De nye hippe sosiale mediene Instagram og Pinterest

De kuleste navnene på Instagram

Interiørinspirasjon på nett er stort. Her får du ekspertenes tips til hvor du bør gå og hvem du bør følge.

PÅLOGGET: Kreativ leder Dagny Thurmann-Hoelseth er en ivrig instagrambruker. Under kan du lese om hvem hun følger og hvorfor.
PÅLOGGET: Kreativ leder Dagny Thurmann-Hoelseth er en ivrig instagrambruker. Under kan du lese om hvem hun følger og hvorfor. Foto: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

En hel verden har lagt sin elsk på Instagram og Pinterest. Vi har spurt et knippe eksperter om hvem og hva du ikke bør gå glipp av.

Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder Fargerike. @fargerike_dagny

Hvilke sider inspirerer?

- Instagram er en klar nr. 1 for min del. Her følger jeg bransjefolk (og andre) fra Norge og andre deler av verden, som deler sin daglige inspirasjon. Det kan være et fantastisk naturbilde, et par sko eller en ny tapetkolleksjon. Pinterest er også utrolig enkel å bruke for å finne fargeinspirasjon på kryss av kategorier, sier hun til kllikk.no.

- Google bruker jeg når jeg vet hva jeg er ute etter og trenger inspirasjon til et konkret prosjekt.

Instagram viser ofte «uprofesjonelle bilder» tatt med telefon, mens Pinterest og google viser alt fra magasiner, blogger eller kommersielle aktører. De inspirerer derfor på forskjellige måter.

Hvem følger du?

SLIK KOMKMER DU IGANG PÅ PINTEREST: Pinterest er en genial nettside der du kan samle og organisere bilder av ting du liker i kategorier. Du lager et digitalt moodboard med bildene dine. Andre kan følge det du legger ut, og du kan følge andre. Moodboards fra 12 millioner brukere ligger for dine føtter, så her finner du inspirasjon i alle tenkelige kategorier innen interiør. Er du ikke allerede på pinterest, kan du gjøre følgende for å komme i gang: Opprett en konto på pinterest.com, registrer deg, opprett ditt eget board og velg fem boards du vil følge. Legg ut bilder, eller velg bilder fra andre ved å «repinne» bildene til ditt eget moodboard.
SLIK KOMKMER DU IGANG PÅ PINTEREST: Pinterest er en genial nettside der du kan samle og organisere bilder av ting du liker i kategorier. Du lager et digitalt moodboard med bildene dine. Andre kan følge det du legger ut, og du kan følge andre. Moodboards fra 12 millioner brukere ligger for dine føtter, så her finner du inspirasjon i alle tenkelige kategorier innen interiør. Er du ikke allerede på pinterest, kan du gjøre følgende for å komme i gang: Opprett en konto på pinterest.com, registrer deg, opprett ditt eget board og velg fem boards du vil følge. Legg ut bilder, eller velg bilder fra andre ved å «repinne» bildene til ditt eget moodboard. Foto: produsenten

- På Instagram følger jeg disse personene.

@kellywearstler Amerikansk multitalent. Startet som interiørdesigner, og har jobbet med noen av mine favoritthoteller. Elsker hvordan hun blir inspirert av dagligdagse ting.

@astrupfearnley Det er lite som er mer inspirerende fargemessig enn kunst. De er utrolig dyktige til å få inn spennende utstillere, og jeg blir like entusiastisk og inspirert hver gang jeg er på besøk.

@nyttrom Norsk design er etter min mening The New Scandinavian Cool, og den ene perlen lanseres etter den andre.

@rom123egmont Må selvfølgelig med! Utrolig flinke til å vise deilig fargeinspirasjon med en eklektisk touch! Akkurat som jeg liker det.

@lindawickmann En av Norges beste motestylister er utrolig god med farger og fargekombinasjoner. Kan enkelt overføres til interiør.

@ilovepolkadot Interiørstylist Christine Hærra har en fantastisk instagramkonto. Rare bilder som du ofte må gruble litt over. Men, når lyset går opp, er det som oftest genialt.

@esrarois Norsk illustratør som er svært dyktig. God strek og fantastiske fargekombinasjoner.

@andreasengesvik Andreas Engesvik er Norges kanskje største formgiver i dag. Kontoen er ikke alltid like enkel å tolke, men det er interessant å følge deler av den kreative prosessen.

@confettisystem Girlandere, pompoms, silkepapir, gull og glitter! Helt herlig!

@designlovefest Bri Emery er genial! Den tidligere art directoren til Rue (amerikansk online interiørmagasin) har uten tvil star quality, og er på en spennende og fargerik ferd over hele verden.

@clovercanyon Et av mine favorittmerker. Herlig mønstermiks og kule fargepaletter!

@hannawendelbo Tapetdesigner hos Borås Tapeter. Alltid spennende å se hva hun har på gang, og hun har et godt øye for trender når hun er ute på reise.

Trine Andersen, Gründer, designer og eier av Ferm Living

Hvilke sider inspirerer?

KREATIV LEDER I FARGERIKE: Dagny Thurmann-Hoelseth elsker Instagram.
KREATIV LEDER I FARGERIKE: Dagny Thurmann-Hoelseth elsker Instagram. Foto: FOTO: Privat

- Jeg kikker daglig på hjemmesider, blogger og Pinterest, forteller hun til klikk.no.

SLIK KOMMER DU I GANG: Instagram er et program der du deler bildene dine med andre, liker bilder og følger andre brukere du liker. Er du ikke allerede på Instagram, kan du gjøre følgende for å komme igang:Gå inn på instagram.com og last ned programmet på mobilen din. Ta et bilde, velg et filter for å sette ønsket stemning, og publiser det. Etterhvert kan du velge andre du følger og eventuelt like bildene de legger ut.
SLIK KOMMER DU I GANG: Instagram er et program der du deler bildene dine med andre, liker bilder og følger andre brukere du liker. Er du ikke allerede på Instagram, kan du gjøre følgende for å komme igang:Gå inn på instagram.com og last ned programmet på mobilen din. Ta et bilde, velg et filter for å sette ønsket stemning, og publiser det. Etterhvert kan du velge andre du følger og eventuelt like bildene de legger ut. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen

Hva bruker du det til?

- Jeg bruker det for å holde meg orientert og oppdatert. Ikke minst gir det meg inspirasjon. For meg er det nesten like skjønt å sitte en time og surfe på nettet som å sitte i sofaen med et magasin.

Hvem følger du?

- Jeg har ikke noen konkret liste med bloggere jeg følger, det varierer fra uke til uke. Men den siste uken har jeg sett på:

revolver-revolver.dk/blog

midcenturymodernfreak.tumblr.com

ledansla.blogspot.dk bungalow5.dk

amerrymishapblog.com emmas.blogg.se.

Med fokus på barn kikket jeg på kidsroom.dk og i onlinemagasinet keiki.dk.

Tale Henningsen, Fargedesigner, Nordsjø

Hvilke sider inspirerer?

- houzz.com Den er lett å bruke og gir masse inspirasjon. Her kan du bla i bilder på ipaden mens potetene koker. Kanskje litt vel amerikansk, utdyper hun overfor klikk.no.

GRUNDER AV FERM LIVING: Trine Andersen finner inspirasjon til interiørkolleksjonene sine på nett.
GRUNDER AV FERM LIVING: Trine Andersen finner inspirasjon til interiørkolleksjonene sine på nett. Foto: FOTO: Privat

- Og så norskeinteriorblogger.no. Her er jo «alle» som blogger i Norge samlet. Lett å gå inn her for å finne sin favoritt.

Hun forteller videre at Colourways på Facebook gir henne masse fargeinspirasjon.

- Et friskt pust! Vi lever jo litt i en greige (gråbeige) verden. Vakkert, men dønn kjedelig noen ganger.

Hva bruker du sidene til?

- Jeg bruker dem når jeg skal lage fargekart, stilrapporter og hente inspirasjon til min egen blogg, helehuset.com

Hvem følger du?

- Må vel innrømme at jeg er en «hopper». Det prosjektet jeg jobber med er ofte utgangspunkt for hvem jeg følger.

Ann-Tove Engenes, Designer, Scandinavian Surface

Hvilke sider inspirerer?

- jongeriuslab.com Hella Jongerius er en eksperimentell nederlandsk designer som blant annet står bak sofaen Polder for Vitra, forteller hun til klikk.no.

- Videre følger jeg frontdesign.com, en vensk designtrio som er helt rå på å skape uventede løsninger på kjente produkter som stoler, bord, skap, lamper. Helt fabelaktig!

FARGEDESIGNER I NORDSJØ: Tale Henningsen lar seg ofte inspirere på houzz.com mens hun lager middag.
FARGEDESIGNER I NORDSJØ: Tale Henningsen lar seg ofte inspirere på houzz.com mens hun lager middag. Foto: FOTO: Privat

Engenes lister videre opp:

- droog.com Eget konsept med webshop og butikker du må besøke i Amsterdam! Pakket med spesielle produkter som du ikke finner i Norge.

- Og dezeen.com Nyheter innen internasjonal design, arkitektur og mer til.

Andre særpregede designere/firmaer ifølge Engenes er:

frozenfountain.nl marcelwanders.com moroso.it

Hva bruker du det til?

- Ren inspirasjon. Alle representerer uvanlige designobjekter hvor fantasi og snedige løsninger er en del av uttrykket. Frekt, humoristisk, råstilig og merkelig!

Hvem følger du?

- Helle Tjaberg holder deg oppdatert med bloggen egetrom.no. Hun er stadig på farten i inn- og utland og presenterer siste nytt fra designmessene.

Rom123 anbefaler:

- klikk.no/bolig/inspirasjonsguiden - En bildeguide med tusenvis av interiørbilder som har stått på trykk i bladene rom123, Bonytt, Boligdrøm og Hytteliv. Du finner informasjon om produktene du ser, og alt er sortert etter rom, stiler og farger.

- beso.com - Er en søkemonitor der du kan sammenligne prisen på mote- og interiørprodukter fra tusenvis av butikker og merker. Genialt når du vil kjøpe interiør på nettet, men ikke vet hvor du får tak i det.

- norskeinteriorblogger.no - Norske interiørblogger, NIB, er et inspirerende nettsted hvor norske interiørblogger er samlet. De har blant annet en alfabetisk oversikt over bloggene.

Anders Aakre, Kreativ leder i kommunikasjonsbyrået Jimmy Royal

DESIGNER I SCANDINAVIAN SURFACE: Ann-Tove Engenes følger blant annet Helle Tjaberg sin blogg for å holde seg oppdatert.
DESIGNER I SCANDINAVIAN SURFACE: Ann-Tove Engenes følger blant annet Helle Tjaberg sin blogg for å holde seg oppdatert. Foto: FOTO: Privat

Hva kan vi vente oss fremover?

- I dag er ikke folk lenger avhengig av å besøke de store interiørkjedene, lese interiørblader og Ikea-katalogen for å vite hva som finnes og hva de kan kjøpe til hjemmet sitt. Nå finner de ut av ting selv. Det dukker stadig opp nye nettsteder og apper som gjør interiørprodukter lett tilgjengelig for folk. Antall brukere på tjenester som Pinterest, Houzz og Instagram går gjennom taket. Tjenestene lar deg navigere på objekter og viser frem hva alle andre synes er populært.

Resultatet er at ledestjernene falmer og massene får større påvirkning. I tillegg er ipad blitt allemannseie, og flere finner inspirasjon og handler online fra sofakroken fremfor å oppsøke butikkene. Mange sitter nettopp på nett for å finne noe spesielt de kan kjøpe til boligen sin. Jeg tror også at vi snart vil se et gjennombrudd for digitale magasiner i Norge. Der er veien til videre inspirasjon veldig kort, siden det bare er å klikke seg videre.

Anders anbefaler:

emmas.blogg.se En blogg som tar til seg impulser fra hele designbransjen.

svpply.com Et fint sted å sammenligne pris på det du vil kjøpe.

tumblr.com En bloggplattform der du blant annet kan følge mange fine oppussingsprosjekter.

Les også:

Slik får du hytte på terrassen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Møbeltabbene alle gjør

Drømmematerialet snekkeren hater

SPÅR FREMTIDEN: Anders Aakre er kreativ leder i kommunikasjonsbyrået Jimmy Royal.
SPÅR FREMTIDEN: Anders Aakre er kreativ leder i kommunikasjonsbyrået Jimmy Royal. Foto: FOTO: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning