Alt du trenger å vite om trefjøler og hygiene, pluss litt til.

Slik blir trefjølen evig fin

Som de fleste gode ting i livet blir også trefjøler bedre og bedre med årene. Behandler du den godt, har du en hygienisk kjøkkenvenn for livet.

På rad og rekke. En rundstokk av tre eller metall er velegnet for å henge opp alle kjøkkenets fjøler. Variasjon i form, tresorter og størrelser er smart om du er opptatt av at flere enn deg skal huske hvilke skjærebrett som skal brukes til hva. Alle skjærefjølene på dette bildet er fra HK Living. For å finne en forhandler nær deg, gå inn på hkliving.nl eller den norske agenten på bessagentur.no.
På rad og rekke. En rundstokk av tre eller metall er velegnet for å henge opp alle kjøkkenets fjøler. Variasjon i form, tresorter og størrelser er smart om du er opptatt av at flere enn deg skal huske hvilke skjærebrett som skal brukes til hva. Alle skjærefjølene på dette bildet er fra HK Living. For å finne en forhandler nær deg, gå inn på hkliving.nl eller den norske agenten på bessagentur.no. Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert
Porøse materialer som tre tørker fortere enn plast, og dermed dør bakteriene fortere ut.
Norsk Treteknisk Institutt

Visste du at furu og eik har større antibakterielle egenskaper enn bøk og ask? Lønn er dårligst. Et modellforsøk viste at skjærefjøler av furu innsatt med E.colibakterier, ikke hadde spor av bakterien etter noen timer, alt ifølge Norsk Treteknisk Institutt.

Myter & sannheter om fjøler

MYTE: Trefjøler er tunge, vanskelige a rengjøre og gir grobunn for bakterier i porene. Men skjærebrett av plast er derimot hygieniske, enkle å rengjøre og sørger ikke for spredning av bakterier.

SANNHET: Når trefjøler vaskes med varmt vann og såpe og deretter desinfiseres med sitron og eddik, er de både hygieniske og trygge.

Alle fjøler, enten de er av plast eller tre, får hakk og sår med tiden. Forskjellen er at bakteriene på plastfjølene blir liggende på overflaten, i arrene fra kniveggen.

Sår i treverk fortoner seg annerledes, der blir bakterier i stedet støtt bort fra overflaten om de blir rengjort og vedlikehold på korrekt vis.

En tykk trefjøl kan vedlikeholdes. Blir hakkene store og dype nok, bør den høvles ned slik at den blir enklere a rengjore.

En hakkete plastfjøl er derimot en bakteriebombe på kjøkkenet og må kastes når sårene er for dype.

Kilde: treteknisk.no og forskning.no.

Hardt merket. Sår og sprekker i velbrukte skjærefjøler forteller
vakre historier om levd matliv til alle som tar seg tid til å se på dem. I dette kjøkkenet er alle fjølene i flittig bruk, én er reservert for kjøtt, én for fisk, én for grønnsaker og én er forbeholdt tørre varer som nøtter og brød. Flere fjøler satt sammen utgjør et rustikt stilleben, en vakker og kjærkommen kontrast til ethvert glatt og moderne kjøkken.
Hardt merket. Sår og sprekker i velbrukte skjærefjøler forteller vakre historier om levd matliv til alle som tar seg tid til å se på dem. I dette kjøkkenet er alle fjølene i flittig bruk, én er reservert for kjøtt, én for fisk, én for grønnsaker og én er forbeholdt tørre varer som nøtter og brød. Flere fjøler satt sammen utgjør et rustikt stilleben, en vakker og kjærkommen kontrast til ethvert glatt og moderne kjøkken. Foto: Produsenten
Sammensatt. Du trenger ikke velge mellom lys eller mørk om du går for Skaugums nye skjærebrett. Tre fra valnøtt, bjørk og blodbøk sørger for nødvendig variasjon. Fjølene er laget på fabrikken i Geilo, dette er helnorsk design og solid håndverk. Pris kr 650, skaugum.info.
Sammensatt. Du trenger ikke velge mellom lys eller mørk om du går for Skaugums nye skjærebrett. Tre fra valnøtt, bjørk og blodbøk sørger for nødvendig variasjon. Fjølene er laget på fabrikken i Geilo, dette er helnorsk design og solid håndverk. Pris kr 650, skaugum.info. Foto: Produsenten
Mer fra Geilo. Tre fra valnøtt, bjørk og blodbøk sørger for nødvendig variasjon. Fjølene er laget på fabrikken i Geilo, dette er helnorsk design og solid håndverk. Den rutete er 2,5 cm tykk, lengden er 55 cm og bredden 36 cm. Pris kr 2980, skaugum.info.
Mer fra Geilo. Tre fra valnøtt, bjørk og blodbøk sørger for nødvendig variasjon. Fjølene er laget på fabrikken i Geilo, dette er helnorsk design og solid håndverk. Den rutete er 2,5 cm tykk, lengden er 55 cm og bredden 36 cm. Pris kr 2980, skaugum.info. Foto: Produsenten
Fin trio. Med ulik form og størrelse har designer Tom Dixon gjort sitt for at du klarer skille kjøttfjøla fra resten. Chop Rectangle, 40 x 60 cm, kr 1165, runde Chop Paddle, Ø 40 cm,
lengde, 60 cm, kr 1165 og Chop Long, 20 x 75 cm, kr 900, tomdixon.net eller eskeinterior.no.
Fin trio. Med ulik form og størrelse har designer Tom Dixon gjort sitt for at du klarer skille kjøttfjøla fra resten. Chop Rectangle, 40 x 60 cm, kr 1165, runde Chop Paddle, Ø 40 cm, lengde, 60 cm, kr 1165 og Chop Long, 20 x 75 cm, kr 900, tomdixon.net eller eskeinterior.no. Foto: Produsenten

Slik får du trefjølene til å skinne

Det finnes ulike metoder når det kommer til vedlikehold av trefjøler, her er et knippe som funker:

● Skrubb trefjølene i varmt vann (over 68 grader) med salt og en grønnsakbørste. Fjølene blir myke og fine, saltet har i tillegg en en bakteriedrepende effekt. Skyll grundig med kaldt vann etterpå.

