En aktiv barnefamilie fant fasiten for et ryddig inngangparti

Slik organiserer du inngangspartiet

Se hvordan en aktiv barnefamilie har knekt oppbevaringskoden på tre ulike nivåer.

Som ny. Familien spraylakkerte inngangsdøren fra Trenor i samme fargekode som vinduene
og trappegelenderet inne, NCS S-5000-n. Et smart grep har også vært å lage en rommelig trapp med to trinn. Styling Tone Kroken.
Som ny. Familien spraylakkerte inngangsdøren fra Trenor i samme fargekode som vinduene og trappegelenderet inne, NCS S-5000-n. Et smart grep har også vært å lage en rommelig trapp med to trinn. Styling Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert
Vi ønsket oss en større gang, der alt hadde sin plass, man kunne tørke ting, og ungene kunne ordne seg selv mest mulig.
Mor i familien

Familien som eier huset i denne reportasjen hadde levd en stund med en bitte liten og uisolert gang, men med tre aktive barn, begynte behovet for en noe mer praktisk inngangsløsning å melde seg.

-Vi løp med sko, votter og annet tøy opp og ned på badet hele tiden, og det var altfor liten plass, forteller kvinnen i familien.

Huset er et såkalt svenskehus som ble importert fra Sverige etter krigen på grunn av material- og boligmangel i Norge. Det var blitt bygget på en gang tidligere, men det ble gjort lite annet med gangen enn å få inn en trapp ned til kjelleren. Dette gjorde at veldig mye av plassen gikk til trapperommet.

Inngangspartiet hadde et overbygg, og deretter kom man rett inn i den lille gangen.

Fast plass. Smarte løsninger og gode materialvalg gjør barnefamiliens gang både åpen og bruksvennlig. Inngangspartiet har tre nivåer, øverste nivå er forbeholdt de tre aktive barna. Alt har sin plass. Under benken har de sine personlige kurver, og på veggen har de sine egne knagger. Benkene ble funnet på Skeidar. Veggfargen er Jotun Lady 10341 Kalk, mens gelenderet er malt med NCS-kode S-5000-N. Gulvlampe fra Tom Dixon, speil fra Eske, teppe og tøykurver med prikker fra Bolina. Puter og kaninlampe fra Eske. Styling Tone Kroken.
Fast plass. Smarte løsninger og gode materialvalg gjør barnefamiliens gang både åpen og bruksvennlig. Inngangspartiet har tre nivåer, øverste nivå er forbeholdt de tre aktive barna. Alt har sin plass. Under benken har de sine personlige kurver, og på veggen har de sine egne knagger. Benkene ble funnet på Skeidar. Veggfargen er Jotun Lady 10341 Kalk, mens gelenderet er malt med NCS-kode S-5000-N. Gulvlampe fra Tom Dixon, speil fra Eske, teppe og tøykurver med prikker fra Bolina. Puter og kaninlampe fra Eske. Styling Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Utnytte plassen. I skapene som går fra gulv til tak oppbevares alt en aktiv sportsfamilie trenger, men som ikke behøver synes. De nederste skapene er forbeholdt treningstøy- og sko. De øverste er reservert turutstyr som ikke er i daglig bruk, slik som telt, primus og liggeunderlag. Styling Tone Kroken.
Utnytte plassen. I skapene som går fra gulv til tak oppbevares alt en aktiv sportsfamilie trenger, men som ikke behøver synes. De nederste skapene er forbeholdt treningstøy- og sko. De øverste er reservert turutstyr som ikke er i daglig bruk, slik som telt, primus og liggeunderlag. Styling Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Den mest naturlige løsningen ble å dra veggen ut. Slik fikk man større romfølelse og en gang der mange kunne være samtidig. En ny trapp til kjelleren som ikke tok like mye plass som den gamle skulle også inn.

Den eneste luksusen vi unte oss var å få spraylakkert døren og vinduene i samme gråfarge som på gelenderet inne.
Mor i familien

Ekteparet skisserte en mulig løsning selv, og fikk svogeren, som er arkitekt, til å kvalitetssikre den.

- Vi hadde ikke det største budsjettet, så vi var heldige som kunne invitere ham på besøk for å få noen gode innspill. Deretter var det bare å søke. Svigerfaren min kom med gravemaskin og drenerte, han er elektriker og la også varmekablene, men ellers har vi gjort alt selv.

En uke av en sommerferie ble brukt til grovarbeidet; drenering, støping av såle og bygging av ytterveggen.

– Dermed kunne vi dra på ferie med tett vegg. Da vi kom hjem levde vi med alle tingene i stuen et par måneder, mens vi gjorde det innvendige ferdig.

