Ikke betal håndverkere kontant

Slik betaler du håndverkeren

Uten å få trøbbel med Skatteetaten.

BETAL I BANKEN: Betaler du i banken, er kontokvitteringen et gyldig bilag.
BETAL I BANKEN: Betaler du i banken, er kontokvitteringen et gyldig bilag. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert
DROPP KONTANTBETALING: Skal du betale for en håndverkertjeneste? Ikke betal kontant! Det kan spare deg for senere problemer.
DROPP KONTANTBETALING: Skal du betale for en håndverkertjeneste? Ikke betal kontant! Det kan spare deg for senere problemer. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Fra 1. januar kan det bli dyrt å betale håndverkeren kontant, dersom han snyter på skatten.

Har du håndverkere gående i huset eller har et anbud ute, og forventer å betale dem mer enn 10 000 kroner? Ikke gi dem cash i hånden!

Allerede er det slik at du kan havne i fengsel for medvirkning til skattesnusk. I tillegg vil du fra 1. januar kunne holdes direkte ansvarlig for avgifts- og skatteunndragelser håndverkeren gjør.

Det betyr at myndighetene kan gå direkte på deg for å kreve inn håndverkerens ubetalte skatter og avgifter.

Ansvaret begrenser seg til det beløpet du har betalt håndverkeren.

- Hensikten med de skjerpede reglene, er å få bukt med svart arbeid og skape større bevissthet hos dem som betaler for håndverkertjenester, forteller advokat hos Huseiernes Landsforbund, Einar Frigland, til klikk.no.

Betal over bank

De nye reglene

Du har medansvar når:

  • du som privatperson kjøper tjenesten av en næringsdrivende
  • den næringsdrivende unndrar skatt, trygdeavgift og merverdiavgift
  • du betaler mer enn 10 000 kroner i kontanter direkte til selger

Kilde: Skatteetaten

De nye reglene innebærer at dersom du betaler en håndverker mer enn 10 000 kroner for å gjøre en jobb, og vedkommende lurer beløpet unna beskatning, kan du risikere å måtte betale skatt og avgift som håndverkeren skulle betalt.

Dette gjelder kun når det er snakk om kontant betaling.

- Betaler man over bank vil kontokvitteringen være et gyldig bilag, selv om det ikke foreligger noen faktura. Hva håndverkeren gjør med pengene videre, vil da ikke være ditt ansvar, forklarer Frigland.

"Og når du betaler over bank bidrar du også til å innskrenke handlingsrommet for de useriøse aktørene i markedet", skriver Skatteetaten på sine hjemmesider.

Ansvar uansett

Myndighetene viser ingen medlidenhet når det gjelder ditt medansvar. Det hjelper ikke om du hevder at du handlet i god tro:

"Regelverket sier at du er ansvarlig selv om du ikke visste at den du kjøpte tjenesten av hadde til hensikt å unndra skatt, trygdeavgift eller merverdiavgift. Med andre ord kan du bli stilt til ansvar selv om du med de beste hensikter har bedt om kvittering for arbeidet", slår Skatteetaten fast.

Oppstykket faktura

Det nytter heller ikke å stykke opp fakturaen.

"Beløpsgrensen på 10 000 kroner gjelder ikke bare ved enkeltkjøp, men også samlet over tid dersom det kan ansees som en og samme tjeneste", skriver Skatteetaten.

- Og det er ikke bare selve arbeidet som medregnes, også all materialbruk vil bli regnet inn i beløpet, tilføyer Frigland.

Skriftlighet

Ifølge Frigland er mye svart arbeid basert på dårlige eller fraværende kontrakter. Den som vil sikre seg mot å komme i klemma, bør derfor i tillegg til å betale over bank også sørge for å ha alle kontrakter i orden.

Les også:

Spar tusenlapper på håndverkeren

Håndverkerlærlinger skal bare ha halv pris

Alle våre gjør-det-selv tips

Babyer kan lære å lese

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også