● Miks like deler eddik og varmt vann og skrubb løs. Destillert hvit eddik rengjør effektivt og tar knekken på de aller fleste former for mugg, skitt og bakterier takket være sitt høye innhold av syre. Bruk god gammeldags 7 % eddik. Skyll med kald vann etterpå og la tørke. For en quick fix, bland like deler eddik og vann i en sprayflaske, spray på og tørk av.

Eksotisk trio. Når mangotrærne har båret frukter, blir de hugget og nye blir plantet. Treverket brukes blant annet til å lage møbler og interiør av, som for eksempel disse dekorative brødfjølene. Mål: 40 x 15 cm, kr 125 pr. stk., hkliving.nl.
Eksotisk trio. Når mangotrærne har båret frukter, blir de hugget og nye blir plantet. Treverket brukes blant annet til å lage møbler og interiør av, som for eksempel disse dekorative brødfjølene. Mål: 40 x 15 cm, kr 125 pr. stk., hkliving.nl. Foto: Produsenten
Stabile saker. Tilt eikefjøl er formet slik at den kan stå på høykant inntil veggen uten fare for å velte og smelle i benkeplaten, h 37 cm, kr 229, menu.as.
Stabile saker. Tilt eikefjøl er formet slik at den kan stå på høykant inntil veggen uten fare for å velte og smelle i benkeplaten, h 37 cm, kr 229, menu.as. Foto: Produsenten
Ren harmoni. På bordet dekket med marmor, sølv og harde materialer, sørger trebrettet Zola for nødvendig varme. Fjøla er laget av Sheeshamtre, en tresort som vokser i India. Et fint alternativ for deg som liker mørke tresorter, men som ikke vil bidra til flatehugst av regnskogen. Mål 29 X 18,5 cm, kr 380 fra brostecopenhagen.com.
Ren harmoni. På bordet dekket med marmor, sølv og harde materialer, sørger trebrettet Zola for nødvendig varme. Fjøla er laget av Sheeshamtre, en tresort som vokser i India. Et fint alternativ for deg som liker mørke tresorter, men som ikke vil bidra til flatehugst av regnskogen. Mål 29 X 18,5 cm, kr 380 fra brostecopenhagen.com. Foto: Produsenten

● Rens skjærebrettet med sitron, det er naturlig desinfiserende. Del en sitron i to og gni dem godt inn i skjærebrettet, la det ligge litt og skyll godt etterpå.

● Synes du trefjøla blir tørr av all vaskingen? Da kan du sette den inn med nøytral matolje.

● Viktigere enn hvilken metode du bruker, la fjølene tørke godt opp mellom øktene. For bakterieoverlevelsen er høyest ved lave temperaturer og ved høy fuktighet.

Sjelden fugl. Du MÅ ikke gå for eik eller furu. Disse fra amerikanske Edward Wohl, for eksempel, er laget av lønn, nærmere bestemt fugleøyelønn. Det sies at den spesielle fugleøyeeffekten bare finnes i et av femhundre trær, og ingen vet hvorfor treet utvikler dette vakre mønsteret. De avrundede skjære- og serveringsfjølene har følgende mål: 56 x 51 cm og 46 x 24 cm og koster henholdsvis 1699 og 849 kroner, nordenogverden.no
Sjelden fugl. Du MÅ ikke gå for eik eller furu. Disse fra amerikanske Edward Wohl, for eksempel, er laget av lønn, nærmere bestemt fugleøyelønn. Det sies at den spesielle fugleøyeeffekten bare finnes i et av femhundre trær, og ingen vet hvorfor treet utvikler dette vakre mønsteret. De avrundede skjære- og serveringsfjølene har følgende mål: 56 x 51 cm og 46 x 24 cm og koster henholdsvis 1699 og 849 kroner, nordenogverden.no Foto: Produsenten
Praktisk dekor. De huslignende eikefjølene fra Ferm Living kombinerer funksjon med dekor. Kjøp flere, sett dem tett i tett, slik får du en illusjon av skyline på kjøkkenbenken. Cutting Board finnes i fire ulike størrelser, fra kr 210 til 450, ferm-living.com.
Praktisk dekor. De huslignende eikefjølene fra Ferm Living kombinerer funksjon med dekor. Kjøp flere, sett dem tett i tett, slik får du en illusjon av skyline på kjøkkenbenken. Cutting Board finnes i fire ulike størrelser, fra kr 210 til 450, ferm-living.com. Foto: Produsenten
Bare ÉN til. Københavns Snedkerier kjent for sine vakre garderobeog kjøkkenskap og for sine solide håndverksmøbler. Fra sin nyåpnede nett-butikk selger de også trefjøler i et utall størrelser og tresorter. Signaturen, lærstroppen, som er slisset inn i treet, er detaljen som gjør at du ønsker deg hele kolleksjonen, priser fra kr 947, theshopofthenew.com.
Bare ÉN til. Københavns Snedkerier kjent for sine vakre garderobeog kjøkkenskap og for sine solide håndverksmøbler. Fra sin nyåpnede nett-butikk selger de også trefjøler i et utall størrelser og tresorter. Signaturen, lærstroppen, som er slisset inn i treet, er detaljen som gjør at du ønsker deg hele kolleksjonen, priser fra kr 947, theshopofthenew.com. Foto: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning