Kunsten å kjøpe kunst
Å like eller ikke like, kjøpe eller ikke kjøpe, det er spørsmålene. Her er 10 tips om kunstvurdering som hjelper deg nærmere svaret.


Kjøp bare det du liker!
Knut Forsberg auksjonarius ved Blomqvist Kunsthandel
Du står foran et bilde. Det er vernissasje, og stemningen i galleriet er høy. Du kjenner proseccoen boble i blodet, men tror ikke det er derfor du tror du liker bildet.
Skal du slå til? Er det for dyrt? Eller for billig?
Er det en god investering? Hvordan tar bildet seg ut på veggen hjemme? Om to år, hva da?
Rådet fra gallerister, auksjonariuser og samlere er entydig. Det er én faktor som må være til stede for at det skal være riktig å kjøpe. Du må simpelthen like bildet.
Samtidig er det et svakt utgangspunkt å la magefølelsen regjere alene. Det beste kunstkjøpet skjer når følelser og fornuft samstemmer.
Derfor gjelder det å spe på med kunnskap.
Vi har lyttet til auksjonarius Knut Forsberg ved Blomqvist Kunsthandel og kunstsamler Knut Brundtland, og serverer her ti råd til deg som står foran et bilde du tror du liker, men ikke er sikker på om du bør kjøpe.

1. Hvor kjøper man kunst?
Kunstmarkedet er delt i to: Førstehåndsmarkedet, og annenhåndsmarkedet. Galleriene selger kunst som ikke har vært på markedet før, mens auksjonshusene selger kunst som har vært kjøpt tidligere.

Billig kunst stiger ikke i verdi. Ikke om ti år. Aldri.
Knut Forsberg
I tillegg blir internasjonale kunstmesser en stadig viktigere arena for kjøp av kunst, både i førstehåndsmarkedet og annenhåndsmarkedet.
2. Hvordan vurdere galleriet?
De beste kunstnerne er tilknyttet et galleri. Og de aller beste kunstnerne er knyttet til de beste galleriene.
Seriøse gallerier har holdt på en stund, og har gjerne 30-40 kunstnere i stallen. Flesteparten av de ledende galleriene i Norge befinner seg i Oslo.
3. Hvordan kjøpe på galleri?
Sett deg på mailingliste, og hold deg oppdatert. Finn ut hvilke verker som er til salgs, og be om å få se. Ring eller og bank på døren om nødvendig.
Hvis du vet hva du vil ha, ikke vent til vernissasjen. Da kan det være for sent.
4. Hvordan vurdere kunstneren?
Gode gallerier finner talentene, dyrker dem, og støtter tidvis også kunstnerne økonomisk. Galleriets renommé gir derfor en pekepinn på kunstnerens nivå.
Les også kunstnerens CV, og sjekk utdannelse og tidligere utstillinger.
Snakk med andre kunstnere. De vet hvem som er best. De fleste talentfulle kunstnere har utmerket seg før fylte 35 år, men det finnes alltids unntak.

5. Hva er fordelene med å kjøpe på auksjon?
Du har ofte bedre tid på auksjon enn på et galleri: Salget skjer ikke før hammeren er gått i bordet for tredje gang, og du risikerer derfor ikke at kunstverket blir solgt rett foran nesen på deg.
Under visningsperioden kan du komme tilbake og se bildet flere ganger, og du får dessuten tid til å drive research rundt kunstneren.
Kjøper du på auksjon, får du en bekreftelse på kunstverkets markedsverdi. Du vet nå at en annen er villig til å betale nesten like mye som deg.
6. Vil kunstverket stige i verdi?
Man leser bare om kunstverk som har steget voldsomt i verdi, ikke om de som faller i verdi.
Regn med at 90 % av samtidskunstnerne forsvinner ut av markedet, og at verdien av deres bilder aldri vil stige utover galleriprisen.
Man kan ikke være sikker på at en kunstner er etablert før det er gått en generasjon eller mer.
Skal man være sikker som investor i det norske markedet, og er uerfaren, er det bare Edvard Munch som anbefales.
7. Hvem er bjellesauene?
Følg med på hva museene kjøper inn. De har faglig sammensatte innkjøpskomiteer og er godt orientert. Sjekk også hva samlere og stiftelser kjøper inn.
Det gir en idé om kvalitet.

8. Hvordan utvikle kunstforståelsen?
Se kunst, les deg opp og lytt til folk som er opptatt av kunst. Press deg til å snakke om temaet.
Se kunst under produksjon, oppsøk gallerier, og opplev den største kunsten på de beste museene.

9. Hvor lenge bør jeg stå foran hvert bilde?
Gjennomsnittlig bruker man syv sekunder foran hvert bilde før man glir over til neste. Det er for lite. Bruk minst et halvt minutt.
Forsøk å tvinge deg til å forstå hva du ser. Først da vil du oppdage de kvalitetene som ligger i verket.
10. Hvilke fallgruver bør jeg være obs på?
Vær klar over at du har lett for å like det som er stort, det som er pent og det du kjenner igjen.
Denne innsikten kan hjelpe deg i å tilnærme deg kunst som du ellers ikke ville vurdert men som med tiden kan åpne seg for deg.
