Apper til hytta

Denne appen redder liv

Disse mobilappene er nyttige på hytta i vinter.

Nyttige apper. En av fjorårets mest populære julegaver var smarttelefoner og nettbrett. Elkjøp alene meldte om salg av hele 50 000 smarttelefoner i desember.
Nyttige apper. En av fjorårets mest populære julegaver var smarttelefoner og nettbrett. Elkjøp alene meldte om salg av hele 50 000 smarttelefoner i desember. Foto: Foto: Erland Kroken
Sist oppdatert

I Norge og internasjonalt har det vært en rekordstor nedlastning av apper til smarttelefoner, ifølge Mobile Business Magazine

En av fjorårets mest populære julegaver var smarttelefoner og nettbrett. Elkjøp alene meldte om salg av hele 50 000 smarttelefoner i desember.

I tidsrommet mellom julaften og midten av januar lastes det hvert år ned mengder av apper som kan fylle de nyeste telefonene med innhold og funksjonalitet.

Livreddende mobiltjeneste

Enkelte apper er heldigvis både nyttige og gratis. Norsk Luftambulanse har eksempelvis en nødapp som heter «Hjelp 113-GPS». Den kan være livsviktig når det haster. Når akuttsentralen spør hvor du er, kan du med applikasjonen oppgi din nøyaktige posisjon. Du kan altså lese av fra skjermen mens du ringer og snakker.

Erland Kroken, prosjektleder i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, hadde ideen og begynte å jobbe med den i 2009, rett før smarttelefonsalget eksploderte. Til nå er den lastet ned hele 70 000 ganger.

Du får den til Iphone, Android, Windows og er gratis.

Ambulansene og redningssentralene er utstyrt med kartsystemer som gjør det lett å finne frem hvis du har GPS-koordinatene. De opplever at folk i nød ikke klarer å gi god nok beskrivelse av hvor de befinner seg. Spesielt gjelder dette om de ringer fra en hytte som ikke har en eksakt adresse. Appen erstatter på sett og vis den omtalte Nødplakaten som har reddet liv.

Bedre skiteknikk

Teknikktrening. Vil du bli bedre i Birken kan Først i Sporet være noe for deg. For Iphone, 35 kroner.
Teknikktrening. Vil du bli bedre i Birken kan Først i Sporet være noe for deg. For Iphone, 35 kroner. Foto: Foto: Skjermdump

Ønsker du å bedre skiteknikken din, kan Først i Sporet være til hjelp. Den er utviklet av NTNU-student Nikolai Johan Heum, som forteller at bakgrunnen var hans egen interesse for langrenn.

- Jeg går mye turrenn, og tenkte dette hadde vært noe å ha med seg på trening. Tanken var enkelt og greit; teknikktips fra ekspertene, rett i lomma. I tillegg var jeg så heldig å få med klassiskeksperten Frode Estil, så da var mye gjort, forteller han.

Appen er for Iphone, 35 kroner.

Smøretips der du er

Smøretips fra Swix gir deg anbefalinger og instruksjoner for smøring og prepping der du befinner deg. Dette er en app som har smøretips som baserer seg på tilleggsutstyr som smørebord og smørejern. Og fungerer ikke smøringen den har foreslått, gir den anbefalinger for å rette på det. Tjenesten finner ut hvor du er med en feilmargin på cirka 50 meter i tettbebygde strøk og noe mer i utkantstrøk. Værdata hentes fra Meteorologisk institutt.

Kommer for Iphone og Android, og er gratis.

Fjernstyring av varme

«Ring-hytta-varm» er et begrep de fleste har hørt om, men hva med «app-hyttavarm»? En aldri så liten nyhet på markedet er en app fra Adax. Med den kan du slå av og på, og justere temperaturen på alle ovner. Den kommuniserer med hovedenheten i et system for fjernstyring, som igjen kommuniserer med stikkontaktene rundt i hytta.

Smøretips. Denne appen fra Swix gir deg anbefalinger og instruksjoner for smøring og prepping der du befinner deg. For Iphone og Android - og er gratis.
Smøretips. Denne appen fra Swix gir deg anbefalinger og instruksjoner for smøring og prepping der du befinner deg. For Iphone og Android - og er gratis. Foto: Foto: Skjermdump

Appen er gratis, men du må kjøpe ovn... Gjelder kun for hytter med strøm.

Gøyale verktøy

Mange kjenner den røde lommekniven Swiss Army Knife. Nå har den fått en egen app. Her får du et sett med gøyale verktøy, blant annet lommelykt, speil, linjal, vater og forstørrelsesglass.

For Iphone, 7 kroner, og Android, gratis.

Hobbyfotograf på tur

Et kamera som viser hvor du er, må være ypperlig for ivrige turgåere som er glad i å ta bilder. Appen Turkamera er laget av Paul Skeie fra Voss, og inneholder over 800 000 norske stedsnavn. Med telefonen holdt vannrett, presenterer appen et kompass som gir deg retning og avstand til de 10 nærmeste stedene.

Holdt loddrett aktiveres kameraet på telefonen, og du ser terrenget, fjellene og landskapet rundt deg, med merkelapper som viser navn og avstander. Har du et GPS-signal og nettsignal, skal den fungere i norsk natur.

For Iphone, 21 kroner.

Samler turstatistikk

Med Endomondo kan du registrere hvor turen går på kartet, avstanden og farten. Her samles det opp statistikk slik at du kan kose deg med (og skryte av til venner) hvor langt du har gått, eksempelvis i vinterferien. Kanskje kan den gi deg motivasjon til å gå flere og lengre turer?

Den kommer til Iphone, Android og Windows, kr 28. Også gratisversjon.

Ut på tur. Skisporet på telefonen kan gi deg oppdatering på skiforhold og løypestatus. Finnes både for Iphone og Androide, kr 63 og kr 61,25.
Ut på tur. Skisporet på telefonen kan gi deg oppdatering på skiforhold og løypestatus. Finnes både for Iphone og Androide, kr 63 og kr 61,25. Foto: Foto: Skjermdump

Finn frem i skisporet

Med appen Skisporet på telefonen kan du holde deg oppdatert på skiforhold og løypestatus når du skal ut på tur. Mer enn 4200 langrennsløyper fra over 210 skisteder er registrert.

Finnes både for Iphone og Androide, kr 63 og kr 61,25.

Les også:

Her ligger Norges dyreste hytter

Sjekk dette regnestykket dersom du skal kjøpe varmepumpe

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Slik ble Norges kaldeste hus det varmeste

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også