Enkle tips til å skape din egen frihage

Slik får du bohemstil i hagen

La grønsken ta den plassen den trenger. Vi viser deg noen grep for å få en hage i bohemsk stil.

LENGE LEVE SLARAFFENLIVET: I denne saken viser vi deg hvordan du tilrettelegger for total slaraffenliv i hagen din. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm.
LENGE LEVE SLARAFFENLIVET: I denne saken viser vi deg hvordan du tilrettelegger for total slaraffenliv i hagen din. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Selv om mange av oss ønsker en vedlikeholdsfri hage, vet vi at slikt ikke finnes. Graden av arbeid avhenger av hagestilen du velger, typen planter du satser på, og hvor avslappet forhold du har til ugress.

- En hage med rette, strenge linjer krever mer vedlikehold enn en bohemaktig hage. I bohem-hagen vil ugress og forvokste busker oppfattes som en del av den frodigheten man ønsker seg, sier stylist Juni Hjartholm, som sammen med stylist Aina Sollie Steen, har laget denne saken for Bonytt.

Bohemhagen skal ikke være for krevende, den baserer seg helst på det som finnes i den fra før. Skal du skape den fra bunnen av, er det kanskje nok å legge en kant med sviller mot en hekk, eller noen tråkkheller i gresset i de mest trafikkerte sonene.

- Du trenger et godt sted å være som passer din personlighet og ambisjonsnivå. Murte trapper, kanter og plattinger blir hagens grunnstruktur, og denne hagen kan bestå i flere generasjoner, sier Aina.

Det du planter vil i stor grad avgjøre hagens utseende, men dette kan du jobbe med og forandre på i årenes løp.

- Plen, og stier med heller og grus blir hagens gulv. Busker og trær fungerer som rom-delere, og blomster blir dekoren, elementene som setter prikken over i-en. I tillegg har du naturligvis hagemøbler som gjør stedet til et oppholdsrom, sier Juni.

- Planter som kler bohemhagen er gjerne nyttevekster, stauder og busker. Ripsbusker fungere bra som hekk. Blomstene kan ha alle mulige farger, sier Aina.

MARKENS GRØDE: Lykken er mat fra egen hage, og kunne servere den og fortelle hvor den kommer fra. Vil du ha grønnsaker, så frø og dyrk frem planten selv, eller kjøpe planter og komme fortere i gang. Det er viktig at vekstene ikke settes ut før faren for frostnetter er over. De fleste grønnsaker er varmekjære, så krukker av metall som blir varme i solen er fine å plante i. Hvor ofte det skal vannes, avhenger av sol, temperatur og størrelsen på potten. Stort kurvfat, kr 399, Verket Interiør. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm.
MARKENS GRØDE: Lykken er mat fra egen hage, og kunne servere den og fortelle hvor den kommer fra. Vil du ha grønnsaker, så frø og dyrk frem planten selv, eller kjøpe planter og komme fortere i gang. Det er viktig at vekstene ikke settes ut før faren for frostnetter er over. De fleste grønnsaker er varmekjære, så krukker av metall som blir varme i solen er fine å plante i. Hvor ofte det skal vannes, avhenger av sol, temperatur og størrelsen på potten. Stort kurvfat, kr 399, Verket Interiør. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
HENGENDE HAGE: Krydderurter trenger mye vann. La gjerne jorden
bli tørr én gang i uken, men pass på å gi urtene påfyll slik at jorden blir
gjennomvåt så fort bladene begynner å bli slappe. Gjødsle ofte. Urtene
bør stå lyst, men ikke i direkte sollys. Vekstene må brukes og spises
av for å holde seg pene og frodige, men knip slik at det alltid står tilbake et bladpar, vekstpunkt, på stilken. Unntaket er kruspersille, koriander og kjørvel som har sitt vekstpunkt like over jordskorpen. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm.
HENGENDE HAGE: Krydderurter trenger mye vann. La gjerne jorden bli tørr én gang i uken, men pass på å gi urtene påfyll slik at jorden blir gjennomvåt så fort bladene begynner å bli slappe. Gjødsle ofte. Urtene bør stå lyst, men ikke i direkte sollys. Vekstene må brukes og spises av for å holde seg pene og frodige, men knip slik at det alltid står tilbake et bladpar, vekstpunkt, på stilken. Unntaket er kruspersille, koriander og kjørvel som har sitt vekstpunkt like over jordskorpen. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
NØKTERN LUKSUS: Unn deg den nøkterne luksusen det er med
utedusj koblet til hageslangen. Du får samme kalddusj som plantene du vanner, men den frydefulle opplevelse gir deg følelsen av virkelig
å bo utendørs. Denne dusjen Aquart fra Seletti stikkes rett i jorden, trykket reguleres ved hjelp av et lite hjul montert på stangen, i kobber, kr 1598, Hipvilla. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm.
NØKTERN LUKSUS: Unn deg den nøkterne luksusen det er med utedusj koblet til hageslangen. Du får samme kalddusj som plantene du vanner, men den frydefulle opplevelse gir deg følelsen av virkelig å bo utendørs. Denne dusjen Aquart fra Seletti stikkes rett i jorden, trykket reguleres ved hjelp av et lite hjul montert på stangen, i kobber, kr 1598, Hipvilla. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

La det bugne i hagen

Kiler det i magen når noen sier plukke og sanke?

- Bohemen elsker å omgi seg med nyttevekster som krydder, grønnsakplanter og frukttrær og bærbusker. Det er ikke så nøye om det er litt rufsete i kantene eller om det er ugress, så lenge det bugner, sier Juni.

Skvallerkålen får vokse seg til fine, grønne kanter og blir dessuten brukt til suppe. Løvetannen har også livets rett i bohemhagen, bladene er fine i salat og knoppene blir kjempegode stekt i smør sammen med rotgrønnsaker.

- Mesteparten av arbeidsinnsatsen gjør bohmehageeieren i for- og etterkant av sesongen, sier Aina.

Midt på sommeren vil bohemen helst ligge og slumre i dagsengen, la humla suse og se hagen klare seg selv. Vel vitende om at det som er plantet kommer til dobbel nytte - både som en frodig oase og spiskammer.

FRODIG OG FRYDEFULLT: Pottene i plast er som skapt for å henge på rekkverket, kr 129 pr. stk., Plantasjen. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm.
FRODIG OG FRYDEFULLT: Pottene i plast er som skapt for å henge på rekkverket, kr 129 pr. stk., Plantasjen. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
HAGEBENK I ARBEIDSHØYDE: Lag gjødsel av nesler 
Ha friske nesler i en bøtte med vann. Rør rundt av og til. Sil av neslene og spe ut vannet til det ser ut som sterk te. Gir en mild næringsoppløsning. En arbeidsbenk er praktisk både til dette, og når du skal potte om planter, eller rense grønnsakene du har dyrket, kr 599, Plantasjen. Trefjøl fra HK Living, kr 126, Kjøkkenverket. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm.
HAGEBENK I ARBEIDSHØYDE: Lag gjødsel av nesler Ha friske nesler i en bøtte med vann. Rør rundt av og til. Sil av neslene og spe ut vannet til det ser ut som sterk te. Gir en mild næringsoppløsning. En arbeidsbenk er praktisk både til dette, og når du skal potte om planter, eller rense grønnsakene du har dyrket, kr 599, Plantasjen. Trefjøl fra HK Living, kr 126, Kjøkkenverket. Styling: Steen & Aiesh/Juni Hjartholm. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Les også:

Satte møbler i drivhuset

Utebelysning: Slik får du brukt hagen mer

Hagemøbler i kunstflett: Derfor er det prisforskjell

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning