Slik takler du usikkerheten i arbeidslivet

Det er visse forholdsregler dagens studenter må ta, mener karriereveileder.

FLERE MULIGHETER: Til tross for at utsiktene er usikre, så kan forandringen i arbeidsmarkedet føre til flere og mer varierte oppgaver. Foto: Colourbox
FLERE MULIGHETER: Til tross for at utsiktene er usikre, så kan forandringen i arbeidsmarkedet føre til flere og mer varierte oppgaver. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

(SIDE2): Det er lenge siden det har stått så dårlig til med arbeidsforholdene i Norge som det gjør nå. Arbeidsledigheten øker, og oljekursen stuper.

Det er ikke rart at dagens fremtidige studenter blir usikre når de står i inngangsdøra til høyskolen og vurderer hva de skal studere.

Det er imidlertid ingen grunn til å få panikk, mener karriereveileder i Smart Karriere, Trude Kvammen Ekker.

Tenk på tilpasning

Teknologien vi omgir oss med er i stadig forandring, og det påvirker arbeidslivet vi er nødt til å omgi oss med på daglig basis. Det har uten tvil vært en stor endring i arbeidsmarkedet den siste tiden, og det kan være utfordring å forholde seg til det.

- I en verden hvor det kreves en stor grad av fleksibilitet, åpenhet og innsatsvilje, ser jeg at ungdommen tvert imot reagerer med det motsatte. De blir trygghetssøkende av å se på all usikkerheten som kommer, i stedet for å satse på fleksibiliteten rundt seg. Det er paradokset her, sier Ekker

UTSLITT: Mange blir utslitt av å tenke på hvordan de skal sikre seg for fremtiden. Foto: Colourbox
UTSLITT: Mange blir utslitt av å tenke på hvordan de skal sikre seg for fremtiden. Foto: Colourbox

til Side2.

Det kan være underkommunisert i skoleverket hvordan man skal jobbe med å takle den usikkerheten. Elevene får jo med seg at det er en endring på gang, men de reagerer instinktivt motsatt av det de burde. De søker trygghet, mener Ekker.

- Jeg tror det blir viktig for studenter og arbeidssøkere fremover å begrense tidsrammen de tenker i. Det jeg tror blir viktig for de unge fremover er å stille seg spørsmålet om hva deres neste prosjekt skal være, i stedet for å finne ut av hva de skal bli en gang for alle.

Del inn i ulike prosjekter

Det første viktige prosjektet blir i dette tilfelle utdanning, og deretter må dagens studenter regne med mange ulike prosjekter etter at karrieren er over.

- Du skal ikke ta et valg for hele livet lenger, og bør roe ned på det. Tenk heller at du skal ta et bevisst valg nå, så kan du slappe av etter det. På den måten skaffer du deg valgkompetanse, sier Ekker.

For å lære deg å ta bevisste og gode valg for din egen fremtid må du sette deg ned for å kartlegge egne styrker, evner, preferanser og motivasjonsfaktor. Først når du er bevisst alle disse punktene, vil du være i stand til å gjøre et godt valg, mener Ekker.

Fortsatt trygge yrker

Om du likevel er en av de som føler du er avhengig av et trygt yrke i hverdagen, så er det fremdeles valgmuligheter. Det er ikke sånn at alle yrker vil bli utrygge i fremtiden.

- De utdanningene som er sikre er innenfor helse, undervisning, realfag eller IKT. Det vil alltid være et behov for det, men vi kan jo ikke alle sammen velge det samme. Vi har jo et behov for markedsførere, økonomer og journalister også, selv om de arbeidsutsiktene kanskje ikke er like trygge, sier Ekker.

Uansett hva du velger vil du gjennom høyere utdanning få evnen til å tenke analytisk, løse problemer, og formulere seg godt. Alt dette vil bli en kritisk kompetanse for fremtidens arbeidsliv, og være gull verdt.

Likevel har Ekker forståelse for at dagens ungdom er stresset og bekymret for fremtiden.

- Jeg forstår det, men de kan forsøke å dempe stressnivået ved å fokusere på ett enkelt prosjekt om gangen. Om du tar valgene dine på gode grunnlag, vil det mest sannsynlig gå bra. Det er først når du spiller på lag med egne styrker, ferdigheter og interesser at du blir dyktig til noe. Ikke velg noe som ikke gir deg motivasjon, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2016, og sist oppdatert 22/01 2021.

Les også