HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Eksplosjon i batteribank gjorde oss bekymret – bør vi bytte ut batteriene?

Det er neppe alderen på batteriene, men typen på batteriene som er problemet. Les hva Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Øivind-Lie Jacobsen er selv en aktiv hobbsnekker. Han svarer på spørsmål fra leserne hver utgave av Hytteliv.
Øivind-Lie Jacobsen er selv en aktiv hobbsnekker. Han svarer på spørsmål fra leserne hver utgave av Hytteliv. Foto: Sveinung Bråthen
Publisert

Spørsmål:

Vi har en hyttenabo som hadde en liten eksplosjon i batteribanken. Vi ble litt bekymret, siden vi har batterier som begynner å bli gamle. Bør vi bytte ut batteriene?

H.F.

Svar:

Jeg antar det er knallgass som har eksplodert hos naboen. Knallgass er lettere enn luft og kan samle seg i lommer under lokket på batteriet og antenne når det oppstår gnister rundt batteripolene. Knallgass er først og fremst et problem på batterier som har en bly/syrekjemi. AGM-batterier og vedlikeholdsfrie bly/syrebatterier har et svært lavt utslipp av knallgass.

Problemet er størst på det som kalles åpne fritidsbatterier og startbatterier. Så første punkt er å sjekke hva slags batterier dere har. Gassutviklingen i blybatterier er størst under og rett etter lading. Det utvikles også gass ved utlading og når batteriene står på lager.

Alder på batteriene har ingen betydning, det viktigste er å plassere dem på et godt ventilert sted. Sjekk at alle koblingene er skrudd godt til slik at det ikke oppstår gnister. Når det lades, må du ikke røre koblingene før ladestrømmen er koblet fra.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2022.

Les også