Brannsikkerhet

Brannvarsler redder liv

Nye tall viser at brannvarslere redder flere liv enn anntatt.

Brann i bolig.
Brann i bolig. Foto: Crestock
Sist oppdatert

I løpet av årets tre første måneder har minst 36 personer klart å redde seg ut av brennende boliger takket være røykvarsleren. Det viser en fersk undersøkelse utført av Norsk brannvernforening .

- Vi har lenge visst at røykvarsleren bidrar til å redde liv ved brann, men persontallet som fremkommer i vår undersøkelse for 1. kvartal er oppsiktsvekkende høyt, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Les også: Slik fyrer du riktig

Undersøkelsen bygger på en studie av alle boligbranner som Brannvernforeningen har registrert i perioden fra 1. januar til 31. mars i år. Studien viser at røykvarsleren har bidratt til å redde minst 36 liv i løpet av årets tre første måneder. Til sammenligning har tidligere forskningsrapporter konkludert med at røykvarsleren redder ca. 10 liv per år.

- Når det gjelder vår studie og persontallet på 36 må vi ta forbehold om noen av disse likevel kunne blitt reddet av noe annet enn røykvarsleren, presiserer Kalheim.

- Vi kan ikke utelukke at folk er reddet av andre ting i tillegg til røykvarsler, samtykker kommunikasjonssjef i Norsk Brannvernforening, Håvard Kleppe. - Røykvarsleren er første varsel, og bidrar til at folk blir reddet, fremholder han.

Les også: Små, smarte vedovner

Tallene i undersøkelsen bekrefter hvor viktig det er at boliger er utstyrt med røykvarslere som fungerer.

Myndighetene har tidligere anslått at 500 000 personer lever i en bolig uten fungerende røykvarsler.

- Samtidig har vi statistikk som viser at kun 48 prosent av omkomne i boligbranner de siste fem årene hadde røykvarsler montert i boligen. Dette er både tragisk og meningsløst når vi vet at røykvarsleren er en billig og svært effektiv "livredder", poengterer Kalheim.

Har du ikke røykvarsler? Kjøp den her.

Les mer:

Peis uten pipe

Guide til riktig akebrett

Alt om billige reisemål

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også