HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi drømmer om jacuzzi på hytta – hva må vi tenke på?

Hva må vi tenke på dersom vi vil realisere drømmen om utendørs boblebad på hytta? spør hytteieren. Hyttelivs bygge-ekspert Øyvind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
<b>ILLUSTRASJONSFOTO:</b> Sundance
ILLUSTRASJONSFOTO: Sundance
Sist oppdatert

Spørsmål:

I sommer besøkte vi venner som hadde jacuzzi, og etter det har tanken om å investere i dette på egen fjellhytte ikke sluppet taket. Er det mulig å få hjelp fra dere til valg av type, og hvordan vi skal gå frem for å anskaffe og få installert jacuzzi? Vi har strøm og vann tilgjengelig. Vedfyrt stamp er ikke aktuelt. Hytta er en gammel familiehytte på Gålå som brukes hyppig hele året.

Drømmen om å beskue stjernehimmelen fra et varmt bad deles også med begeistrede barn og svigerbarn.

Runa H.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Når det er snakk om helårsbruk, er anbefalingen å gå for det som kalles massasjebad (bilde).

Sittekomfort, støy og strømforbruk er viktige momenter å ta hensyn til. Sittekomfort går på utforming av setene, og hvor mange som kan bade samtidig. Det er også viktig at badet klarer å holde en behagelig temperatur, og ikke minst renser vannet skikkelig. Massasjebad lager noe lyd, også når det ikke brukes. Spesielt gjelder det bad uten egen sirkulasjons­pumpe.

Test lydnivå når alle funksjonene er i gang, og når det ikke er i bruk. Det som avgjør strømforbruket er hvor godt badet er isolert, og hvor mye du bruker det. Sjekk om konstruksjonen helt eller bare delvis isolert på innsiden. I tillegg må lokket være skikkelig isolert. Et massasjebad består av elektronikk og mekaniske deler som kan gå i stykker. Da er det viktig med skikkelige garantier og et godt serviceapparat.

Du må ha et strømanlegg som er riktig dimensjonert til badet du kjøper. På de minst strømkrevende glassfibertypene må du opp på 16 ampere, og på de mer strømkrevende variantene kan du enten koble til to kurser, eller legge opp en 3-fas kurs. Det er lurt å plassere badet med kort avstand til døren. Det gjør måkejobben mindre, og tiden du bruker på å gå fra varm hytte til varmt bad blir kortere om vinteren. Tenk også på hvor du har best tilgang til dusj.

Samtidig må dere ta hensyn til at utebadet trenger et stabilt underlag; betongplatting, heller eller treterrasse. Underlaget må tåle vekten av minst 500 kg pr. m² og være stabilt. Vil du ha badet på en platting, krever det en ekstra solid konstruksjon der badet skal stå. Bestiller dere badet fra en veletablert forhandler, kan de stå for hele installasjonen.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2021, og sist oppdatert 08/03 2022.

Les også