Ved og fyring

Dyrt med stor vedovn

Skal du kjøpe ny vedovn er det ikke bare designet du bør ta hensyn til.

VEDOVN: Les tipsene til hva du må tenke på når du skal kjøpe ovn.
VEDOVN: Les tipsene til hva du må tenke på når du skal kjøpe ovn. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Når du skal kjøpe ny vedovn er det veldig fristende å la designet styre. Det finnes jo så utrolig mange flotte vedovner.

Men det er andre faktorer som er vel så viktige når du skal kjøpe ny peisovn.

Viktig med størrelse og isolering

I følge det danske forbrukernettstedet fpn.dk er det tre faktorer som er viktige når du skal kjøpe ovn.

- Det første du bør tenke på er om ovnen passer til husets skorstein. Hvis skorsteinen og ovnen ikke passer sammen vil det gi problemer med opptenning og røyk i stua, i tillegg til dårlig forbrenning, skriver fpn.dk .

Og grunnen til at de ikke passer sammen er som regel at skorsteinen ikke er høy nok, eller at den er for dårlig isolert.

Del på TwitterMål rommet

Leder i Varmeprodusentenes Forening Grethe Bachmann sier til Klikk.no at det viktigste man må tenke på før man kjøper ovn, er hvor mye man skal varme opp.

- I tillegg må man tenke på om ovnen skal brukes som tilleggsvarme eller hovedoppvarming. For mange er noe av hensikten med å fyre med ved at de ønsker å spare på strømmen. En ovn som kan lagre varmen vil være en fordel fordi den vil avgi varme utover natten, eller utover dagen dersom det er fyrt om morgenen, sier Bachmann.

Hun forteller videre at ovner med mye kleberstein og kakkelovner vil lagre varmen og avgi den i mange timer etter avsluttet fyring.

- Man kan vel for så vidt si at det er uøkonomisk med stor ovn, men det viktigste er å fyre riktig. Ved riktig fyring utnyttes mest mulig av energien i veden. Mange ser ku på hvor mange kW en ovn kan gi. Det er like viktig å se hvor lite den kan gi. Det sier noe som hvor lite varme det er mulig å få ut av ovnen ved riktig fyring.

Et lite tips er at ovnen er for stor hvis det blir for varmt med en gang man fyrer opp.

Ikke bare tenk design

Også daglig leder i Norsk Ved Oddvar Espegard mener det er viktig å tenke på størrelsen.

- Mange tenker nok på møbel i stua og dette med kombipeis og ovn med glassvindu i. For stor ovn gjør at rommet blir fort for varmt. For stor ovn gjør at rommet blir fort for varmt. Så struper man trekken, og prøver å dempe varmen på den måten. Det er ikke bra, sier han til Klikk.no.

Han mener derimot at i en liten ovn kan man fyre et pent lite bål , som brenner lystelig og avgir dermed lite med skadelige røykgasser.

Les også:

Slik fyrer du riktig

Optimal og trygg vedfyring

Tenn på fra toppenNyttige tjenester

FORUM

Underholdning