Før tilbygget var på plass var det seks trappetrinn opp til inngangsdøren. Da veggen ble trukket ut, flyttet man nivåforskjellene inn. Den nye gangen har faktisk tre ulike nivåer, men det som kunne blitt litt kronglete har familien utnyttet til fulle.

- På det første nivået har vi voksne våre klær, og på nivå to har vi et skap som går fra gulv til tak. Teltutstyr, leker, skismøring ekstra sko, alt som før lå ute i gang er stappet inn her, det ser bra ut og vi vet hvor ting er.  Skoene som står ute er dem vi bruker for sesongen.

Fire fargerike knaggrekker fra Sprell henger på rekke og rad, og i akkurat riktig høyde slik at barna selv når opp. Styling Tone Kroken.
Fire fargerike knaggrekker fra Sprell henger på rekke og rad, og i akkurat riktig høyde slik at barna selv når opp. Styling Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Rustikk skifer fra Nepal sørger for at skitt og kunstgressknotter ikke synes. Her ser man
også de tre nivåene gangen består av. På første trinn, der man trer inn, er den groveste
sonen, her er det lov med grus og grove sko. På andre og tredje nivå er det sokkelesten som gjelder. Nivåene gjør at skitten ikke dras med videre inn i huset.
Rustikk skifer fra Nepal sørger for at skitt og kunstgressknotter ikke synes. Her ser man også de tre nivåene gangen består av. På første trinn, der man trer inn, er den groveste sonen, her er det lov med grus og grove sko. På andre og tredje nivå er det sokkelesten som gjelder. Nivåene gjør at skitten ikke dras med videre inn i huset. Foto: Niklas Hart

Det øverste nivået er barnas avdeling, her har de en knaggrekke som de enkelt rekker opp til, og under de to sittebenkene har de to kurver hver til oppbevaring.

Praktisk planlegging

  • Tenk nøye gjennom hvilke behov dere har. Oppbevaring kan det aldri bli nok av, så hvis du har muligheter tegn inn skap fra gulv til tak der du kan. Lagre det du bruker minst i de øverste skapene, det kan være lurt å ha en liten trappestige lett tilgjengelig.
  • Definer ulike voksen- og barnesoner – slik unngår du at din fine vinterfrakk kommer i nærkontakt med sølete barnedresser.
  • I en gang trekkes mye søle inn, det er smart å velge litt røffe fliser som alt skitt ikke umiddelbart synes på.
  • Heng knagger i barnehøyde, det synes de er stas, og gøy å få henge fra seg på sine egne knagger. Vær obs på at en del knaggrekker har litt for store knagger, velg de som er enkle for små barnehender å henge på.
  • Legg pengene på de store strukturelle endringene, og spar heller penger på interiøret. Man kan alltids skifte ut det ved en senere anledning, dårlig håndverk er det vanskeligere å gjøre noe med.
  • Se etter møbler med flere funksjoner, som benker med oppbevaring, og oppbevaringsbokser som også kan være krakker. Det finnes mye fint og rimelig hos for eksempel Granit og Åhléns.

 

En egen kurv er fylt med fotballer.

Gelenderet bak sittebenken kan i tillegg brukes som tørkestativ.

- Når de har hver sin knagg, og sine egne kurver så vet ungene hvor de skal henge fra seg, sekken har sitt sted og jakken har sin. De opplever at det er blitt lettere å finne tingene sine.

Fordi familien i utgangspunktet ikke hadde det største budsjettet ble det lagt vekt på rimelige, men likevel gode, løsninger.

Det eksisterende panelet ble supplert, og alt malt på nytt i samme farge.

Skiferflisene på gulvet ble funnet på Right Price Tiles, og både trapp og inngangsdør ble holdt enkle og rimelige.

- Den eneste luksusen vi unte oss var å få spraylakkert døren og vinduene i samme gråfarge som på gelenderet inne. Benkene fra Skeidar var heldigvis i samme farge. Og skiferen er akkurat passe ruglete til at det kan bli skikkelig skittent uten at man legger merke til det. Selv kunstgressknotter synes ikke. Og dem dras det inn mye av!

Som ny. Familien spraylakkerte inngangsdøren fra Trenor i samme fargekode som vinduene
og trappegelenderet inne, NCS S-5000-n. Et smart grep har også vært å lage en rommelig trapp med to trinn. Styling Tone Kroken.
Som ny. Familien spraylakkerte inngangsdøren fra Trenor i samme fargekode som vinduene og trappegelenderet inne, NCS S-5000-n. Et smart grep har også vært å lage en rommelig trapp med to trinn. Styling Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning