Så dyrt ble det å lage walk-in-garderobe

Derfor kostet det så mye

Familien flyttet på vegger og rev plassbygde skap for å få en bedre garderobeløsning. God belysning måtte også til.

LYST GARDEROBEROM: Det mørke kleskottet er forlenget til et fire meter langt, praktisk garderoberom med lyse hylleløsninger. Rommet har tre meter i takhøyde, som etter fornyingen er utnyttet til det fulle. Parketten Coconut i børstet, matt lakk er trukket hele veien inn i garderoben for å skape helhet.
LYST GARDEROBEROM: Det mørke kleskottet er forlenget til et fire meter langt, praktisk garderoberom med lyse hylleløsninger. Rommet har tre meter i takhøyde, som etter fornyingen er utnyttet til det fulle. Parketten Coconut i børstet, matt lakk er trukket hele veien inn i garderoben for å skape helhet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Sist oppdatert

Et garderoberom, eller walk-in-garderobe, om du vil, topper kvinners ønskeliste.

Men for å få krympet kostnaden ved å bygge et slikt, lønner det seg utvilsomt om du er håndverker, interiørarkitekt, eller kanskje aller helst begge deler.

Denne familien leide inn hjelp til å utføre arbeidet. Kostnaden for interiørarkitekt, fikk de dekket av Bonytt.

- Det var fullstendig kaos både på soverommet og i gangen vår, vi trengte sårt mer oppbevaringsplass og en ny planløsning, sier Line Guton Halland.

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen ble satt på saken:

- Den opprinnelig planløsningen var absolutt et eksempel på dårlig plassutnyttelse. Familien hadde kun et lite og mørkt kleskott, samt en trang gang med mange dører, sier han.

En ny planløsning måtte til.

- En del av gangen og det ene barnerommet ble innlemmet i det nye garderoberommet. Garderoben ble nå større - og barnerommet mindre, men alle steder ble langt mer oversiktlige. Og barna i familien fikk ekstra tumleplass i gangen foran soverommene sine, sier Bernt.

MØRKT OG UPRAKTISK: Ikke så rart at beboerne ønsket å gjøre noe med denne situasjonen.
MØRKT OG UPRAKTISK: Ikke så rart at beboerne ønsket å gjøre noe med denne situasjonen. Foto: Foto: Privat
SLIK VAR DET: Plantegning før.
SLIK VAR DET: Plantegning før. Foto: Illustrasjon: Bernt A. Pedersen
SLIK BLE DET: Plantegning etter.
SLIK BLE DET: Plantegning etter. Foto: Illustrasjon: Bernt A. Pedersen

Dette endret interiørarkitekten:

- Kleskottet på soverommet ble utvidet i lengden, og også plassen i høyden ble utnyttet maksimalt, med hylleplass helt opp til taket, sier Bernt.

I garderoben på hovedsoverommet har hylleplassen følgende mål: To meter i lengden og tre meter i høyden.

- Vi brukte skuffemoduler fra Ikea med 40 cm dybde, og satte deretter inn tre hengemoduler pluss hyller og overskap. Beregn en meter per heng til skjorter og skjørt, og benytt justerbare hyller, de er enkle å regulere etter behov, sier han.

I tillegg til innmaten til garderoberommet, kom utgifter til snekker, parkett, maler, tapet, tapetsering og elektriker.

- God belysning av garderoberom er viktig, så du finner klærne dine hver morgen. Uansett hvor praktisk innredet garderoberommet gjøres, blir det lite hensiktsmessig å koste på seg store endringer, dersom du ikke også legger inn godt lys, sier Bernt.

Den upraktiske gangen med trappeløp og mange dører som lå utenfor hovedsoverommet, ble gjort større ved å rive de plassbygde skapene som sto der.

SOLID HØYDE: I garderoben er det benyttet kjøkkenoverskap og 40 cm dype moduler, Faktum fra Ikea. Hyllene er lette å heve eller senke etter
behov. I enden henger tre stenger over hverandre, mellomrommet er på en meter.
SOLID HØYDE: I garderoben er det benyttet kjøkkenoverskap og 40 cm dype moduler, Faktum fra Ikea. Hyllene er lette å heve eller senke etter behov. I enden henger tre stenger over hverandre, mellomrommet er på en meter. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
PRAKTISK NATTBORD: Fondveggen er kledd med tapet Eye Living and loving, Dessin 47213 fra Borge Tapeter. Nattbordet kan også klatres på og brukes for å nå opp til øverste hyllene i garderoben. Både krakk og
lampe er fra Ikea.
PRAKTISK NATTBORD: Fondveggen er kledd med tapet Eye Living and loving, Dessin 47213 fra Borge Tapeter. Nattbordet kan også klatres på og brukes for å nå opp til øverste hyllene i garderoben. Både krakk og lampe er fra Ikea. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
ROBUSTE STENGER: De solide stengene tilfører et industrielt preg til garderoberommet. Kee klamp fås i aluminium eller stål, leveres fra Tyco Building Services Products.
ROBUSTE STENGER: De solide stengene tilfører et industrielt preg til garderoberommet. Kee klamp fås i aluminium eller stål, leveres fra Tyco Building Services Products. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitekten åpnet dessuten en vegg ved trappeløpet, slik at gangen ble lysere og rømfølelsen luftigere.

- Jeg ville bli kvitt den innestengte følelsen som gangen hadde før, sier Bernt.

Til slutt rettet han opp skråtaket over trappen, slik at hyllen over den øvre delen av den ble lettere tilgjengelig. Ser du på plantegningen, vil du se at å rette opp dette skråtaket, også ga større plass til selve garderoberommet.

Også her var det behov for nye materialer til gjenoppbygging, snekker, parkett, maling og maler. Sluttresultatet fikk derfor til slutt en prislapp på nærmere en halv million.

Men beboerne er godt fornøyde med løsningene.

KAOTISK OG TRANGT: Gangen hadde skråvegg og trappeløpet fremstod som ruvende.
KAOTISK OG TRANGT: Gangen hadde skråvegg og trappeløpet fremstod som ruvende. Foto: Foto: Privat
MYE LYSERE: I stedet for skråtak over trappen, ble det rett. Og det ble montert sprinkler i stedet for tett vegg. Huset er fra 50-tallet og sprinklene passer godt til epoken. Fordi taket ble rettet opp, ble det plass til en hylle til oppunder taket. Veggene er malt i fargen Kalk 10341 fra Jotun. Parketten er fra Grabo Eik.
MYE LYSERE: I stedet for skråtak over trappen, ble det rett. Og det ble montert sprinkler i stedet for tett vegg. Huset er fra 50-tallet og sprinklene passer godt til epoken. Fordi taket ble rettet opp, ble det plass til en hylle til oppunder taket. Veggene er malt i fargen Kalk 10341 fra Jotun. Parketten er fra Grabo Eik. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

- Det var skummelt da vi rev ned veggene, men vi fikk utrolig bra system på rotet vårt, både på hovedsoverommet og i gangen, sier Line Guton Halland til Bonytt.

Dette kostet forvandlingen:

Tapet kr 741

Lamper kr 800

Opphengsrør i garderoben kr 1560

Skapløsning kr 4200

Byggematerialer inkl. parkett kr 134 500

Elektriker kr 64 000

Malerarbeid kr 52 000

Snekker arbeid kr 182 500

Totalt kr 440 301

Les også:

Joda, du kan få plass til en walk-in-garderobe

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Fra fryktelig til fargerikt - se forvandlingen

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også