Ferdighus

Dette er et ferdighus

Da Julie Hole (29) kjøpte et standard ferdighus, brukte hun energien på å innrede med snert og smarte løsninger.

FERDIGHUS: Julie Hole og familien valgte et ferdighus, men har likevel fått en helt personlig stil. ALLE FOTO: Jorunn Tharaldsen
FERDIGHUS: Julie Hole og familien valgte et ferdighus, men har likevel fått en helt personlig stil. ALLE FOTO: Jorunn Tharaldsen
Sist oppdatert

Sysler du med planer om å bygge ditt eget hjem? Ønsker du løsninger som er litt utenom det vanlig?

Et ferdighus ikke trenger å være kjedelig. Det finnes en flust av spennende muligheter for deg som vurderer å satse på ferdighus.

Vi vet at det er enkelt å få et ferdighus selv med høye ambisjoner - og til og med på lavt budsjett.

Julie Hole (29) og mannen Vegard Hole (39) - og og datteren Live (3) valgte å gå for ferdighus, da de skulle bygge utenfor Eikeneset i Hordaland. Huset er 250 kvadratmeter stort og er fra Hellvik hus. Men de har valgt å innrede på en måte som gjør at dette virkelig har blitt deres hjem.

Ville bo i nærheten av Bergen

Det var egentlig ikke i Bergen de så for seg at de skulle bo. Og kanskje heller ikke i den typen hus de til slutt endte opp i. De trodde de ville bygge og bo i Sykkylven, der de begge kommer fra. Aller helst skulle det vært et funkishus. Men så ble det altså ikke sånn. For etter å ha studert i Bergen, kjente de plutselig på lysten til å bli der de hadde fått et stort nettverk. Og en megler hvisket dem i øret at det fantes et nybyggprosjekt som kanskje kunne være noe for dem.

– Vi dro først og tittet, men alt var dessverre solgt. Men så var det noen som trakk seg fra kjøpet, og da tenkte vi: «Yes», ler Julie.

Hun og mannen har fri denne formiddagen. De svinser rundt, og hun forsøker å legge siste hånd på detaljene i stuen, før bildene skal tas. Han lurer på om han skal bidra: Han har tross alt både en fotballtrøye og en boks øl vi kan få låne til stylingen!

 

Personlige løsninger

Julie jobber på en skole ikke så langt unna. Vegard er helikopterpilot, og drar nytte av at Flesland ligger en kjapp kjøretur unna. Det var flaks at det ble akkurat der – i dette huset – de endte opp. For ifølge Julie er nabolaget noe helt for seg selv.

– Man skulle nesten tro at det har vært audition for å få bo her. Folk er så hyggelige, og det er så sosialt. For oss som har familie som bor et stykke unna, er dette helt uvurderlig. Så det beste med å bo her må være nabolaget, sier Julie. 

Selv om de drømte om funkis, så viste det seg å bli vel så spennende å skape drømmehuset selv, selv om ferdighuset hadde en helt annen arkitektur. For er det noe Julie og Vegard har tilstrebet, så er det å gjøre hjemmet til sitt. Her bor de, familien på tre, og ingen andre. For utenfor vinduene ser de rett på samme type hus. Nettopp derfor er det ekstra morsomt å se at uttrykket på de ulike husene er blitt så forskjellige – formet av dem som bor der.  

– Vi er blitt veldig glade i huset. Det er ikke noe vi ville gjort annerledes. Vi tenkte jo så nøye gjennom alt før vi innredet. Huset kler mange stiler og passer enten man er 20 eller 70 år. Og vinduene gir oss noe av den funkis-følelsen vi drømte om. Det at huset kom fiks ferdig, og at det var mulig å gjøre endringer på den opprinnelige planløsningen, var ekstra praktisk. Tapetene de valgte ut kom opp på veggene, nærmest av seg selv, for det fikset utbyggeren. Kjøkkenet ble tilpasset familiens behov, de fikk blant annet masse skapplass, og en praktisk kjøkkenøy. Det som gjensto da familien flyttet inn var nærmest bare å fylle huset med møbler og annet interiør. Om de selv er handy? Julie og Vegard ler. Og ser på hverandre:

– Å nei, nei. Det stopper med Ikea for oss. Det var derfor vi kjøpte her. Skulle vi gjort mye selv, hadde vi aldri blitt ferdige, sier de.

Og legger til: – Dette huset kommer til og med med plen.

 

Har tenkt funksjonelt

Noen ting var ekstra viktig for paret da de kjøpte huset. De ønsket blant annet å ha et ordentlig kontor, et inspirerende et. Tapetet med bøker er noe av det de har blitt aller mest glade i. Her har de satt sammen ulike skrivebordsdeler fra Ikea, og resultatet er blitt funksjonelt og innbydende for dem begge.

– Vi ønsket et kontor hvor vi begge kunne jobbe sammen. Her kan vi sitte sammen på kveldene, det er litt hyggelig, sier Julie.

I tredje etasje, der flere av naboene har valgt å ha en loftstue, har Live i stedet fått et ekstra lekerom. Her, omkranset av glade farger, kan hun kose seg. Her har hun til og med fått en egen kjøkkendel hvor hun kan kokkelere.

– Når hun skal legge seg om kvelden, kan lekene stå igjen til neste dag.

Rimelig interiør og design

Julie har sansen for humor i interiøret og liker at folk trekker litt på smilebåndet når de kommer inn dørene.

– Jeg liker at folk kommer inn her og ser på den store lyspærelampen over spisebordet, og tenker: «Hæ – hva er det der?». Det skal være litt lek og humor på hjemmebane.

Julie er svak for spennende design, men alt trenger ikke å koste så mye. Når Ikea er ute med nye, spennende kolleksjoner er hun rask med å kaste seg rundt. Det kan jo bli utsolgt!

– Det er noen ting fra Ikea, som jeg tenker at alle vil ha. Da skynder jeg meg. Men det er ikke alltid at jeg hadde trengt det.

Den lille krakken i gangen har en helt egen historie. En historie som nesten er for god til å være sann. Krakken hadde nemlig vært på en real rundtur før den til slutt endte i familiens stue i Bergen. Det var faktisk bestemoren hennes som vant den på korkafé i Sykkylven. Hun viste den frem til alle, hun likte den virkelig ikke. Noen mente hun burde sende et bilde av den til Julie, for hun kom sikkert til å like den. Men historien slutter ikke der. For det viste seg at før bestemoren hadde vunnet krakken, så hadde faktisk Julies tante vunnet den sammen krakken. På korkafé. Hun likte den så dårlig at hun like godt tok den med til neste lotteri på korkafeen. Og da var det altså Julies bestemor som skulle kapre gevinsten – gevinsten som ingen ville ha.

– Så endte krakken altså her hos meg. Det må ha vært en mening med det, ler Julie.

 

 

Aktiv på Instagram

Julie er ivrig på Instagram og henter mye inspirasjon derfra. Tidligere blogget hun, den gangen var hun i permisjon, men da hun startet å jobbe igjen ble bloggen for tidkrevende.

– Det er enklere å rekke over Instagram. Det er så enkelt, og det er et hyggelig fellesskap. Man blir kjent med mange nye mennesker, som er interessert i det samme.

Hun har også deltatt på bloggtreff. Det har vært hyggelig å treffe likesinnede, andre som også har den samme lidenskapen for innredning. 

Paret er ikke opptatt av at det skal være altfor mange ting i hjemmet. Tingene må ikke ta over. Og nå som de har fått det sånn som de ønsker, skal interiøret få være som det er. Lenge. Nå ja, Julie må nok flytte litt rundt på ting.

– Det er alltid noen prosjekter, smiler hun.

Nå venter paret bare på plenen. Som skal rulles ut. Så kan sommeren etter hvert starte. Gjesterommet skal også innredes, sånn at familien som bor et stykke unna, kan få et hyggelig sted å overnatte. Og i det vi er på vei ut av døren for å sette kursen mot Bryggen i Bergen, har det skjedd enda mer på husfronten. Til Julies store overraskelse. For foran garasjen står det nemlig en kar og maler.  

– Oi, nå er garasjen nesten blitt hvit også, avslutter Julie.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også