Dette sier din boligstyling om deg

Samme leilighet - ulik styling

Her er én og samme stue tilpasset den single, et par uten barn og en småbarnsfamilie.

Kalkulert stil. Samme stuen er stylet på tre måter for å tilrekke seg en bestemt målgruppe, henholdsvis single, middelaldrende par og for småbarnsfamilier. Les videre og få forklaringen.
Kalkulert stil. Samme stuen er stylet på tre måter for å tilrekke seg en bestemt målgruppe, henholdsvis single, middelaldrende par og for småbarnsfamilier. Les videre og få forklaringen. Foto: Markus Lawett
Publisert Oppdatert
Skap tydelige, avgrensede områder, gjerne i samme rom, men områdene skal ha ulike funksjoner.
Fra rapporten Home Styling

Stuen du ser bilder fra i denne reportasjen, er fra en og samme leilighet på Linnégatan 17 i Stockholm. Den er stylet for å appellere til tre ulike grupper mennesker, av tre ulike boligstylister på oppdrag fra et meglerhus.

Bakgrunnen for å gjøre dette var rapporten Home Styling, som kobler designpsykologi med boligsalg. Rapporten støttes av den amerikanske designpsykologen Sally Agustin.

Hun hevder at riktig boligstyling, med trykk på ordet riktig, gjør at boliger selges raskere og til høyere pris.

– Boligkjøpere bli følelsesmessig påvirket, både bevisst og ubevisst, sier Sally Augustin.

Stylet for single

Stylist Tina Hellberg, som har stylet første utgave av stuen i denne saken, utdyper:

– Når man innreder sin egen bolig skal man likevel innrede den for seg selv, og ikke for noen andre. Jeg har derfor brukt som utgangspunkt hvordan jeg selv, som er i målgruppen, liker å ha det, blandet med funnene i rapporten, sier hun.

Hun har lagt vekt på å hente inspirasjon fra naturen, arkitektur, fargestudier og kunsthåndverk for å skape en stue som skal friste en voksen, singel og urban person på boligjakt. For på en visning ønsker man selvsagt å skape et godt inntrykk.

Salgsobjektet skal gi en følelse av hvem som bor der, men ikke fortelle for mye.

Scroll nedover, og se hvordan tilsynelatende små og enkle grep for å nå en ny målgruppe endrer leilighetens karakter.

Mørketid: Kulørte vegger er stadig mer populært, og single mennesker har i blant mer tid til å følge med på trender å til å gjennomføre oppussingsprosjekter.
Mørketid: Kulørte vegger er stadig mer populært, og single mennesker har i blant mer tid til å følge med på trender å til å gjennomføre oppussingsprosjekter. Foto: Marcus Lawett
Stramt og monokromt. Enkle, stilfulle møbler med rene linjer både i sofakroken og ved det kombinerte spise- og arbeidsbordet. Stylisten har valgt ut produkter som i hovedsak skal appellere til en urban, voksen og singel person på boligjakt. Denne personen forventes å ha høyere utdannelse og en fast jobb med relativt god inntekt.
Stramt og monokromt. Enkle, stilfulle møbler med rene linjer både i sofakroken og ved det kombinerte spise- og arbeidsbordet. Stylisten har valgt ut produkter som i hovedsak skal appellere til en urban, voksen og singel person på boligjakt. Denne personen forventes å ha høyere utdannelse og en fast jobb med relativt god inntekt. Foto: Marcus Lawett
Målrettet styling. Den mørke fargen rundt peisen, skaper et stemningsfullt hjørne i denne stuen. Den forsiktige fargepaletten blir lun når det tilføres naturmaterialer med tekstur, som vedkubber og skinn.
Målrettet styling. Den mørke fargen rundt peisen, skaper et stemningsfullt hjørne i denne stuen. Den forsiktige fargepaletten blir lun når det tilføres naturmaterialer med tekstur, som vedkubber og skinn. Foto: Marcus Lawett

For par uten barn

Stylist nummer to er Mikael Beckman, som har skapt et moderne, men klassisk hjem, tilpasset et voksent par uten barn. Han støtter funnene i rapporten Home Styling.

Lysinnfall og det å skape soner med tydelige funksjoner, er viktig uansett hvilken målgruppe du innreder for.
Boligstylist Mikael Beckman

– Vi mennesker vil kjenne oss trygge. Derfor er det en fordel å skape miljø som kjennetegnes av fleksibilitet, oversiktlighet, tydelige markerte soner med moderat visuell kompleksitet, sier han.

Med andre ord, det skal ikke skje for mye i hvert rom, selv om ett og samme rom kan ha flere funksjoner. Da blir utfordringen å skape et hjem som likevel er minneverdig, og ulikt alle andres hjem, selv med utstrakt bruk av nøytrale farger.

Messingbeslaget på peisen er her fremhevet ved å bruke et stuebord med messingben.

De hvite, bare veggene får personlighet når de får selskap av frodige møbler, som bambusstolen, og tekstiler med mye farge og mønster. Gardinveggen er også karaktergivende.

Rapporten Home Styling sier faktisk at det kan være lurt å unnvike helhvite og gule interiører. Helhvite fordi det kan være vanskelig å skape minneverdig personlighet i dem, med mindre du er flink til å velge ut tydelige møbler og tekstiler som passer sammen.

Helgule vegger i interiøret kan også være problematisk. Noen elsker fargen, andre opplever den som urolig og irriterende. Kanskje bør du unngå denne fargen om du har en bolig du ønsker å selge, men som kontrastfarge er den ofte et heldig innslag.

Med vegger som reflektor. Peisen er fortsatt fokuspunkt, men med hvite vegger hviskes ildstedet nesten ut av det sterke dagslyset, som reflekteres maksimalt. Kubbelysene setter likevel hyggen i fokus.
Med vegger som reflektor. Peisen er fortsatt fokuspunkt, men med hvite vegger hviskes ildstedet nesten ut av det sterke dagslyset, som reflekteres maksimalt. Kubbelysene setter likevel hyggen i fokus. Foto: Marcus Lawett
Skillevegg av tekstil. En florlett tekstilgardin skiller sofasonen fra spisekroken foran vinduene. Her er også bruk av naturmaterialer, for eksempel i bambusstolen og skinnpuffen, men uttrykket er likevel svært forskjellig fra slik det så ut med en annen stylist bak rattet.
Skillevegg av tekstil. En florlett tekstilgardin skiller sofasonen fra spisekroken foran vinduene. Her er også bruk av naturmaterialer, for eksempel i bambusstolen og skinnpuffen, men uttrykket er likevel svært forskjellig fra slik det så ut med en annen stylist bak rattet. Foto: Marcus Lawett
Fremhever detaljer. Messingrammen på peisen og steinplaten på toppen av den, blir ekstra synlig når de gjentas i materialiteten i stuebordet. Når vegger og sofa går nærmest i ett, trenger rommet personlighet på annet vis, her ved sterke, tydelige mønstre på tekstilene i pynteputene.
Fremhever detaljer. Messingrammen på peisen og steinplaten på toppen av den, blir ekstra synlig når de gjentas i materialiteten i stuebordet. Når vegger og sofa går nærmest i ett, trenger rommet personlighet på annet vis, her ved sterke, tydelige mønstre på tekstilene i pynteputene. Foto: Marcus Lawett

Lun familiehule

Småbarnsfamilier tiltrekkes tilsynelatende av lune rom med personlighet og taktil inspirasjon. I denne livsfasen er det greit å ikke ha møbler man engster seg for, eller skarpe bordkanter som kan lede til turer på legevakten.

Grepene som funker

  • Ifølge rapporten Home Styling er det lurt å sørge for at fargenyanser, fargemetthet og fargestyrke passer sammen i alle rom.
  • Bruk naturmaterialer, som tre og skinn for å skape ro. Sett gjerne inn grønne planter, men maks fire stykker i hvert rom.
  • Gå for balanse, unngå et rotete inntrykk og altfor mange mønstre.
  • Skap visuelle blikkfang som gir gode assosiasjoner.
Rapporten er ikke bare et redskap for å selge bolig, men også et fint referansepunkt når man skal skape et nytt hjem.
Boligstylist Hans Blomquist

Stylist Hans Blomquist har lagt fokus på å skape en personlig stil i en leken og lun stemning. Igjen er leiligheten oppdelt i tydelige soner, akkurat slik som Home Styling-rapporten anbefaler. Her er en markert spisesone foran peisen, og en myk sittegruppe ved vinduet.

– Jeg tenker at her bor det en yngre familie med småbarn, som er glade i å reise, og som liker å vise frem ting fra reiser og fra hverdagen sin i interiøret, sier stylisten.

Han har tatt utgangspunkt i at urbane småbarnsforeldre også ønsker seg stilfulle hjem. Hvis renhold og vedlikehold samtidig virker svært overkommelig, er sjansen stor for at småbarnsfamilier på visning tenker at de kan trives i interiøret.

Stilen er skapt ved hjelp av godt brukte møbler og tekstiler med mye tekstur, som lin og ull, for å skape et interiør som ut som om det har vært levd i. Dette er toppet med plansjer med barnevennlige fonter på veggene, og kvister, greiner, knoller og grønne vekster på bord, peis og i vinduskarmen.

 

Fokus opp. Her løftes blikket til toppen av peisen, der friske blomster og spirende løk appellerer til sansene.
Fokus opp. Her løftes blikket til toppen av peisen, der friske blomster og spirende løk appellerer til sansene. Foto: Marcus Lawett
Dramatisk. Fargen Down Pipe fra Farrow & Ball er ment å appellere til yngre menneskers ønske om mørkere vegger i boliger. Fargen får veggene til å slutte seg om deg, som om de ønsker å gi deg en god klem. Fingeravtrykk og søl på vegger synes i liten grad.
Dramatisk. Fargen Down Pipe fra Farrow & Ball er ment å appellere til yngre menneskers ønske om mørkere vegger i boliger. Fargen får veggene til å slutte seg om deg, som om de ønsker å gi deg en god klem. Fingeravtrykk og søl på vegger synes i liten grad. Foto: Marcus Lawett
Dynamisk. Et lekent interiør med ulike stoler rundt spisebordet, uformelle taklamper og vekster både på bord og på peis, er både stemningsfullt og taktilt. Man får lyst til å berøre alle flater.
Dynamisk. Et lekent interiør med ulike stoler rundt spisebordet, uformelle taklamper og vekster både på bord og på peis, er både stemningsfullt og taktilt. Man får lyst til å berøre alle flater. Foto: Marcus Lawett

Det utfordrende med å sette sammen et eklektisk interiør som dette, er ofte å skape helhet i hjemmet.

– Et godt grep er å velge seg ut en palett med få farger, sier Hans Blomquist.

– Jeg ser ikke Home Styling-rapporten bare som et redskap for å selge bolig, men også som et referansepunkt når man skal skape et nytt hjem, sier han.

Boligen ble stylet etter oppdrag fra det svenske meglerfirmaet Fastighetsbyrån.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning