Da Hege og Frode flyttet inn, var uterommet en eneste stor gressplen. Se hva de gjorde
Hege og Frode har både hage- og reisedilla og har forandret en flat plen til sitt eget eksotiske paradis fullt av egendesignede løsninger.

Det var den store tomta som fikk paret til å flytte hit for 16 år siden.
– Huset er fra 1979 og er et typisk Block Vatne-hus som var populært fra rundt 1975. Selve designet på huset skal visstnok etterligne et sveitserhus. Opprinnelig hadde det skodder på alle vinduene, men de fjernet vi for å gi huset et mer moderne uttrykk, forteller Hege.
Fra flat til frodig
Da paret flyttet inn, besto uterommet kun av en stor, flat gressplen.
– Utfordringen har vært å gjøre hagen mer spennende og variert. Vi har jobbet mye med å skape høyde og soner, sier hun.
Med høye konstruksjoner som pergolaer og portaler og beplantning i ulike høyder – fra små stauder til store trær – har de klart å skape et uterom med både dybde og karakter. En miks av kvadratiske, runde og organiske former tilfører liv og gir hagen et personlig uttrykk. De ulike sonene understrekes med variasjon i underlag, vegger og tak.

Spennende stilmiks
– Hagen vår er en blanding av moderne, maksimalistisk og middelhavsinspirert, forklarer hun.
De moderne innslagene kommer blant annet til uttrykk i beiset treverk i dempet sort, rette bedkanter og stramt prydgress.
Store, frodige krukker og fargerike georginer sørger for blomsterprakt og maksimalisme, mens sitrustrær, palmer, elefantgress, bambus, gunnera og bronseblad sender tankene til sørlige breddegrader.
Bali i forhagen
Paret er svært glade i å reise og henter stadig hageinspirasjon fra turer til blant annet Spania, Italia, Frankrike, Thailand og Indonesia.
– Ideen til spiseplassen under epletreet fikk vi fra en restaurant i Warszawa som hadde en helt spesiell hage. Der var hagen delt inn i små rom med ulike typer hekker. I hvert rom sto det et spisebord med en parasoll over – stemningen var helt magisk.
Akkurat da ble drømmen om et «spiserom» i egen hage født. Det tok noen år, men nå er det endelig på plass. Epletreet fungerer som parasoll, og i stedet for hekk har vi plantet ulike typer prydgress og grønne vekster. De vil etter hvert vokse til og forsterke romfølelsen.

På et underlag av sand står også en hjemmelaget solseng, inspirert av en vi så på en restaurant på Gili Trawangan i Indonesia.
– Den har plass til to og er perfekt for avslapning. Ryggen kan justeres, og rundt sengen har vi bygget en liten benk der vi kan sette fra oss vinglass og frokost. Jeg elsker å gå barbent i sanden her – det gir meg skikkelig Bali-følelse.
Bedene, krukkene og kjøkkenhagen bugner av grønnsaker, stauder, sommerblomster, prydgress og busker.
– Vi handler som oftest med hjertet, men prøver å være litt fornuftige også og velger planter som tåler å stå ute om vinteren. Likevel hender det at vi går på en smell og ender opp med sorter som må overvintres inne, ler hun.
Alt dyrkes økologisk. De bruker kun naturgjødsel og resirkulerer mest mulig av hageavfallet.
Lukten av pizza
Det vakre utekjøkkenet er selve smykket i hagen.
«Jeg elsker å gå barbent i sanden her – det gir meg skikkelig Bali-følelse.»
– Her sto det tidligere en lekehytte. Jeg var lenge frustrert over at den tok den fineste plassen i hagen, så da barna vokste ut av den, var vi raske med å rive, sier Hege.
– Frode elsker å lage mat og har alltid drømt om et utekjøkken, så vi visste med en gang hva vi skulle bruke plassen til.
Drømmen var en vedfyrt pizzaovn som også kunne brukes til brødbaking.

– Da vi fant den perfekte ovnen, bygget vi hele utekjøkkenet rundt den. Vi ønsket oss noe som både passet til den italienske stilen og somsmeltet inn i vår sørlandshage. Resultatet ble et rustikt uttrykk med støpt benkeplate i betong, solid treverk og åpne hyller med kurver i stedet for skap.
Hagens hjerte
Paret har ofte familie og venner på besøk, og da blir utekjøkkenet et naturlig samlingspunkt.
– Det er utrolig hyggelig å lage mat utendørs og være sosiale samtidig. Ønsket vårt har vært å skape en hage vi blir glade av å være i – et sted hvor vi kan stenge verden ute og bare nyte vårt eget lille univers. Og det har vi klart, sier hun med et smil.

Parets beste tips til å anlegge nye soner:
Tenk gjennom hva dere som familie har behov for i hagen, og del den inn i soner etter funksjon.
Tegn opp en skisse med soner før du setter igang.
YouTube er en gullgruve! Her finnes det trinn-for-trinn-videoer om nesten alt du kan bygge i hagen.

Fullfør én sone av gangen. Da får du tid til å nyte resultatet før du går løs på neste prosjekt – og det gir både mestringsfølelse og motivasjon til å fortsette.
Heges beste hagetips:
1. Det fine med å forkultivere georginene inne er at du får oversikt over hvilke knoller som har overlevd vinteren. Dermed slipper du hull i bedene. Plantene blir også mer motstandsdyktige mot snegler når de har litt størrelse før de plantes ut.
2. Ettårige sommerblomster som ringblomst, blomkarse, kosmos, zinnia og solsikke trenger ikke forkultivering her på Sørlandet. De kan sås direkte i bedet og er enkle å lykkes med.
3. Sår du gulrot og reddik rett i kjøkkenhagen i flere puljer med noen ukers mellomrom, kan du høste flere ganger i løpet av sesongen.
4. Har du ikke plass eller tid til å forkultivere inne, kan du kjøpe små pluggplanter av både grønnsaker og sommerblomster hos hagesentre tidlig på sesongen.
5. Dekorative grønnsaker som grønnkål og palmekål er vakre som prydplanter i kasser og potter. Mais er også flott å se på, og kan fint dyrkes i en murerbalje på terrassen, i store krukker eller langs et gjerde. Bronsefenikkel får flotte, fintflikede bronserøde blader, og jordskokkens høyreiste, gule blomster minner om solhatt og er også svært dekorative.
6. Inkluder spiselige blomster i kjøkkenhagen! Det gir et vakkert og visuelt uttrykk – og blomstene er fine å bruke som pynt på salater, kaker og desserter. Ringblomst, ringkrage, blomkarse, kornblomst, stemorsblomst og tagetes er supre.
7. Tagetes er spesielt smart å dyrke i kjøkkenhagen, fordi den avgir stoffer både over og under jorda som holder en del skadedyr unna.
Se flere bilder under:








