Black friday-tipsene:

Slik handler du smart på Black Friday

Dette er det absolutt viktigste du må huske på.

KAN BLI DYRT: Nordmenn svir av store summer på Black Friday, men det kan være å kaste penger ut av vinduet om du ikke tenker deg om.
KAN BLI DYRT: Nordmenn svir av store summer på Black Friday, men det kan være å kaste penger ut av vinduet om du ikke tenker deg om. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Årets store handledag, Black Friday, er like rundt hjørnet.

29. november er tusenvis av nordmenn klare til å sikre seg varer til nedsatte priser – mens handelsstanden gnir seg i hendene.

Selv om det er lurt å ta seg god tid og tenke seg om flere ganger før du legger varene i handlekurven, er det stor sannsynlighet for at du vil gjøre gode kupp - dersom du møter salgsreklamene, folkemengden og de bugnende salgshyllene vel forberedt.

– Det aller viktigste rådet er å ikke bruke penger du ikke har, sier kommunikasjonssjef ved Lindorff, Sverre Stenseng.

– Husk at det billigste du gjør er å kjøpe ingenting. Det er også lurt å tenke gjennom om du virkelig trenger varen du ønsker deg og om den er av god nok kvalitet, slik at du slipper å kaste den etter kort tid. Det kan være mer miljøvennlig å bruke litt ekstra penger på kvalitet på en vare som varer lenger, sier han.

SIFOs beste tips til Black Friday-handelen

1. Ikke kjøp ting fordi det er billig men fordi du trenger det.

2. Ikke kjøp klær som ikke passer helt eller har litt feil farge, selv om det er billig og et flott merke.

3. Av og til er det forsøk på falske tilbud på elektronikk og hvitevarer. Kryssjekk alltid prisene på prisportaler o.l. ved denne type kjøp.

4. Dersom du handler på kredittkort: Ikke handle for mer enn det du klarer å betale tilbake i rentefri periode. Ellers kan røverkjøpet fort bli dyrt.

Kilde: Arne Dulsrud Forskningssjef, PhD, Forbruksforskningsinstituttet SIFO

Gjør gode kupp på Black Friday med god planlegging

En god regel for å sikre at du ikke gjør unødvendige kjøp denne dagen, er å tenke over hva du faktisk trenger.

Og det bør du gjøre allerede nå.

Du bør allerede i god tid skrive opp en liste over ting du trenger, enten det er til hjemmet, utstyr, klær eller julegaver.

På den måten vet du for det første hva du skal se etter når du går i butikkene, og for det andre er sjansen større for at du plukker med deg det du skal - og ikke alt annet.

– Det viktigste du gjør i forbindelse med Black Friday er å bestemme deg på forhånd for hva du faktisk trenger, enten det er julegaver eller andre behov. En billig vare er ikke billig om du ikke trenger den. Da er det bortkastede penger, sier Stenseng.

Men, legger han til:

Lindorffs beste Black Friday-tips:

1. Vit at butikkene har salg hele året. Er du sikker på at Black Friday-salget er så godt som det ser ut til å være? Om det er salg bør det stå hva «før-prisen» var. Du kan også sjekke hva konkurrentene har. Kanskje ikke salget er så gunstig likevel.

2. Ikke la deg lure til å handle mer Mange nettsider har popup-meldinger som forteller deg at du kan få gratis frakt hvis du handler for litt mer. Ofte blir det mye dyrere fordi du slenger på noe som er «billig», men noe du egentlig ikke trenger. Tenk deg godt om og ta frem kalkulatoren. Blir det dyrere å betale frakten eller blir det dyrere med den ekstra tingen du egentlig ikke trenger?

3. Ikke utsett betalingen. I dag finnes det mange forskjellige måter å betale på i nettbutikker. Det lureste er å betale med en gang. Selv om det er veldig fristende og utsette betalingen eller betale litt og litt, kan det fort bli mye dyrere enn du har tenkt. Det kan også skje at du glemmer regningen og da får du renter hvis du glemmer å betale. Må du betale renter, går vinninga fort opp i spinninga.

Kilde: Inkassobyrået Lindorff

– Om du har planlagt et innkjøp basert på et reelt behov, vil det alltid lønne seg å finne akkurat den varen til en lavere pris enn ordinært. Men ikke gå i fella og kjøp noe av dårligere kvalitet til lavere pris bare for å spare penger. Det kan slå tilbake på deg selv med at du må ut og skaffe varen på nytt langt tidligere enn du kanskje hadde måttet om du kjøpte noe av bedre kvalitet. Når det gjelder julehandelen, er det alltid lurt å sette opp et budsjett for hvor mye du skal gi og hvordan du skal fordele budsjettet på de som skal få.

Black Friday er ikke nødvendigvis så fantastisk

Blinkende salgsskilt, utallige tekstmeldinger og e-poster fra butikker og kjøpesentre og ballonger i hvert et butikkvindu kan vitne om gigantisk salg og en sjanse du aldri vil få igjen. Men, det betyr ikke alltid at salget faktisk er så fantastisk som det kan se ut til. Du gjør derfor lurt i å på forhånd sjekke de ordinære prisene på det du trenger, i god tid før handledagen er her.

– Det er flere nettbutikker som tilbyr prissammenligninger mellom både egne varer og eksterne varer. Det er lurt å følge med på priser i tiden frem mot salget starter, fordi det kan være at noen setter «førpris» litt høyere enn den egentlig er, sier Stenseng.

Uansett bør du holde et øye med hva en merkevare koster ordinært gjennom å bruke nettet mens du handler:

– Når nettet gjør prissetting så gjennomsiktig som i dag, er det ingen grunn til å ikke gjøre dette når du handler, legger han til.

Les også: Pickup-en skal ha greid 505 kilometer på én lading

Det er ikke et kappløp

– Husk at det ikke er et kappløp. Sett deg ned, ta en kaffeskvett og pust ut med jevne mellomrom denne dagen, sier Ina Valdal Pedersen som har bachelorgrad i handel- og serviceledelse og syv år med butikkerfaring.

I flere år var hun butikksjef ved Christiania Glasmagasin i Levanger og er nå butikksjef ved Stormberg Ålesund.

Hun mener du gjør lurt i å følge med på priser og tilbud ellers i året også:

– Black Friday er en stor shoppingdag, noe som henger sammen med at det er nærme jul og en dag hvor så godt som alle butikker kan friste med tilbud. Dette skaper et trykk hos de fleste, som gjør det lett å overhandle når du blir blendet av alle tilbudene.

For å sørge for at du tar de riktige valgene og ikke kjøper ting du egentlig ikke trenger, råder Pedersen deg til å skrive - og ikke minst følge - en liste du har skrevet på forhånd.

– Det er alltid lurt å ha en plan. Enkelte ting kommer på tilbud i begrenset antall, så da kan det være lurt å begynne der dersom det er noe på disse listene du vet at du bør sikre deg. Skriv en handleliste på forhånd, forhør deg med familie og venner om ønskelisten til jul og sjekk ut tilbudene fortløpende. Ha en slagplan på hvilke butikker du skal ta turen innom før du går ut døren hjemme, sier Pedersen.

Les også: Trodde du hvert barn kostet deg én million?

Gode tilbud finnes året rundt

Hun legger til at det når som helst i løpet av året er lurt å melde seg på nyhetsbrevene til de ulike butikkene som har produkter du kan trenge.

– Mange butikker har eget nyhetsbrev hvor de sender ut eksklusive tilbud til sine medlemmer. Disse kan være like gode eller enda bedre enn tilbudene du kan oppdrive på Black Friday, forteller Pedersen.

Om du ikke ønsker at epost-innboksen din blir like full av tilbudsreklamer som av jobbrelaterte mailer og eposter fra skole og barnehage, kan du opprette en egen epostkonto til nyhetsbrev. Da kan du når som helst klikke deg inn for å sikre de gode tilbudene - året rundt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning