Database på nett for ting som er stjålet

Her kan du etterlyse tyvgods

Stjålet flytebrygge og en mengde andre gjenstander etterlyses på nettet. Det kan hindre at den selges som tyvegods.

FLYTEBRYGGE SAVNET: Denne flytebrygga er forsvunnet fra Hvaler, og er etterlyst på nettstedet ettersøkt.no. Har du sett den?
FLYTEBRYGGE SAVNET: Denne flytebrygga er forsvunnet fra Hvaler, og er etterlyst på nettstedet ettersøkt.no. Har du sett den? Foto: Foto: Ettersøkt.no
Publisert Oppdatert

Har du blitt frastjålet noe kan det være en god ide å etterlyse det du har mistet, i tillegg til en anmeldelse til politiet.

Nettstedet ettersøkt.no (ekstern lenke) gir deg mulighet til å legge inn etterlysninger av ting som er blitt stjålet eller kommet bort, med bilde og informasjon. Nettstedet opplyser til Klikk.no at det ligger nær 9000 etterlysninger inne i databasen.

- Det er gratis å registrere tyverimeldinger, men vi krever at tyveriet skal være meldt til politiet, sier Jan Karlsen i ettersøkt.no.

Vil selge deg id-merking

For å melde inn må du registrere deg som bruker på nettsidene.

Om du ønsker å kjøpe tyverimerking kan dette bestilles. Da kan du merke gjenstandene du ikke vil miste med unik identitetsmerking. Dette skal gjøre det svært vanskelig for tyven å omsette varen.

Det kan være smart å sjekke med forsikringsselskapet ditt om denne type id-merking kan ha effekt for din forsikringspremie, og om det anbefales å id-merke eiendelene dine.

- De som kjøper merking betaler bare for utstyret. Vi oppbevarer id-nummer og navn i fem år, sier Karlsen. Han sier til Klikk.no at de har et godt samarbeid med politiet.

Får informasjon på e-post fra politiet

Nettstedet hevder, ifølge Dinside.no (ekstern lenke), å være de eneste i Norge som får overført komplette data fra politiet på tyverier av biler, mc, moped og tilhengere i Norge.

- Politiet oppdaterer oss på e-post, men det er ikke noe ulovlig i det. Informasjonen er offentlig, sier Jan Karlsen.

- Jeg har ikke noe ønske om å tjene masse penger på dette. Jeg ville lage noe som kan hindre kriminalitet, sier han.

I Politidirektoratet er det ingen offisielle personer som kan forklare hvordan samarbeidet mellom firmaet og politiet fungerer. Det finnes ikke noe sentralt registert for tyverimeldinger utover anmeldelsesregisteret.

- Vi inngår ikke slike avtaler, men det kan være at det er noen som sender ut informasjonen på eget initiativ. Det er mange som jobber i politiet, sier Anne D. Nilsen i Politidirektoratet til Klikk.no.

Kom tyven i forkjøpet

Nettstedet tilbyr også en tjeneste hvor du kan lage en inventarliste, slik at du har full kontroll over hva du eier om du eksemplevis skulle bli rammet av brann, eller at huset ditt blir ribbet av tyver.

Tyverier skjer ofte fordi det som blir stjålet kan selges videre. Om du anmelder tyveriet til politiet, kan du legge inn en etterlysning på nettstedet. På den måten kan du spre budskapet om at du har mistet noe.

Dermed er risikoen større for tyven, og sjansen din til å forhindre at bilen din, båten eller innholdet i lommeboka selges som tyvegods på netthandelstjenester eller i andre kanaler.

Sykkelmerking kan være overflødig

I informasjonsbrosjyren på nettsidene er en av tingene som markedsføres at du kan merke sykkelen din med id fra firmaet. Men har du registrert sykkelen din i sykkelregisteret som drives av Falck, så kan det være overflødig.

Det innrømmer også firmaet.

- Da ser jeg ingen grunn til at man skal id-merke sykkelen hos oss eller andre i tillegg til sykkelregisteret, sier Karlsen.

Oppdatert etterlysningsinformasjon

Når en verdigjenstand er kommet til rette må brukeren fjerne etterlysningen, slik at basen holdes ren for gamle etterlysninger.

- Det er like viktig som å legge inn en tyverimelding, mener Karlsen.

Flere etterlysningsmuligheter

HITTEGODS: Nettjeneste hvor du kan etterlyse ting du er frastjålet eller har mistet.
HITTEGODS: Nettjeneste hvor du kan etterlyse ting du er frastjålet eller har mistet. Foto: Foto: Skjermbilde Hittegodskontoret.no

Det finnes også flere etterlysningstjenester på nettet. Hittegodskontoret.no (ekstern lenke) er et nettsted hvor du kan legge inn etterlysninger. Det koster noen kroner å legge inn etterlysninger.

Noen ganger kan det være effektivt å legge inn etterlysninger i diskusjonsforum på nettet.

Kjenner du til andre etterlysningstjenester på nettet? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning