Moderne arkitektur i Portugal

Dette huset er designet for god søvn

Ingen vanlige vindu og soverom under bakken, i dette huset skal ingenting forstyrre deg når du sover.

UNDER BAKKEN: Mesteparten av dette huset ligger gjemt under tomten.
UNDER BAKKEN: Mesteparten av dette huset ligger gjemt under tomten. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra
Publisert Oppdatert

God arkitektur er kunst som man lever i. Som skaper hjem, byer og arbeidplasser. Det som gjør arkitektur god, må enkelt og greit være at utformingen fungerer for de som skal bo der, eller bruke den.

Det finnes ypperlige eksempler på arkitektur som har skapt hjem hvor man nesten ikke trodde det var mulig å sette hus. Eller bygninger som omfavner naturen og glir nesten ubemerket inn i miljøet rundt.

Arkitektur som fungerer er dette unike huset i Portugal et ypperlig eksempel på, det mener i alle fall design- og arkitekturnettstedet Freshhome.

Ville ha private og sosiale soner

Eierne av det spesielle huset i Leiria i Portugal kom til arktektene hos Manuel Aires Mateus med et ønske om et hus som både skulle være et unikt innslag i nabolaget, men som også skulle oppfylle deres ønske om et hjem som var to-delt.

Familien ønsket nemlig et hus hvor det eksisterte et skille mellom de private sonene, som soverom, og andre deler av huset, som stue, kjøkken og andre oppholdsrom.

SPENNENDE: Sjekk hva arkitektene gjorde med dette huset.
SPENNENDE: Sjekk hva arkitektene gjorde med dette huset. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra
LYSSJAKT: På dagstid strømmer lyset ned i hullet, men på kvelden er det motsatt effekt.
LYSSJAKT: På dagstid strømmer lyset ned i hullet, men på kvelden er det motsatt effekt. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra

- Tomten huset skulle bygges på, ligger på en bakketopp med utsikt over byen Leiria, forklarer arkitekt Manuel Aires Mateus til design- og arkitekturnettstedet Arch Daily.

- Familen kom til oss med et ønske om et hjem som skulle være moderne og minimalistisk, men på samme tid intimt og et godt sted å være.

Da arkitektene planla og tegnet boligen, ble de enige om å dele huset i to distinktive deler, hvorav den ene skulle fungere til sosial omgang, mens den andre delen skulle inneholde familiens soverom.

Plasserte soverommene under bakken

Det første grepet arkitektene gjorde i forhold til å holde soverom og andre soner i huset separate, var å plassere soverommene i boligen under bakkenivå.

- Her fikk man da skapt rom for soving og hvile hvor man ikke forstyrres av lyder, forklarer Mateus.

- Ingen lyd er sterk nok til å trenge ned her og forstyrre en dyp søvn.

Soverommene under bakken har utgang til en egen terasse som også fører ut til bakhagen.

LYSBOKS: Dette huset kommer til sin arkitektoniske rett på kvelds- og nattestid.
LYSBOKS: Dette huset kommer til sin arkitektoniske rett på kvelds- og nattestid. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra
LYSHULL: Ved å droppe vinduer og heller ha "hull i bakken", forsynes også etasjene under med godt dagslys på dagtid.
LYSHULL: Ved å droppe vinduer og heller ha "hull i bakken", forsynes også etasjene under med godt dagslys på dagtid. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra

- Tomten huset skulle settes på var ikke spesielt stor, forklarer arkitekt Mateus.

- Så ved å utforske underetasjen, som leder ut mot gateplan på den ene siden av huset, fikk vi utnyttet tomten og nivåforskjellene på den mest effektive måten.

Ingen vanlige vindu

Det man uten tvil legger merke til først med dette huset er vinduene. Eller rettere sagt, mangelen på vindu.

- Vi ble tidlige enige med klientene om at ved å ikke benytte konvensjonelle vinduer, og heller ha "åpninger" i veggene, ville man få en mye mer interesant visuell effekt på husets utside, forklarer Mateus.

- Det vi gjorde var å legge inn "hull" i taket, som da fyller huset med naturlig dagslys.

Arkitekten forklarer at eierne av boligen, som ønsket et hjem som hadde en minimalistisk følelse, var svært fornøyde med resultatet av avgjørelsen med å droppe vanlige vinduer.

- Ideen med "hullet" nedover i boligen formet alle avgjørelsene våre videre med boligen, forklarer arkiteken.

MINIMALISTISK: Eierne av dette huset ønsket et hjem blottet for pynt og unødvendige detaljer.
MINIMALISTISK: Eierne av dette huset ønsket et hjem blottet for pynt og unødvendige detaljer. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra
INNBLIKK: Gjennom lyssjakten på bakken får man innblikk i hvordan familein lever på innsiden av huset.
INNBLIKK: Gjennom lyssjakten på bakken får man innblikk i hvordan familein lever på innsiden av huset. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra

- Åpningen strekker seg ned gjennom alle tre "lagene" av boligen, og samler med seg lys som sprer seg utover.

Mesteparten av huset befinner seg under bakken

Fra åpningen på taket og i hagen strømmer dagslys inn i huset, og gjør at også underetasjen får glede av lys og luft.

Den indre gårdplassen, som er innelukket mellom soverommen i nederste etasje, drar også nytte av lyset som kommer inn i boligen fra "hullet i taket."

Slik fungerer huset

Arkitekten insisterer på at ideen og designet er banalt enkel: Ved å dele mellom private soner som soverom og sosiale soner, som kjøkken og oppholderom, har man skapt et hjem som fungerer både til samvær og sosialt liv, samtidig som man har ivaretatt familiens behov for søvn, hvile og privatliv.

- Løsningen med å holde privatsoner på gatenivå, under det som egentlig var terrengnivået på tomten, har man skapt soverom som er stille, rolige og private, forklarer arkitekt Mateus.

STRAM DESIGN: Inne i boligen er interiøret også holdt i en stram stil.
STRAM DESIGN: Inne i boligen er interiøret også holdt i en stram stil. Foto: FOTO: FG+SG ¿ Fernando Guerra, Sergio Guerra

- I tillegg fungerer det optimalt for familien med den indre gårdsplassen, som man kan komme seg ut til direkte fra soverommene i underetasjen.

Fra sin posisjon på en bakketopp har huset en ypperlig utsikt outover byen Leiria, med sitt berømte slott; Leiria Castle, midt i sentrum av byen.

Les også:

Dette huset er kåret til verdens beste

Er dette verdens flotteste spa?

Små hytter er den nye trenden

TEGNINGER: Slik planla arkitektene huset.
TEGNINGER: Slik planla arkitektene huset. Foto: Illustrasjon: Manuel Aires Mateus
SEPARATE SONER: Eierne kom til arkitektene med et ønske: Et hjem som var delt mellom private og sosiale soner.
SEPARATE SONER: Eierne kom til arkitektene med et ønske: Et hjem som var delt mellom private og sosiale soner. Foto: Illustrasjon: Manuel Aires Mateus

Skal du ha smalere hus, må du sove oppreist

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning