Røykvarslere

Slik plasserer du røykvarsleren riktig

Optiske, seriekoblede røykvarslere gir best sikkerhet.

LIVSFORSIKRING: Vet du egentlig hvor disse skal plasseres?
LIVSFORSIKRING: Vet du egentlig hvor disse skal plasseres? Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Jul og nyttår er like om hjørnet, og det er dessverre ikke bare sesongen for familie, pakker og mat, men også den tiden på året da desidert flest husbranner skjer. Det er mange måter å forsikre seg mot at brannen ikke skal starte hjemme hos deg.

Aftenposten fortalte nylig at valg av feil type brannvarsler i verste feil kan koste liv.

Riktig type og riktig plassering

Men skulle ulykken først være ute, ja, da bør du ikke bare være sikker på at du har en røykvarsler som fungerer, men også at den er montert på riktig sted i huset.

Å ha røykvarslere i hjemmet er en billig livsforsikring for deg og familien din, men dessverre er det mange som er forvirret når det gjelder både antall, type og plassering av denne lille dingsen.

Ifølge en stor undersøkelse Forbrukerrådet.no nylig utførte, er det nemlig mange som synes det er vanskelig å vite nøyaktig hvordan man skal benytte og plassere røykvarslere for å best beskytte hjemmet mot brann og giftig røykutvikling.

Ikke nok å følge myndighetenes krav

Som eier av en normal bolig er man ifølge norske myndigheter pålagt å sørge for at det finnes en røykvarsler på gangen utenfor der hvor man har soverom.

I tillegg spesifiserer forskriften at røykvarsleren må kunne høres gjennom en lukket soveromsdør. Dette, mener Forbrukerrådet, er et krav som rett og slett er for beskjedent.

- For deg som er opptatt av å sikre deg best mulig mot brann, er det altså lite å hente i forskriften, som heller ikke sier noe om hvilken teknologi du bør velge, forklares det i undersøkelsen.

TESTKANPP: Denne bør du trykke på både titt og ofte, mener ekspertene. Minimum en gang i måneden.
TESTKANPP: Denne bør du trykke på både titt og ofte, mener ekspertene. Minimum en gang i måneden. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Jo flere, jo bedre

Røykvarslerene skal både oppdage brann og varsle deg når den har oppdaget brannen. Derfor er det ifølge ekspertene viktig å plassere seriekoblede røykvarslere både i rommene der det er størst risiko for at brann skal oppstå - og i rommene der det er størst sjanse for at varslerene vil vekke deg og din familie.

- De færreste eksperter er enige i at myndighetenes minstekrav er tilstrekkelig, forklarer administrerende direktør og daglig leder i Stiftelsen Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, til Bonytt.no.

- Jeg vil påstå at bor man over flere etasjer burde man minst ha en røykvarsler i hver etasje, og kanskje gjerne også på hvert rom, spesielt da på rom hvor en brann mest sannsynlig vil oppstå, eller rom hvor du kan befinne deg dersom dette skjer.

Kalheim understreker at blir det først brann, er det snakk om svært kort tid fra en brann først oppstår til hele huset er overtent - og da er det bedre jo raskere du får beskjed fra en røykvarsler om at det brenner.

- Her er det minutter og sekunder som gjelder, forklarer eksperten.

Disse rommene bør prioriteres

Ifølge Forbrukerrådets undersøkelse strides de lærde litt om hvilke rom som absolutt burde være utstyrt med røykvarsler, blant annet fordi at kjøkkenet gjerne er det rommet i huset hvor fleste branner oppstår - men også det rommet hvor man mest sannsynlig vil oppleve flest "falske alarmer" under matlaging.

- Voksensoverom, barnesoverom og stuen er aller viktigst, fastslår rapporten.

- Deretter kommer kjellerstuen og gangen utenfor voksensoverommet.

Kalheim er stort sett enig:

- Stue, gang og like utenfor soverom er et must. Ellers kan man plassere rom som boder og bad lengre ned på prioriteringslisten, rett og slett fordi det sjelden oppstår branner på disse rommene.

Optiske røykvarslere er best

Det finnes i utgangspunktet to typer røykvarslere, optiske og ioniske. Optiske røykvarslere er basert på prinsippet om at partikler i luften bryter lys.

Varsleren inneholder både en lyskilde og en lysmåler. Lysmåleren registrerer vanligvis ikke noe av lyset fra lyskilden, men når et visst antall partikler har trengt inn i varsleren, vil lysstrålen brytes og treffe lysmåleren.

- Optiske røykvarslere kalles ofte «ulmevarslere», fordi de er spesielt gode til å registrere ulmebranner, forklarer Kalheim.

- Ulmebranner kjennetegnes ved at en glo eller liten flamme utvikler giftig røyk som sprer seg langsomt.

Eksperten mener moderne optiske røykvarslere er det som uten tvil fungerer best.

- Ifølge mange tester er det ingen tvil om at ioniske røykvarslere er ganske mye senere på å oppdage ulmebranner enn optiske varslere.

Ioniske røykvarslere er basert på prinsippet om at ionisert luft er elektrisk ledende og at luftens ledeevne påvirkes av blant annet røykpartikler. Ioniske røykvarslere er gode til å registrere åpne flammer.

- Disse vil for eksempler reagere raskere på stekeos, vanndamp og raske temperaturendringer, forklarer Kalheim.

Både Forbrukerrådet og If Forsikrings Sikkerhetssenter anbefaler å utelukkende satse på optiske varslere.

- Ioniske varslere bør kun brukes som et supplement til optiske varslere, i den forstand at du som en tilleggssikkerhet kan montere ioniske varslere i rom som allerede er sikret av en optisk varsler, heter det i Forbrukerrådets rapport.

Tenk kvalitet over pris

Godkjente røykvarslere skal være merket NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235. De skal i tillegg være CE-merket.

- Tenk kvalitet over pris når du skal kjøpe varsler, forklarer Kalheim.

- Eller; være gjerne prisbevisst, men ikke legg avgjørende vekt på pris. Dette er et apparat som kan redde liv.

Kjøp gjerne varslere fra kjente produsenter.

Test batteriet jevnlig og bytt minst en gang i året

Når du skal montere opp røykvarslere, bør du alltid sette i batteriet og gjennomføre en funksjonstest før du henger opp varsleren.

- Røykvarslere bør monteres på høyeste punkt i taket, og minst en halv meter fra veggen, forklarer Kalheim.

REDDER LIV: Alle vet man må ha disse i boligen, men vet du egentlig hvilken type som er best? Og hvor de skal plasseres?
REDDER LIV: Alle vet man må ha disse i boligen, men vet du egentlig hvilken type som er best? Og hvor de skal plasseres? Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Bruk røykvarslerens testknapp så ofte du orker. Slik vet du at den alltid fungerer.

- Bytt batteri minimum én gang i året, råder Kalheim.

- 1. desember er Røykvarslerenes dag, så det er en god tommelfingerregel å bytte denne dagen.

Eksperten forklarer at datoen ikke er tilfeldig.

- Nå går vi snart inn i den tiden på året som har desidert flest husbranner. Da er det godt å vite at folk sjekker at de har røykvarslere som fungerer.

Seriekopling er mest effektivt

Trådløst seriekoblede røykvarslere har blitt både mer vanlige i de norske hjem og også rimelige å kjøpe.

- Jeg vil absolutt anbefale seriekoblede varslere, forklarer Kalheim.

- Har du dette, vil samtlige varslere gi beskjed når det er fare på ferde, og ikke bare den av varslerene som faktisk detekterer røyken.

For eksempel vil en røykvarsler som oppdager et branntilløp i en kjellerbod, sende signaler til røykvarsleren på soverommet ditt, slik at også denne alarmerer. Dette øker selvsagt sjansen for at du våkner raskere og kommer i gang med slukkearbeid og/eller evakuering.

Les også:

Derfor skal du alltid ha røykvarsler på soverommet

Slik sikrer du deg mot brann

Slik fyrer du riktig

Bør du brannimpregnere julepynten?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning