40 prosent av tomteverdet på innløysingstida.»

Andre tomter vil da være tomter som er «festa bort på» avgrenset tid, dvs. avtaler som løper i en gitt periode. Det er antatt at en avtale som angir et visst antall år, som i ditt tilfelle, faller inn i gruppen avgrenset tid. Dette gjelder selv om avtalen gir rett til løpende forlengelser og således kan hevdes å være «uavgrensa». K

onsekvensen er at grunneier kan kreve 40 % av verdien ved innløsning. I ditt tilfelle vil et skjønn kunne ta stilling til verdien som skal være utgangspunkt for innløsning til 40 % av tomteverdien.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2022, og sist oppdatert 11/04 2022.

Les også