Design fra Louise Campbell

Denne lampa har ekte greiner

Den danske designeren tar bokstavelig talt naturen med i designet.

VÅRLYS: Innkapslede fra et knoppskytende kirsebærtre utgjør dekoren i one-off-serien «Fatso» fra Louis Poulsen.
VÅRLYS: Innkapslede fra et knoppskytende kirsebærtre utgjør dekoren i one-off-serien «Fatso» fra Louis Poulsen. Foto: FOTO: Louisecampbell.com
Publisert Oppdatert

Louise Campbell

* Født i 1970, bosatt i København.

* Startet eget studio i 1996 og er i dag en av Danmarks ledende designere.

* Har særlig fokus på lamper og møbler, i økende grad på produktdesign og interiørprosjekter.

Les mer om Louise Campbell her.

Danske Louise Campbell skaper lyspunkter.

Det gjør hun enten hun designer møbler, servise eller lamper.

Hva jobber du med nå?

- Et par nye lamper for Louis Poulsen og en stol for Duba-B8. Blant annet. Dessuten roter jeg med et prosjekt som står mitt hjerte nær, en reol som er så å si umulig å fremstille og som jeg aldri vil bli rik på, men som jeg ikke greier å la være å streve videre med.

Hvor strevsomt er det egentlig å være designer?

- Design er jo et merkelig fag. Jeg lanserer bare en håndfull nye produkter i året, og mange tenker vel: Hvor vanskelig kan det være? Det er vel et hyggelig arbeid? Men i virkeligheten er hvert eneste realiserte produkt en kraftprestasjon med tilhørende konstant uro. Alt kan alltid gå galt, og først når produktet står i butikken med prislapp kan jeg slappe av.

Hvem har inspirert deg mest?

- Nanna Ditzel. For hennes styrke, eksperimenteringstrang og beinharde dommer. Hvis hun likte noe jeg hadde tegnet, var jeg likegyldig til hva resten av verden mente. Hun holdt en gang verdens korteste tale for meg: «Louise tenker nytt. Tenker selv. Gjør som tenkt.» De ordene er fortsatt mitt mantra, og hver dag gjør jeg hva jeg kan for å leve opp til dem.

Hva ønsker du at folk flest sier om produktene dine?

- At de liker dem så mye at de vil eie dem.

Når ble du sist irritert over dårlig design?

- I dag. Det blir jeg hver eneste dag. Det er en fagskade. Fra jeg drikker morgenkaffen min i en håpløs kopp på den lokale kafeen, til den fæle kiosken med en lyssetting fra helvete, til den umulige termokannen som får meg til å søle kaffe over papirene mine i møte med en kunde, og til slutt når jeg står foran min egen dør og nøkkelen fremdeles ikke passer helt i låsen. Det skjer hele tiden.

Føler du at du gjør noe viktig?

Foto: FOTO: Louisecampbell.com

- Den type design jeg driver med kan sees på som bidrag til lyspunkter i hverdagen. Verken mer eller mindre. Lyspunkter er ikke uunnværlige, heller ikke når de kommer i form av frihelger, rødvin eller kyss, men de hjelper sannelig til å holde oss oppe og i gang.

Trenger verden flere produkter?

- Absolutt ikke! Verden trenger færre, men bedre produkter. Derfor forsøker jeg å tegne produkter som blir så gode som overhodet mulig. De skal være interessante, vakre og oppløftende å leve med i dag, i morgen og når jeg er en tussegammel dame.

Kan god smak læres?

- God smak er en fy-sammenstilling av ord. Den er ufleksibel, sneversynt og fordummende. Men god sans kan til en viss grad trenes opp. Det handler om å søke, se og kjenne etter både i det store og det små, å oppsøke kvalitet, sjel og nærvær.

Leser du interiørblader?

- Ja, av og til.

Hvilken interiørstil liker du minst?

- Kopier av boligreportasjene.

Hvordan bor du selv?

- Midt i København, i en hyggelig, men mørk leilighet.

Foto: FOTO: Louisecampbell.com

Hva står øverst på ønskelisten?

- Listen er dessverre lengre enn en havørns vingespenn er bredt akkurat nå. Men øverst står det en ny, pen, behagelig sofa. Eller to. Som jeg ikke kan finne.

Hvor leter du etter møbler?

- Helst bytter jeg med mine kolleger. Kanskje noen av deres lesere har lyst til å bytte sin sofa med min?

Hvordan ser drømmehjemmet ditt ut?

- Stort, vennlig, lyst, luftig, gammelt, knirkende, velluktende, imøtekommende og fredelig. Jeg har utsikt til hav, skog, fjell, mark, eng, vann og by. Det ligger både langt fra og midt i alt. Kanskje jeg egentlig burde bo i Oslo?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning