Tro mot juletradisjonene

Tine K lever av å designe nytt, men hver jul pynter hun med de samme gamle tingene.

I denne klassiske eneboligen spiller tradisjoner en stor rolle i julen.

- Julen handler om tradisjoner, om å pynte med den samme pynten på de samme stedene i huset, ha juleverksted, delta på juleavslutninger og feire Lucia, sier Tine K til Bonytt. Styling: Tone Kroken.
- Julen handler om tradisjoner, om å pynte med den samme pynten på de samme stedene i huset, ha juleverksted, delta på juleavslutninger og feire Lucia, sier Tine K til Bonytt. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert
Jeg står alltid opp først, og så tenner jeg adventslysene 
til resten av familien kommer ned på kjøkkenet.
Tine K

Den siste helgen før advent finner Tine Kjeldsen (42) frem alle eskene med julepynt fra loftet, pluss juleblomster og levende lys.

Hun bor sammen med mannen Jacob Fossum (46) og barna Klara (15), Tilde (13) og Konrad (9) i en klassisk enebolig fra 1850 i landlige omgivelser på Fyn. Villaen var opprinnelig bolig for landsbyens lege.

Barna er med og pakker ut pynten, i tillegg til at de lager et julelandskap av bomull, søte dyr og nisser på kjelke.

- Da er det kaotisk her, men innen første søndag i advent er alt på plass, sier Tine Kjeldsen.

For folk flest er hun best kjent som Tine K, designeren som siden 1999 har laget interiør i lys, nordisk stil, med enkelte eksotiske inn-slag. Den samme stilen råder selvsagt hjemme hos henne selv.

Men i desember blir designeren det hun kaller "litt mer pyntete".

Julen handler om tradisjoner, om å pynte med den samme pynten på de samme stedene i huset, ha juleverksted, delta på juleavslutninger og feire Lucia. Det sosiale er viktig, det at familien samles og sier takk for et godt år, sier Tine.

Rommer mange. Spisebordet fra I rosens navn
er rundt fire meter langt og er som skapt for store middagsselskaper. Julaften dekkes det med duk, ikke ellers. Her har Tine lagt speil i ulike fasonger og størrelser på bordet, slik at de små fasettglassene med rosa juleroser speiler seg i underlaget – det gir en fin effekt. Skapet er fra Fil de Fer, og stolene og lampene er fra eget firma. Legg merke til hvordan spisestuen rammes inn av det svartmalte feltet. Styling: Tone Kroken.
Rommer mange. Spisebordet fra I rosens navn
er rundt fire meter langt og er som skapt for store middagsselskaper. Julaften dekkes det med duk, ikke ellers. Her har Tine lagt speil i ulike fasonger og størrelser på bordet, slik at de små fasettglassene med rosa juleroser speiler seg i underlaget – det gir en fin effekt. Skapet er fra Fil de Fer, og stolene og lampene er fra eget firma. Legg merke til hvordan spisestuen rammes inn av det svartmalte feltet. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Travel dame. Skandinavisk, lyst og enkelt er beskrivende for interiøret Tine Kjeldsen designer, og for huset hun bor i. Hun eier interiørbedriften Tine K sammen med ektemannen Jacob Fossum. Styling: Tone Kroken.
Travel dame. Skandinavisk, lyst og enkelt er beskrivende for interiøret Tine Kjeldsen designer, og for huset hun bor i. Hun eier interiørbedriften Tine K sammen med ektemannen Jacob Fossum. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Pakker som pynt. – Jeg bruker tid på å lage pene pakker.
Så kan de ligge fremme lenge før julaften og være en del av pynten. Bortsett fra ungenes gaver, da. De pakkes alltid inn i siste liten, ofte om kvelden lille julaften, sier Tine og ler. Det mønstrete papiret, kortet og silkebåndene er fra hennes egen kolleksjon. Styling: Tone Kroken.
Pakker som pynt. – Jeg bruker tid på å lage pene pakker.
Så kan de ligge fremme lenge før julaften og være en del av pynten. Bortsett fra ungenes gaver, da. De pakkes alltid inn i siste liten, ofte om kvelden lille julaften, sier Tine og ler. Det mønstrete papiret, kortet og silkebåndene er fra hennes egen kolleksjon. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Tid for bakst. I desember bakes det mye her,
blant annet pepperkaker og vaniljekranser, og som i resten av huset er kjøkkenet pyntet med levende lys og hyasinter. Innredningen fra HTH har fått håndtak i lær fra Tines egen kolleksjon. Det runde bordet er fra Suzanne Warning Antik i Odense, og det øvrige møblementet er fra eget firma. Styling: Tone Kroken.
Tid for bakst. I desember bakes det mye her,
blant annet pepperkaker og vaniljekranser, og som i resten av huset er kjøkkenet pyntet med levende lys og hyasinter. Innredningen fra HTH har fått håndtak i lær fra Tines egen kolleksjon. Det runde bordet er fra Suzanne Warning Antik i Odense, og det øvrige møblementet er fra eget firma. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

En av tradisjonene hun er opptatt av å føre videre fra sin egen barndom, er å bake julekaker, sånn som pepperkaker, vaniljekranser og konfekt.

– Alt sammen blir spist opp lenge før jul, men det er sånn det skal være, sier Tine og ler.

Egentlig startet årets juleforberedelser allerede for ett år siden. Da pønsket hun ut nye innslag til årets julekolleksjon i Tine K. Ideene får hun gjerne mens hun og ungene har juleverksted.

– Ett år laget vi kremmerhus i silkepapir, og de var så fine at jeg designet noen lignende til firmaet. Vi har en begrenset, klassisk julekolleksjon, nett- opp fordi vi tenker at folk vil ta frem pynten de allerede har.

I starten av november hvert år reiser Tine på besøk til mamma Karen i Charlottenlund for å hjelpe til med juleutstillingen i hennes blomster- og interiørbutikk I rosens navn. Noen uker senere går altså startskuddet for Tines private førjulstid. Ved siden av den faste julepynten, kjøper hun alltid grønne greiner, hyasinter og ikke minst levende lys.

Detaljene som teller. Sofakroken ligger i enden av stuen, vis-à-vis peisen, og er innredet med møbler fra Tines egen kolleksjon – bortsett fra det kinesiske bordet
som kommer fra morens blomster- og interiørbutikk. Julestemningen er sikret med amaryllis, hjemmelaget konfekt og ikke minst portvin. Styling: Tone Kroken.
Detaljene som teller. Sofakroken ligger i enden av stuen, vis-à-vis peisen, og er innredet med møbler fra Tines egen kolleksjon – bortsett fra det kinesiske bordet
som kommer fra morens blomster- og interiørbutikk. Julestemningen er sikret med amaryllis, hjemmelaget konfekt og ikke minst portvin. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Pynteglad. Julepynten hentes frem i slutten av november, men treet pyntes først tre-fire dager før jul. Og på selve julaften settes de levende lysene på. Juletrefoten er selvlagd, og teppet i jute er fra egen kolleksjon. – På julaften flytter vi treet fra veggen og ut på gulvet, og da kan vi bare dra i teppet når vi skal flytte det, sier Tine. Rammen som henger på veggen er fra Suzanne Warning, og det hender en vakker stjernegirlander får henge inni rammen. Styling: Tone Kroken.
Pynteglad. Julepynten hentes frem i slutten av november, men treet pyntes først tre-fire dager før jul. Og på selve julaften settes de levende lysene på. Juletrefoten er selvlagd, og teppet i jute er fra egen kolleksjon. – På julaften flytter vi treet fra veggen og ut på gulvet, og da kan vi bare dra i teppet når vi skal flytte det, sier Tine. Rammen som henger på veggen er fra Suzanne Warning, og det hender en vakker stjernegirlander får henge inni rammen. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sanselig. Ikke bare smaker Tines julekonfekt himmelsk, den er himla enkel å lage også: Fjern steinene i dadlene og erstatt dem med hvalnøtter og litt marsipan. Dypp dadlene i flytende sjokolade av god kvalitet. Avkjøl. Nyt! Styling: Tone Kroken.
Sanselig. Ikke bare smaker Tines julekonfekt himmelsk, den er himla enkel å lage også: Fjern steinene i dadlene og erstatt dem med hvalnøtter og litt marsipan. Dypp dadlene i flytende sjokolade av god kvalitet. Avkjøl. Nyt! Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Varm velkomst. Da familien overtok den gamle legeboligen, rev de mange vegger slik at de fikk store rom og en rommelig gang. Alle som kommer på julebesøk blir møtt med levende lys og grønn pynt. En nisse laget av sønnen Konrad har også fått plass på bordet, som er fra Suzanne Warning. Styling: Tone Kroken.
Varm velkomst. Da familien overtok den gamle legeboligen, rev de mange vegger slik at de fikk store rom og en rommelig gang. Alle som kommer på julebesøk blir møtt med levende lys og grønn pynt. En nisse laget av sønnen Konrad har også fått plass på bordet, som er fra Suzanne Warning. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Jeg står alltid opp først, og så tenner jeg adventslysene til resten av familien kommer ned på kjøkkenet.

I desember synes jeg det er ekstra viktig at hjemmet mitt ønsker dem som kommer på besøk velkommen.
Tine K

Selve julaften er det fullt hus på Fyn, med besøk av foreldre, søsken, fettere og kusiner. Det fire meter lange spisebordet er fylt til randen, de er som regel 18 til bords. På menyen står dansk juleand, poteter og rødkål. Før riskremen med kirsebærsaus fortæres til dessert, er det gang og sang rundt juletreet og åpning av pakker, selvsagt.

– Siden familiene våre er bosatt på Sjælland bor de her i julen, så da er vi riktig mange her i mange dager. Det er den ene gangen i året at vi bruker absolutt hele huset.

Tines julehus er pyntet også på utsiden. Krukkene som står på trappen hele året blir i julen fylt med lerketrær og grønne greiner, og på den staselige døra henger to kranser med silkebånd. I det rommelige inngangspartiet står et bord midt på gulvet, pyntet med lyslykter, grønne greiner og julepynt som barna har laget.

– I desember synes jeg det er ekstra viktig at hjemmet mitt ønsker dem som kommer på besøk velkommen, avslutter Tine Kjeldsen.

I alle kroker. Hagestuen er en forlengelse av spisestuen, og utestolene flytter inn når vinteren kommer. Et lite sedertre vokser i krukken, og en lerkegren pynter opp på veggen, sammen med blant annet Konrads (9) hjemmelagde snømann. I vinduskarmen har et par bambier sikret seg plass blant hyasintene. Den røffe veggen er bare sparklet og pusset, og er ellers ubehandlet. Styling: Tone Kroken.
I alle kroker. Hagestuen er en forlengelse av spisestuen, og utestolene flytter inn når vinteren kommer. Et lite sedertre vokser i krukken, og en lerkegren pynter opp på veggen, sammen med blant annet Konrads (9) hjemmelagde snømann. I vinduskarmen har et par bambier sikret seg plass blant hyasintene. Den røffe veggen er bare sparklet og pusset, og er ellers ubehandlet. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Soverommet er svalt og rolig. Tine synes det mørke sengeteppet gjør rommet hyggeligere. Stolen kjøpte Tine brukt for rundt 20 år siden, og den har fått et strøk hvitmaling. Hodegavlen, sengeteppet og krakken foran sengen er hennes eget design. Styling: Tone Kroken.
Soverommet er svalt og rolig. Tine synes det mørke sengeteppet gjør rommet hyggeligere. Stolen kjøpte Tine brukt for rundt 20 år siden, og den har fått et strøk hvitmaling. Hodegavlen, sengeteppet og krakken foran sengen er hennes eget design. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Familiekjær. Tines mamma Karen driver blomsterbutikk, og det vises selvsagt både utendørs og inne. Pottene står ute året rundt, men innholdet varierer. Til jul fylles de med lerketrær og einebær, og lyktene i oksidert messing får levende lys. Da paret restaurerte huset fikk de laget en eksakt kopi av den originale ytterdøren, og den pyntes til jul med einebærkranser med silkebånd. De franske utelampene er rundt 15 år gamle. Styling: Tone Kroken.
Familiekjær. Tines mamma Karen driver blomsterbutikk, og det vises selvsagt både utendørs og inne. Pottene står ute året rundt, men innholdet varierer. Til jul fylles de med lerketrær og einebær, og lyktene i oksidert messing får levende lys. Da paret restaurerte huset fikk de laget en eksakt kopi av den originale ytterdøren, og den pyntes til jul med einebærkranser med silkebånd. De franske utelampene er rundt 15 år gamle. Styling: Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning