Grunneier nekter hytteeier å bruke veien til hytta – har han rett til dette?

– Vi har solgt hytta, og nå nekter grunneieren kjøper å benytte veien, og viser til at dette er en rett som bare gjaldt oss. Er det riktig? spør leser. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har i alle år kjørt på en vei frem til hytta og hatt adkomst over gården til grunneieren. I 2008 overtok en ny eier gården og vi mottok umiddelbart varsel om at kjøring over eiendommen var ulovlig.

Den nye grunneieren viste til at vi ikke hadde noen skriftlig avtale om retten.

Vi protestere og viste blant annet til at vi, og tidligere eiere av hytta, hadde benyttet veien siden 1950-tallet og at vi under alle omstendigheter hadde hevdet veirett. Grunneieren nektet fortsatt, og vi så ingen annen utvei enn å gå til søksmål, og vant frem med kravet om at vi hadde hevdet veirett.

Vi har nå solgt hytta, og nå nekter grunneieren kjøper å benytte veien, og viser til at dette er en rett som bare gjaldt oss. Er det riktig?

M.E.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Jeg forstår det slik at grunneieren mener at den retten dere har hevdet er en personlig rett som kun tilkommer dere og som ikke kan overføres til ny eier av hytta. Jeg har ikke lest dommen, slik at jeg ikke er kjent med hvordan retten har begrunnet resultatet.

Jeg kan likevel opplyse at veiretter i de aller fleste tilfeller er såkalte «reelle servitutter». Det vil si at retten gjelder eiendommen som sådan, uavhengig av hvem som til enhver tid er eier. Dette skyldes at veirettene er viktige for å kunne komme frem til eiendommer og kunne bruke disse optimalt.

Dere kan dermed overføre retten til nye eier uten at grunneieren kan motsette seg dette.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2022, og sist oppdatert 26/04 2024.

Les også