Så mye er master-graden din egentlig verdt
- Du lærer å tenke analytisk, og det er noe arbeidslivet virkelig trenger fremover, sier Trude Kvammen Ekker.

(SIDE2): Stadig flere studenter i velger å ta en mastergrad, og bachelorgraden er i ferd med å bli forbeholdt de enkle profesjonsyrkene.
Hva gjør dette egentlig med verdien av mastergraden? Er den fremdeles like verdifull som den var før? Ja, det er den, om vi skal tro Trude Kvammen Ekker, leder for karriereveiledningen i Smart Karriere.
Les også: Praksiserfaring kan erstatte en mastergrad
Verre for doktorgraden
Det at stadig flere velger å ta en femårig utdannelse får ikke så store konsekvenser for graden i seg selv, men det at stadig flere studenter velger å gå sju år på skolen for å oppnå en doktorgrad får større konsekvenser, mener Ekker.
-Om du tar en doktorgrad uten å tenkt godt gjennom hvilke yrker du kunne tenke deg, kan du ende opp med å overkvalifisere deg for enkelte yrker. Om du ønsker en jobb i næringslivet eller offentlig forvaltning er sannsynligheten stor for at de som ansetter synes du har en for tung grad til å fylle den rollen. Spesielt som nyutdannet, sier Ekker til Side2.
Det at vi stadig får flere mastergrader er ikke like ille, ettersom det alltid vil være bruk for studenter med mastergrader i jobblivet.
- En mastergrad vil ikke bli mindre verdt, for det du lærer er evnen til å tenke analystisk, og det er noe vi virkelig trenger i arbeidslivet fremover, sier Ekker.
Bachelor mindre verdt
Det er altså ikke mastergraden, men bachelorgraden, som ender opp med å bli mindre verdt i arbeidslivet fremover.
- De med bachelor blir utkonkurrert av de andre som har master, og dermed blir bacheloren mindre verdt. Det vi ser nå er at det kun er de enkle profesjonsrettede utdanningene, som forskjellige utdanninger innenfor helse, hvor det holder med en bachelorgrad.
Kravene blir dermed høyere hos arbeidsgiverne i takt med at studenter stadig tar høyere utdannelser. Før kunne man nøye seg med en bachelor i de typiske høyskolefagene som økonomi, administrasjon og markedsføring, men nå trenger også disse fagene en mastergrad, forteller Ekker.
Med unntak av profesjonsrettede fag vil derfor en bachelorutdanning være den utdanningen som gir deg minst jobbsikkerhet i fremtiden.
- Likevel viser også analyser av arbeidslivet at vi får et stort behov for yrkesrettede og praktiske utdanninger fremover, så yrkesfag trenger ikke være et dumt valg. Bachelorgraden faller litt mellom to stoler, sier Ekker.