Da Hege og Frode flyttet inn, var uterommet en eneste stor gressplen. Se hva de gjorde

Hege og Frode har både hage- og reisedilla og har forandret en flat plen til sitt eget eksotiske paradis fullt av egendesignede løsninger.

FØR: Slik så det ut underveis i byggingen av utekjøkkenet.
Publisert

Det var den store tomta som fikk paret til å flytte hit for 16 år siden.

– Huset er fra 1979 og er et typisk Block Vatne-hus som var populært fra rundt 1975. Selve designet på huset skal visstnok etterligne et sveitserhus. Opprinnelig hadde det skodder på alle vinduene, men de fjernet vi for å gi huset et mer moderne uttrykk, forteller Hege.

Fra flat til frodig

Da paret flyttet inn, besto uterommet kun av en stor, flat gressplen.

– Utfordringen har vært å gjøre hagen mer spennende og variert. Vi har jobbet mye med å skape høyde og soner, sier hun.

Med høye konstruksjoner som pergolaer og portaler og beplantning i ulike høyder – fra små stauder til store trær – har de klart å skape et uterom med både dybde og karakter. En miks av kvadratiske, runde og organiske former tilfører liv og gir hagen et personlig uttrykk. De ulike sonene understrekes med variasjon i underlag, vegger og tak.

HANDY PAR: Hege og Frode har gjort så å si alt i hagen selv. – Å kunne skape noe fint sammen og se resultatene av arbeidet vi legger ned gir utrolig mye glede.

 Spennende stilmiks

– Hagen vår er en blanding av moderne, maksimalistisk og middelhavsinspirert, forklarer hun.

Om paret og hagen

Hvem: Hege Cecilie og Frode Jensen

Hva: Hage på ca. 600 kvadratmeter inndelt i mange ulike soner som utekjøkken, kjøkkenhage, baliinspirert solseng, polskinspirert spiseplass, flere pergolaer og terrasser. H2

Hvor: Kristiansand

Instagram: @jensenshage

De moderne innslagene kommer blant annet til uttrykk i beiset treverk i dempet sort, rette bedkanter og stramt prydgress.

Store, frodige krukker og fargerike georginer sørger for blomsterprakt og maksimalisme, mens sitrustrær, palmer, elefantgress, bambus, gunnera og bronseblad sender tankene til sørlige breddegrader.

 

Bali i forhagen

Paret er svært glade i å reise og henter stadig hageinspirasjon fra turer til blant annet Spania, Italia, Frankrike, Thailand og Indonesia.

– Ideen til spiseplassen under epletreet fikk vi fra en restaurant i Warszawa som hadde en helt spesiell hage. Der var hagen delt inn i små rom med ulike typer hekker. I hvert rom sto det et spisebord med en parasoll over – stemningen var helt magisk.

Akkurat da ble drømmen om et «spiserom» i egen hage født. Det tok noen år, men nå er det endelig på plass. Epletreet fungerer som parasoll, og i stedet for hekk har vi plantet ulike typer prydgress og grønne vekster. De vil etter hvert vokse til og forsterke romfølelsen.

POLSKINSPIRERT: Ideen om å lage en innrammet spisesone med et epletre som fungerer som parasoll fikk paret på en reise til Warszawa.

På et underlag av sand står også en hjemmelaget solseng, inspirert av en vi så på en restaurant på Gili Trawangan i Indonesia.

– Den har plass til to og er perfekt for avslapning. Ryggen kan justeres, og rundt sengen har vi bygget en liten benk der vi kan sette fra oss vinglass og frokost. Jeg elsker å gå barbent i sanden her – det gir meg skikkelig Bali-følelse.

Bedene, krukkene og kjøkkenhagen bugner av grønnsaker, stauder, sommerblomster, prydgress og busker.

– Vi handler som oftest med hjertet, men prøver å være litt fornuftige også og velger planter som tåler å stå ute om vinteren. Likevel hender det at vi går på en smell og ender opp med sorter som må overvintres inne, ler hun.

Alt dyrkes økologisk. De bruker kun naturgjødsel og resirkulerer mest mulig av hageavfallet.

Lukten av pizza 

Det vakre utekjøkkenet er selve smykket i hagen.

«Jeg elsker å gå barbent i sanden her – det gir meg skikkelig Bali-følelse.»

– Her sto det tidligere en lekehytte. Jeg var lenge frustrert over at den tok den fineste plassen i hagen, så da barna vokste ut av den, var vi raske med å rive, sier Hege.

– Frode elsker å lage mat og har alltid drømt om et utekjøkken, så vi visste med en gang hva vi skulle bruke plassen til.

Drømmen var en vedfyrt pizzaovn som også kunne brukes til brødbaking.

MODNE SITRONER OG NYSTEKT PIZZA: – Vi falt begge pladask for det italienske utseendet på pizzaovnen fra Forno. Utekjøkkenet er designet med utgangspunkt i ovnen med en ramme av 4 x 4 bjelker og en pergola beiset i dempet sort. Vi ønsket at bjelkene skulle være synlige og har derfor valgt å ha åpne hyller istedenfor dører med kurver til oppbevaring.

– Da vi fant den perfekte ovnen, bygget vi hele utekjøkkenet rundt den. Vi ønsket oss noe som både passet til den italienske stilen og somsmeltet inn i vår sørlandshage. Resultatet ble et rustikt uttrykk med støpt benkeplate i betong, solid treverk og åpne hyller med kurver i stedet for skap. 

Hagens hjerte

Paret har ofte familie og venner på besøk, og da blir utekjøkkenet et naturlig samlingspunkt.

– Det er utrolig hyggelig å lage mat utendørs og være sosiale samtidig. Ønsket vårt har vært å skape en hage vi blir glade av å være i – et sted hvor vi kan stenge verden ute og bare nyte vårt eget lille univers. Og det har vi klart, sier hun med et smil.

KORTREIST: I kjøkkenhagen dyrker paret grønnsaker og jordbær. Tomater, agurk, chili og grønnkål forkultiveres inne under plantelys fra februar. Her har Frode hentet en høsteklar fennikel.

Parets beste tips til å anlegge nye soner:

Tenk gjennom hva dere som familie har behov for i hagen, og del den inn i soner etter funksjon.

Tegn opp en skisse med soner før du setter igang.

YouTube er en gullgruve! Her finnes det trinn-for-trinn-videoer om nesten alt du kan bygge i hagen.

KOSMOS 'VEGA WHITE': – Denne sommerblomsten gir volum i bedene, vokser raskt og produserer masse nye blomster hver dag.

Fullfør én sone av gangen. Da får du tid til å nyte resultatet før du går løs på neste prosjekt – og det gir både mestringsfølelse og motivasjon til å fortsette.

Heges beste hagetips:

1. Det fine med å forkultivere georginene inne er at du får oversikt over hvilke knoller som har overlevd vinteren. Dermed slipper du hull i bedene. Plantene blir også mer motstandsdyktige mot snegler når de har litt størrelse før de plantes ut.

2. Ettårige sommerblomster som ringblomst, blomkarse, kosmos, zinnia og solsikke trenger ikke forkultivering her på Sørlandet. De kan sås direkte i bedet og er enkle å lykkes med.

3. Sår du gulrot og reddik rett i kjøkkenhagen i flere puljer med noen ukers mellomrom, kan du høste flere ganger i løpet av sesongen.

4. Har du ikke plass eller tid til å forkultivere inne, kan du kjøpe små pluggplanter av både grønnsaker og sommerblomster hos hagesentre tidlig på sesongen.

5. Dekorative grønnsaker som grønnkål og palmekål er vakre som prydplanter i kasser og potter. Mais er også flott å se på, og kan fint dyrkes i en murerbalje på terrassen, i store krukker eller langs et gjerde. Bronsefenikkel får flotte, fintflikede bronserøde blader, og jordskokkens høyreiste, gule blomster minner om solhatt og er også svært dekorative.

6. Inkluder spiselige blomster i kjøkkenhagen! Det gir et vakkert og visuelt uttrykk – og blomstene er fine å bruke som pynt på salater, kaker og desserter. Ringblomst, ringkrage, blomkarse, kornblomst, stemorsblomst og tagetes er supre.

7. Tagetes er spesielt smart å dyrke i kjøkkenhagen, fordi den avgir stoffer både over og under jorda som holder en del skadedyr unna.

Se flere bilder under: 

FORNYELSE: Det klassiske Block Vatne-huset har fått et mer moderne preg ved at skoddene på vinduene har blitt fjernet. Det dempede fargevalg på fasaden gjør at alle grønn-nyansene på plantene popper ekstra ut.
MATLAGING I DET FRI: Frode elsker å lage pizza utendørs. Det er en ekstra tilfredsstillende følelse når han har tegnet og bygget hele utekjøkkenet selv fra bunnen. – Kunne vi valgt på nytt så hadde vi planlagt et tak over. Det er ikke like gøy å kokkelere under en paraply.
BAKHAGEN: I veggdrivhuset stortrives tomater, agurker og chili. –Her er det lunt å sitte tidlig på året fordi denne sonen ligger i le av huset, garasjen og gjerdet. Her er det godt med sol fra tidlig morgen. Den perfekt plassen for morgenkaffe og frokost.
SPENNENDE KOMPOSISJON: Høyreist og ballformet vierhortensia 'Anabell' er kombinert med lavere fargeklatter som zinnia og akssøyleblom.
FARGESPRAKENDE: Hege er ikke redd for å mikse farger, noe som gir bed med et herlig tropisk resultat. Her er georginen 'Dahlia Natal' og sommersolhatten 'Prairie Sun'.
EN FAVORITT: Palmekålen stortrives i kjøkkenhagen. Den forspires i drivhuset fra starten av april og vannes med en miks av grønnsåpe og vann for å unngå larver. – Kålen vokser fint langt utover vinteren og det sies at den smaker enda bedre etter første frostnatt.Vi bruker den i salater og pastaretter.
BUNNDEKKENDE BUSKROSE: 'The Fairy' er remonterende og blomstrer fra slutten av juni og helt til frosten kommer.
POLSKINSPIRERT: Ideen om å lage en inrammet spisesone med et epletre som fungerer som parasoll fikk paret på en reise til Warsawa.
ORIENTALSK FØLELSE: Ideen til den elegante solsengen fikk paret på Bali. Den har plass til to personer og ryggen kan reguleres. Sonen er rammet inn av sand.