Enøk-tiltak

Deler ut 250 000 til Norges kaldeste hus

Tror du at du bor i Norges kaldeste hus, kan du få 250 000 kroner til etterisolering.

ISKALDT: I løpet av våren skal Enova dele ut 250 000 etterisoleringskroner til Norges kaldeste hus.
ISKALDT: I løpet av våren skal Enova dele ut 250 000 etterisoleringskroner til Norges kaldeste hus. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Dårlig isolerte og trekkfulle hus er energityver uten like. Nå gir Enova deg muligheten til å stenge tyvene ute. De deler ut 250 000 kroner til etterisoleringstiltak for den boligen som kåres til Norges kaldeste hus.

- Vi ønsker å skape oppmerksomhet og engasjement omkring rehabilitering og etterisolering av gamle hus, forteller prosjektleder for konkurransen, seniorrådgiver Roar Hugnes, til klikk.no.

Flere støtteordninger

I en tid da vi er i ferd med å avslutte nok en kald vinter med høye strømregninger, ønsker Enova fremheve hvilke muligheter som finnes for å redusere energiutgiftene.

- I tillegg til denne konkurransen har Enova flere tiltak som kan bidra til å krympe strømregningen, utdyper Hugnes.

De tiltakene det er snakk om gjelder blant annet støtte for inntil 20 % av dokumenterte kostnader opp til et maksimalt støttebeløp.

Man kan få opptil 4000 kroner i tilskudd til pelletskaminer og sentralt styringssystem for varme.

Det kan også gis støtte for inntil 10 000 kroner til solfangere, varmepumper og pelletskjeler.

Enova gir også støtte til etterisolering og utskifting av vinduer, men kun dersom man tar helhetlige grep og vil oppgradere boligen til lavenergi- eller passivhusnivå. Støtte gis i form av en viss sats per kvadratmeter. Jo høyere ambisjonsnivå, jo høyere blir støttebeløpene.

Historier om kulde

På konkurransens hjemmeside har Enova lagt ut flere historier fra mennesker som mener de bor i Norges kaldeste hus. For eksempel denne historien fra familien Mehl:

"Hei, og ja, eg må vel bu i Norges kaldaste hus. Eit gammalt gardshus frå ca 1850. På det kaldaste, har eg knappt nok handkler eller tepper til å stengja iskulden ute frå vegger og vindu, og same kor eg fyrer, ja så hjelper det ingen ting, eg fyrer bokstaveleg for kråka, og alle andre fuglar. Her vert folk bedt om å kle på seg når dei kjem inn, og tjukke labber og sokkar har eg nok av. Barnebarna synes det er såååå koseleg å opphalde seg i stova vinterstid, med både tepper og dyner, det synes slett ikkje eg! Eg FRYYYYS, og det meir eller mindre konstant! Ja til og med kattane frys! Skal eg få litt varme i kroppen ein vinterdag, ja så må eg faktisk ta ein tur i sauehuset, og det seier vel sitt."

Skøyteis inne

En annen av dem som håper å få kåret huset sitt som landets kaldeste kan fortelle om innvendig skøytebane:

"Yttertaket som er uisolert var dekket med frost på innsiden og dampen på vaskerommet frøs til is på innsiden av de ettlags glassene. Snøen som ble tråkket inn i vindfanget, og en dag frøs det et tynt lag med is på gulvet der, så jeg holdt på å falle".

Varme tanker

Vinneren vil bli kåret på bakgrunn av den historien de forteller, innsendte bilder og energikostnad per kvadratmeter. Hver uke i konkurransen legges det også ut et bonusspørsmål til deltakerne. Disse er ment å skape mer kunnskap om Enova og de tilbudene de har til boligeierne.

I tillegg kan andre legge igjen sine varme tanker til dem som bor i kalde hus.

- Og de fem historiene som har fått de fleste varme tankene, vil garantert bli vurdert av juryen, forteller Hugnes.

Tid for rehabilitering

I fjor fikk Enova inn rundt 2000 bidrag til konkurransen og regner med at det blir minst like mange i år.

- Vi håper at konkurransen skaper en bevissthet hos dem som sitter i gamle boliger, og det er i det halvåret som kommer nå at man virkelig bør gjøre noe for å være rustet til neste vinter og høye strømpriser, sier Hugnes.

Konkurransen avsluttes 25. april.

ETTERISOLERING LOFT: Etterisolering av loft gir stor energigevinst, og er noe man kan gjøre selv.
ETTERISOLERING LOFT: Etterisolering av loft gir stor energigevinst, og er noe man kan gjøre selv. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

100 000 til det mest energieffektive huset

For dem som allerede sitter i et godt isolert hus med lave energiutgifter, er det også penger å hente. Visa-kort leverandøren Pangea har sammen med Miljøstiftelsen Bellona etablert fondet Stiftelsen Pangeas Miljøfond. Fra dette fondet utbetales det hvert år et større beløp til konkrete miljøprosjekter.

I år vil stiftelsen premiere landets mest miljøeffektive bolig eller boligselskap. Førstepremien er på 100 000 kroner, mens andre- og tredjepremien får 25 000 kroner hver.

Trenger energiforbilder

Bellona er sekretariat for Pangeas Miljøfond og vil plukke ut vinnerne sammen med representanter fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og Multiconsult.

- Vi trenger forbildeprosjekter som viser hvor enkelt det kan være å kutte i energibruken. Selv har vi nettopp flyttet inn i Norges mest energieffektive kontorbygg og nå ønsker vi sammen med Pangeas miljøfond å hedre noen som har gjort energitiltak i egen bolig, forteller Bellona-leder Frederic Hauge til klikk.no.

Søknadsfristen er 22. mars. For å være en aktuell kandidat må man ha ferdigstilt energieffektiviserende tiltak i en eksisterende bolig i 2009 eller 2010 (eneboliger, leiligheter eller boligselskaper). Juryen vil se etter tiltak som for eksempel etterisolering, utskifting av vinduer, installering av styringssystemer, omlegging til ikke-fossile energikilder samt gode og innovative løsninger.

Les også:

Spar tusenlapper på varmepumpe

Slik monterer du tetningslister

Triksene du sparer tusenlapper på

Kjendisbarnas vakreste navn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning