bygge garasje

Vil du bygge din egen garasje?

Dersom du kjøper et byggsett fremfor en ferdig garasje, får du garasjen til en langt rimeligere pris.

BYGGE GARASJE: Ulf Thorsen setter opp sin doble Heimdall-garasje selv, og sparer over 100.000 kroner.
BYGGE GARASJE: Ulf Thorsen setter opp sin doble Heimdall-garasje selv, og sparer over 100.000 kroner. Foto: Foto: Harald Nordbakken
Publisert Oppdatert

- Faren min har gjort det, så hvorfor ikke? sier Ulf Thorsen.

Han er en av hobbysnekkerne der ute som kliner til og setter opp sin egen garasje. Gravingen unnagjorde han i fjor høst. Grunnmuren støpte han i vår. Nå er det kun et spørsmål om kledning og takstein før han kan parkere to biler på plattingen - og ungene på loftet.

Egne beregninger tilsier at han sparer nærmere 100.000 kroner på prosjektet.

- Det er ikke et stort problem, men det er en del ting du ikke nødvendigvis har tenkt på, og derfor bør du skaffe deg litt hjelp. Jeg har fått gode tips fra kjentfolk, sier han.

Garasje byggesett

De fleste store, norske byggevarekjedene leverer byggesett-varianter i dag. Byggmakker skiller mellom selvbyggergarasjen som du setter opp i sin helhet, og såkalte elementgarasjer - altså hvor vegger og takstoler leveres ferdigmonterte.

- Da er mye av jobben gjort. To-tre stykker setter sammen en elementgarasje på to-tre dager dersom de er småproffe. Reiser du en garasje helt fra bånn på egenhånd tar det litt lengre tid, selv om også det er fullt mulig, sier markedssjef i Byggmakker, Morten Skinnarmo.

Pris for å bygge garasje

Hva så med kostnadene? Montérs bestselgende Heimdall-modell, også Thorsens valg, starter på 49.990 kroner. Inkludert grunnmur med markisolasjon blir den snaut 15.000 kroner dyrere. Det er all anledning til å modifisere utforming og mål, vel å merke til høyere pris, skjønt det er praktisk å holde seg under den magiske 50-kvadratmetersgrensa.

Ifølge markedsdirektør i Løvenskiold Handel, Tina Karp, er fenomenet selvbyggergarasje hinsides trender.

- Vårt inntrykk er at dette er noe Ola Nordmann liker å ta på seg. I motsetning til et helt hus er garasjen akkurat passe overkommelig, sier hun.

DOBBEL GARASJE: En klassisk dobbelgarasje med leilighet på toppen.
DOBBEL GARASJE: En klassisk dobbelgarasje med leilighet på toppen. Foto: Foto: Maxbo

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning