HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Hytte som bare er én meter fra grensa skal rives og erstattes med en ny samme sted. Har jeg noe å klage på?

Hytteeier lurer på om hytta på nabotomten som kun står 1 meter fra grensa er ulovlig, og om de bør foreta seg noe nå som den skal rives og erstattes av en ny hytte på samme sted. Hyttelivs advokat Harald Ramm har en viktig tilbakemelding til hytteeieren.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde. Bygningene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.
Illustrasjonsbilde. Bygningene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre. Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

På nabotomta er det satt opp en hytte kun 1 meter fra nabogrensen. Jeg er usikker på hvorfor denne er bygget så nær grensen.

Nå skal hytta rives og det skal settes opp et nytt bygg på eiendommen som også er tegnet 1 meter fra grensen.

Har jeg noe å klage på?

A.E.L.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

Plan- og bygningsloven opererer med klare bestemmelser om avstander fra tomtegrense. Det fremgår bl.a. av § 29–4 flg.: «Hvis ikke annet er bestemt i plan etter kapittel 11 eller 12, skal byggverk ha en avstand fra nabogrense som angitt i forskrift eller som minst svarer til byggverkets halve høyde og ikke under 4 meter.»

Du skriver at eksisterende hytte skal rives og erstattes med en ny. Ved oppføring av ny hytte etter rivning må bestemmelsene i loven følges.

Det vil si at den nye hytta må oppføres minimum 4 meter fra grensens selv om den gamle hytta sto kun 1 meter fra grensen.

Ved ønske om å bygge nærmere enn 4 meter må eier eventuelt søke som dispensasjon. Jeg understreker for ordens skyld at en reguleringsplan kan ha andre bestemmelser vedrørende avstander.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2022.

Les også