HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Båtplassen har hørt til eiendommen i 40 år, men nå vil tomteeier nekte oss å bruke den – har han rett til dette?

Er retten til båtplass bortfalt fordi den ikke har vært i bruk i alle disse årene? spør hytteeieren. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Båten på bildet har ikke noe med saken å gjøre.
Båten på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

I fjor kjøpte vi en hytte på Sørlandet. I et gammelt skjøte står det at eiendommen har rett til båtplass i Skutevika. Tidligere eiere har ikke benyttet denne plassen i de 40 årene de har eid hytta.

Vi har varslet eier av tomta der båtplassen ligger om at vi ønsker å benytte retten. Han mener at retten er bortfalt fordi den ikke har vært i bruk i alle disse årene.

C.G.

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Svar:

I prinsippet vil en tinglyst rett eksistere selv om den ikke benyttes. Skal retten opphøre, må dette følge av at rettighetshaver frafaller retten ved avtale eller andre grunner, som frihevd. Frihevd går ut på at en rett opphører i motsetning til «vanlig» hevd som går ut på å etablere en rett. Vilkårene for frihevd er blant annet at rettighetshaver ikke har benyttet retten i minst 20 år.

Eier av tomta hvor retten (i dette tilfellet båtplassen) er utøvet må heller ikke ha hatt kjennskap til at det har vært en rett. Når retten, som i ditt tilfelle, har vært tinglyst, skal det mye til for at manglende kunnskap kan føre til opphør av den. Du kan derfor hevde overfor eier av nabotomta at retten fortsatt eksisterer.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 09/03 2022, og sist oppdatert 09/03 2022.

Les også