Slik lager du sunn, smakfull og billig «hybelmat»

Ingen grunn til å leve på nudler selv om du er student.

VARIASJON: Hybelmat trenger ikke å bestå av nudler og Grandiosa. Det kan være både billig, sunt og smakfullt.
Publisert

(Side2): Det er ikke til å legge skjul på at løsningene på matfronten kan bli både kreative og lettvinte når man lever som student, med en lønning basert på Lånekassen.

Måltidene rett rundt den 15. hver måned pleier som regel å være større og mektigere enn i begynnelsen av neste måned, når mesteparten av stipendet allerede er brukt opp. Da er det lett å ty til pastaen og ketchupflaska bakerst i skapet.

Det er imidlertid ikke slik at du er nødt til å gi opp hele prosjektet med å spise sunt selv om du har begrensede midler. Vi har snakket med Jeppe Sombov, produkt- og innkjøpsansvarlig for matprosjektene til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Han brenner for å kunne gi studentene sunne og smakfulle måltider, for en billig penge.

Fokus på grønnsaker

Sombov mener de fleste av oss, studenter og andre nordmenn, vil ha godt av å inkludere mer grønnsaker i dietten sin.

- Grønnsaker bør være en helt naturlig del av kostholdet ditt, og den gode nyheten er at ferske grønnsaker sjeldent koster mye her i landet. Du kan få grønnsaker nok til å dekke en hel ukes middager, til samme prisen som én Grandiosa, sier Jeppe Sombov til Side2.

Videre påpeker han at studenter bør være oppmerksomme på viktigheten av å få i seg Omega-3, og derfor inkludere mer fisk i kostholdet. Det er ingen grunn til å blakke seg på den dyre salmalaksen i ferskvaredisken. Den fryste varianten fra First Price gjør den samme nytten.

- Det er også viktig å få i seg fiber. Du kommer ganske langt om du lar Grandiosaen ligge, og heller plukker med deg noen grønnsaker. Da vil du få en energi som varer lenger, og du vil føle deg mer opplagt, sier han.

Pasta og ris

Selv om lavkarbo-diettene har hersket her til lands i årevis, er det ikke nødvendigvis alltid negativt med kardohydrater. Trikset er å fylle på med noen grove, og ikke bare raske, karbohydrater. I små mengder kan imidlertid både pasta og ris fungere utmerket som energi når du trenger en liten oppkvikker under eksamenslesingen.

- Pasta kan kombineres med det meste, og fungerer sammen med de fleste stekte grønnsaker. Ta alle restene av grønnsaker du har i kjøleskapet, stek de i panna, kok opp pasta og strø over noe krydder, så har du en god, næringsrik og billig middag, sier Sombov.

Videre foreslår han at det å steke ris i panna sammen med eggerøre og diverse grønnsaker også fungerer kjempefint, og gir deg påfyll av både karbohyrater, proteiner og fiber.

- Jeg vil generelt anbefale studenter å ta seg turen innom de små utenlandske matbutikkene rundt omkring. De har gjerne lavere priser enn storkjedene, og tilbyr et mye større utvalg av spennende smaker, kryddere og råvarer. Jeg finner ofte fine paster og sauser på slike steder, sier han.

Billige restaurantalternativer

For at studentene også skal ha råd til å kunne spise ute på restauranter, jobber blant annet Jeppe Sombov og resten av SiO med å ha hele 57 forskjellige serveringssteder, som alle tilbyr rimelige og næringsrike middagsretter til studentene i Oslo og omegn. Med et klippekort kan du få dagens middag for 49 kroner.

Med en rullerende meny, bestemt på bakgrunn av tilgjengelige råvarer og kjøkkenets inspirasjon, har de 7000 sitteplasser til studentene, hvor de kan samles, og nyte en ferdiglaget middag til en overkommelig pris.

- Vi serverer for det meste en typisk norsk husmannskost, men har en ambisjon om å fornye oss mye i den nærmeste tiden. Vi ønsker å holde oss til sunne og tradisjonelle måltider gjennom uka, og slå håret mer ut på fredag, sier han, før han fortsetter:

- I fremtiden skal man kunne se fram til en skikkelig kvalitetskebab på fredagen, som inneholder ordentlig lammekjøtt, og kvalitetsråvarer. Vi ønsker å lytte til det studentene er ute etter, og følge mer med i tiden.