Boligmarkedet

Så stor er prisforskjellen

Nye energikrav gir store prisforskjeller mellom nye og gamle hus.

DYRT: Nye eneboliger koster i snitt 25 prosent mer enn brukte eneboliger i et boligmarked som allerede er presset.
DYRT: Nye eneboliger koster i snitt 25 prosent mer enn brukte eneboliger i et boligmarked som allerede er presset. Foto: Foto: Husbanken
Publisert Oppdatert
UTBYGGERE: Det er utbyggerne som fastsetter prisene for nye boliger, ikke eiendomsmeglerne, som kun har en rådgivningsplikt, forklarer informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)
UTBYGGERE: Det er utbyggerne som fastsetter prisene for nye boliger, ikke eiendomsmeglerne, som kun har en rådgivningsplikt, forklarer informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Foto: Foto: NEF

Nye eneboliger koster i snitt 25 prosent mer enn brukte eneboliger. I storbyene er differansen på 20 prosent.

Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Differansen mellom et brukt hus som koster 3,5 millioner kroner og et nytt hus, vil i snitt bli 875.000 kroner. Det nye huset vil da få en prislapp på 4,37 millioner kroner.

Små marginer

Men boligprodusentene vil likevel ikke være med på at de presser prisene unødvendig oppover.

- Ser du på resultatene for våre bedrifter har de ikke tjent fett. Marginene er ikke store. Problemet er vel heller at myndighetene stiller nye og strengere energikrav. Det koster å bygge miljøvennlig, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til klikk.no.

Skal være forskjell

Nye eneboliger fullført i 2009 kostet i gjennomsnitt 22.651 kroner per kvadratmeter inklusive tomt.

Kvadratmeterprisen for brukte boliger som ble omsatt samme år, var i gjennomsnitt 16 806 kroner. I storbyen er differansen 5 prosent mindre.

- Det er utbyggerne som fastsetter prisene for nye boliger, ikke eiendomsmeglerne, som kun har en rådgivningsplikt, forklarer informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

At det skal være en forskjell på nytt og brukt er rimelig. Om nivået er korrekt har jeg ingen formening om, men dette vil endre seg fra tid til annen i takt med markedet, sier han.

Vanskelig å sammenligne

Jæger er imidlertid ikke redd for at nyboligprodusentene priser seg ut, og at flere etterhvert vil velge å kjøpe brukte boliger. Han er derimot forundret over tallene og legger vekt på at objektene er vanskelige å sammenligne.

Regionale forskjeller

Kvadratmeterprisen på nye eneboliger varierer for øvrig fra 17.318 kroner i gjennomsnitt i Nord-Trøndelag til nær 40.000 kroner kvadratmeteren i Oslo.

Stavanger er den nest dyreste byen, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 31.619 for ny enebolig.

Også for brukte eneboliger er prisnivået lavest i Nord-Trøndelag, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 10.675 kroner, nær 40 prosent mindre enn en ny enebolig i samme fylke.

Les også:

Hytteforsikring til halv pris

Trenger du boligkjøperforsikring?

Røft og landelig i hagen

Slik lærer du å sykle

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning