HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Grunneieren vil oppjustere festeavgiften i henhold til tomteverdi, men vi mener økningen bør beregnes ut fra alminnelige prisnivået. Hvem har rett?

Hyttelivs advokat Harald Ramm sitter med fasiten.

Pluss ikon
OPPJUSTERING AV FESTEAVGIFT: Grunneieren kan justere opp festeavgiften
OPPJUSTERING AV FESTEAVGIFT: Grunneieren kan justere opp festeavgiften Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Vi har en festekontrakt som har følgende bestemmelse om regulering av avgiften: «Festeavgiften indeksreguleres hvert femte/tiende år i samsvar med prosentvis endring i konsumprisindeksen.

Ved forlengelse av festetiden etter pkt. 1 kan hver av partene kreve full revisjon av festeavgiften etter prisnivået i distriktet.» Vi har skjønt at hovedregelen for regulering av festeavgift er prosentvis endring av konsumprisindeks. Grunneieren kan likevel regulere i henhold til tomteverdi én gang dersom det er «tvilløst» avtalt.

Grunneieren krever nå oppregulering i henhold til tomteverdi, jf. «full revisjon av festeavgiften etter prisnivået i distriktet». Vi mener at henvisning til prisnivået må forstås som det alminnelige prisnivået, og at det ikke gir rett til regulering i henhold til tomteverdi.

S.T.

Svar:

Jeg er for så vidt enig i at begrepet «prisnivå» ikke entydig peker i retning av pris på tomter. Det fremgår likevel av din kontrakt at avgiften løpende i festetiden skal reguleres i henhold til konsumprisindeks.

Domstolene har derfor kommet til at ved forlengelse må begrepet «prisnivået» gå ut på at partene har ment prisnivået på festetomter. Dette støttes også av henvisningen til «i distriktet». Det utarbeides ikke konsumprisindekser i et definert distrikt. Grunneieren vil nok ha rett til å regulere i henhold til tomteverdi med de begrensninger som følge av tomtefesteloven, dvs. ca. kr 13 000 pr. mål.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2022.

Les også