Dette bør du vite før du endrer på ditt gulv

Slik får du et perfekt gulv

Gulvet er en av husets største flater. Velg material med omhu og gi karakter til hele rommet.

Publisert Oppdatert

Alternative gulv

  • Teppe: Heldekkende tepper er tilbake i trendbildet, og kan være lekkert og lunt på et soverom. Velg et teppe av god kvalitet, det finnes også mange allergivennlige varianter.
  • Linoleum: Hvis du ønsker deg et slitesterkt gulv litt utenom det vanlige, kan linoleum passe perfekt. I dag tilbyr produsentene utallige farger og mønstre; f.eks. marmor og betong. Linoleum er et miljøvennlig produkt, og inneholder ingen skadelige tilsetningsstoffer.
  • Vinyl: Har mye av de samme kvalitetene som linoleum, men er et kunstprodukt. Tåler svært mye.
  • Epoxy: Dette herdeplastbelegget ble tidligere brukt mest i industrien, men etter hvert som folk fikk øynene opp fordet har det blitt mer og mer vanlig også i private hjem.
  • Kork: Storhetstiden til kork var kanskje på 70-tallet, men nå er det tilbake for fullt, og mange liker at det er så behagelig å gå på. I tillegg er kork lydisolerende.
  • Naturfibre: Tepper laget av sisal eller andre naturfibre blir stadig mer populært i Norge.

Et helhetlig materialvalg, det vil si likt gulv i alle rommene i hjemmet ditt, kan være med på å øke romfølelsen i hele boligen. Det handler om å unngå stoppeffekten som overgangen mellom to ulike gulvtyper skaper.

På den annen side kan det være du er ute etter å skape en stoppeffekt ved hjelp av gulvet ditt. Eller at den gulvtypen du ønsker deg mest, rett og slett ikke egner seg i alle rom.

- Dersom man ikke kan legge samme type gulv i alle rom, kan man understreke overgangen ved å velge et helt annet type gulv, sier interiørarkitekt Bernt A. Pedersen til Bonytt.no.

Tradisjonelt har vi sett mest lyse tregulv i de norske hjem, men gulvet får en stadig større rolle i interiørverden, sier Bjørg Owren hos ifi.no.

- Nordmenn er blitt stadig dristigere når de velger gulv. Gulvet er den femte veggen som vi trår på, og den tåler å være robust både i farge og form, sier hun til Bonytt.

For å få det perfekte gulvet for din bolig, gjør godt grunnarbeid før du endrer på noe. Hvor mye slitasje skal gulvene tåle? Har du for eksempel hund å ta hensyn til, og har den tilgang til alle rom i hjemmet ditt?

Et gulv som fungerer som en drøm hjemme hos andre, kan nemlig se ganske annerledes ut hjemme hos deg.

- Hent hjem fysiske prøver av det gulvet du ønsker deg, og legg det i en del av det rommet du vil fornye. Noen gulvleverandører gir deg prøver gratis, andre tar en liten kostnad for materialene, sier Bernt A. Pedersen.

Prøv også ut ulike overflatebehandlinger, og forvent å bli både positivt og negativ overrasket.

Fremhev lange linjer. Mosaikk i kontrastfarger lagt i markerte linjer på gulvet, som her, gir en iøynefallende visuell effekt som forlenger små rom.
Fremhev lange linjer. Mosaikk i kontrastfarger lagt i markerte linjer på gulvet, som her, gir en iøynefallende visuell effekt som forlenger små rom. Foto: Sveinung Bråthen
Kompletter fliser i gylne farger mot matte kontraster og varier gjerne de ulike typene tekstur i rommet. Et ordinært frottehåndkle har aldri sett så bra ut som mot denne bakgrunnen.
Kompletter fliser i gylne farger mot matte kontraster og varier gjerne de ulike typene tekstur i rommet. Et ordinært frottehåndkle har aldri sett så bra ut som mot denne bakgrunnen. Foto: Margaret M. de Lange

Blant annet lysforholdene spiller inn på hvordan du opplever fargen av gulvet, og har mye å si for helhetsinntrykket.

Forhør deg med gulvleverandøren og gjerne også en håndverker om den aktuelle gulvtypens bruksområde, slitestyrke og om gulvet er lett å legge.

Kost på deg hjelp av fagfolk der det er nødvendig. Et dyrt gulv som legges feil eller ujevnt, vil antagelig irritere deg for all overskuelig fremtid.

Velg med omhu

- Gulv er ikke noe du bytter ofte, derfor er det viktig å treffe riktig valg. Det bør ha god kvalitet, men skal også passe til husets stil og dine behov. Vær også klar over at entreer, ganger og oppholdsrom blir utsatt for mer slitasje enn for eksempel soverommene, sier interiørarkitekt og byggmester Peder Olimb til Bonytt.

Tre er et godt gulvmateriale med karakter, og velger du et hard treslag får du en slitesterk flate som får patina med årene. Parkett er i sterk utvikling og kommer i stadig nye treslag, materialkombinasjoner og overflatebehandlinger.

En lakket flate blir mer slitesterk enn en oljet, men oljen gir en varmere lød og kan enkelt fornyes med en ny omgang olje. Er du ute etter et virkelig slitesterkt gulvmateriale, har du mange variasjonsmuligheter med betong.

Og selvsagt kan du sette ulike typer gulv opp mot hverandre. I enkelte rom et dette en særlig god løsning, hvis du for eksempel skal skille av en dusjsone på badet, eller skille stekesonen på kjøkkenet fra resten av rommet.

Fremhev gulvet ved å sette kontrasterende materialer mot det. Kjøpmannsdisken er fra Home & Cottage, platen er lakket med åtte strøk, slik at den tåler vannsøl. Vaskene er fra Duravit, og stigen er fra Ha det på badet. Plastmatte fra Palma, krakk fra HK Living. Badekaret er rammet inn med klassiske metrofliser fra Flisekompaniet, gulvflisene er fra Megaflis.
Fremhev gulvet ved å sette kontrasterende materialer mot det. Kjøpmannsdisken er fra Home & Cottage, platen er lakket med åtte strøk, slik at den tåler vannsøl. Vaskene er fra Duravit, og stigen er fra Ha det på badet. Plastmatte fra Palma, krakk fra HK Living. Badekaret er rammet inn med klassiske metrofliser fra Flisekompaniet, gulvflisene er fra Megaflis. Foto: Sveinung Bråthen
Å la gulvflisene fortsette opp på veggen er en fin måte å markere ulike soner på. Her er dusjsonen markert, men det samme grepet kan godt brukes i for eksempel et inngangsparti. Her står mosaikkfliser mot betong, kontrasten fremhever begge typer materiale. Mosaikkfliser fra Fagflis.
Å la gulvflisene fortsette opp på veggen er en fin måte å markere ulike soner på. Her er dusjsonen markert, men det samme grepet kan godt brukes i for eksempel et inngangsparti. Her står mosaikkfliser mot betong, kontrasten fremhever begge typer materiale. Mosaikkfliser fra Fagflis. Foto: Sveinung Bråthen

Unngå dette

Diagonal flislegging

Det er en utbredt misoppfatning at rommet virker større når flisene legges diagonalt. Metoden gir rommet flere linjer og flere avkuttede fliser og dermed et mangfold som kanskje ikke er tilsiktet.

Én funksjon, flere materialer

Unngå å kombinere materialer som oppfyller de samme kravene til funksjonalitet. En kombinasjon av to typer tregulv, eller av betong og flis fremstår som oppstykket og dårlig planlagt. Dersom kravet til funksjon er likt i hele rommet, og du ikke skal skille av ulike soner, bør du holde deg til ett material.

- Steinfliser foran stekesonen er praktisk med hensyn til vannsøl og slitasje. Hvis du for eksempel ellers har et gammelt eikegulv i rommet, er det viktig å beskytte dette mot spesielt hard belastning, sier Bernt A. Pedersen.

Slitesterk klassiker

Klassikeren klinkerfliser er så hardbrente at overflaten er både smuss- og vannavvisende. Materialet kan både farges, males og vokses og vil være relativt upåvirket av tidens tann.

Terrazzo, altså betong iblandet farget stein og marmor, er en variant de fleste kjenner fra offentlige bygg og leiegårder, men som også kan brukes hjemme.

Fliser av keramikk og stein er såpass slitesterke at de nærmest overlever seg selv, og først blir byttet ut når uttrykket ikke passer lenger.

- Men det er lettere å male en vegg enn å skifte ut et gulv, så vær forsiktig med å velge et materiale eller mønster bare fordi det er trendy akkurat nå, sier Bernt A. Pedersen.

- Og velger du mange ulike typer gulv i hjemmet ditt, er det risiko for at de ulike rommene rett og slett ikke passer sammen. Det fungerer erfaringsmessig best å tenk helhet og harmoni hele veien, sier han til Bonytt.

Flis på flis. Kontraster struktur og former. Den tøffe strukturen på flisene på veggen fremheves av den glatte, organiske lampen. Den svarte flaten med gyllen ramme roer ned uttrykket. Flisene på veggen heter Komon Natura/300x900, flisene på benken heter Komon Tattoo/300x300, alt håndlagd fra produsenten Made a Mano, madeamano.com.
Flis på flis. Kontraster struktur og former. Den tøffe strukturen på flisene på veggen fremheves av den glatte, organiske lampen. Den svarte flaten med gyllen ramme roer ned uttrykket. Flisene på veggen heter Komon Natura/300x900, flisene på benken heter Komon Tattoo/300x300, alt håndlagd fra produsenten Made a Mano, madeamano.com. Foto: Made a Mano
Gulvet i hallen er kledd med marokkanske fliser fra marrakechdesign.se. Kurver er satt på hyllene og gir plass til luer og sokker. Det er også satt kurver under sittebenken. Puter og skinn myker opp stramme linjer.
Gulvet i hallen er kledd med marokkanske fliser fra marrakechdesign.se. Kurver er satt på hyllene og gir plass til luer og sokker. Det er også satt kurver under sittebenken. Puter og skinn myker opp stramme linjer. Foto: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning