Test av tennbriketter

Rema gir mest opptenningsvarme

Rema har de beste tennbrikettene.

OPPTENNING: Vi har testet tennbriketter for opptenning. Vinneren produserte mest varme samtidig som som den også var rimeligst.
OPPTENNING: Vi har testet tennbriketter for opptenning. Vinneren produserte mest varme samtidig som som den også var rimeligst. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Publisert Oppdatert

Opptenning i vedovn krever litt hendighet, og i miljøet er det blant annet diskusjon om det skal tennes fra bunnen eller fra toppen.

Noen sverger fortsatt til aviser for opptenning, mens andre har tatt i bruk "moderne teknologi" som tennbriketter. Slike selges i hver eneste butikk og på bensinstasjoner. Du får dem i ulike forpakninger og utforminger.

Gjennomgående er de produsert av de samme materialene; sammenpresset spon dynket i parafinvoks, vanligvis i en 50/50-blanding.

Det finnes også en annen variant, såkalte tennposer. Disse inneholder parafin som er absorbert i harpiks.

Klikk.no har testet tennbrikettene med hensyn på hvor mye varme de avgir. I denne testingen har vi fått hjelp fra forsker Morten Seljeskog ved SINTEF Energi.

Vi har testet følgende tennbriketter: Flamax (Clas Ohlson), Samba (Rema), Maxi-Fire (Rimi), brune tennbriketter fra Unik (Kiwi) og tennbriketter fra Biltema.

Vi har testet brikettene på avgitt varmeenergi. Ifølge Seljeskog vil dette være en god indikator på brikettens kvalitet.

Vinneren ble Rema sitt produkt Samba, mens på bunnen havnet Biltema sine briketter.

To av brikettene er FSC-merket, som innebærer at tresponet stammer fra skog som er skjøttet i henhold til strenge regler for ansvarlig skoghold.

Slik testet vi

Testen ble gjennomført ved å legge to tennbriketter under et kokekar med vann i et stormkjøkken. Vi fylte kokekaret med en halv liter vann og tente brikettene.

Brikettene fikk brenne i åtte minutter og temperaturen i vannet ble målt før og etter.

Vi brukte den samme massen for hver brikett, 10 gram.

Testen ble gjennomført innendørs, for å fjerne flest mulig værmessige feilkilder.

Vi beregnet avgitt varmeenergi ved hjelp av følgende formel: Q=m*c*dt. m er vannmengde i kilo, c er vannets spesifikke varmekapasitet (4,18 kJ/kg*k) og dt er temperaturstigningen. Konstanten k er temperaturen i kelvin, som er det samme som 0C.

I tillegg til å beregne avgitt varmeenergi, ble bunnen av kokekaret også bedømt visuelt i forhold til avsatt sot. Dess mer avsatt sot på bunnen, jo mer kan man anta at briketten soter under forbrenning.

Vi beregnet også total varmeenergi for hver beholder med briketter og dividerte med prisen. Dette for å gi en indikasjon på hvor mye "opptenning" man fikk for pengene.

Total varmeenergi ble beregnet på følgende måte: Brikettens brennverdi (kWh/kg) multiplisert med nettovekt briketter (kg) i boksen.

- Opptenning er best med briketter

Morten Seljeskog mener at det er bedre å tenne opp med briketter enn med aviser, blant annet fordi briketter avgir en mye mer intens effekt over lenger tid enn aviser og slik sett øker sannsynligheten for at det tar fyr i veden.

Men også ut i fra et miljøståsted er briketter bedre enn aviser.

- Når avispapir brennes frigjøres det miljøgasser, både fra papiret og fra trykksverten. Tennbriketter på sin side inneholder mindre kjemiske stoffer, vanligvis kun ren parafinvoks og trefiber. og brenner derfor renere, uttaler han til klikk.no.

Bruk flere briketter

På de ulike beholderne angis det at man bør bruke én eller flere briketter under opptenning.

- Normal opptenning krever mellom 2-4 briketter for at det skal ta godt nok fyr i veden, sier Seljeskog og forteller at det hovedsakelig er varmestrålingen fra de gulaktige flammene over briketten som varmer opp veden slik at brennbare gasser frigjøres og holde forbrenningen ved like.

Ikke helseskadelig

Barns iver etter å smake på dette og hint kjenner ofte ingen grenser, men ifølge Giftinformasjonen er tennbriketter lite helsefarlig.

"Det er lite farlig å smake på en fast tennbrikett. Ved større inntak kan symptomer som for eksempel kvalme, oppkast og magesmerter oppstå", skriver de på sine nettsider.

Så dersom barnet viser slike symptomer, skal man ifølge Giftsentralen fjerne rester fra munnen og gi barnet litt å drikke. "Hvis større mengder er spist eller briketten har flytende kjerne, kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging", legger de til.

Slik tenner du opp

Naturvernforbundet og Norsk Varme har laget en brosjyre, Riktig vedfyring", som viser hvordan man best tenner opp i en vedovn.

I den står det blant annet at man skal fyre opp fra toppen, fordi det raskest varmer opp brennkammeret og hurtig gir godt trekk i ovnsrør og pipe. "Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like", skriver de i brosjyren.

De skriver videre at man skal bruke tørre vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved og 2 - 3 opptenningsbriketter øverst. De begrunner bruken av tennbriketter blant annet med at det sikrer rask nok antenning, slik at man unngår unødvendig røyk i opptenningsfasen. "Langsom opptenning og lav temperatur fører til at svevestøvet blir mangedoblet", utdyper de.

Les også:

Slik unngår du heksesot

De største fyringstabbene

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Samba

TEST AV TENNBRIKETTER: Vi testet disse fem tennbrikettene. Samba, som føres av Rema, ble best.
TEST AV TENNBRIKETTER: Vi testet disse fem tennbrikettene. Samba, som føres av Rema, ble best. Foto: FOTO: Alexander Berg

Denne avgir mest varme under forbrenning, og den gir også mest varmeenergi per krone.

Dette er testens vinner. Den produserte mest varmeenergi under testbrenningen, men for hele boksen hadde den nest mest varmeenergi. Dens lave pris, 27 kroner, gjorde imidlertid at man fikk mest varmeenergi for hver krone.

Avgitt varmeenergi under test: 0,01988 kWh

Antall briketter i boksen: 100

Pris per boks: 27 kroner.

Total, teoretisk varmeenergi i boksen: 4,75 kWh

Varmeenergi per krone: 0,18 kWh/kr

Varedeklarasjon: 45 % trespon, 55 % parafinvoks

Brennverdi: 8,8 kWh/kg

Middels soting. Tydelig lukt under forbrenning.

Forhandler: Rema

FSC-merket.

Flamax

Den ble så vidt slått av Rema sitt produkt på avgitt varmeenergi under forbrenning.

Flamax fra Clas Ohlson produserte litt mindre varmeenergi enn vinneren under testen. Men for hele boksen er det mest varmeenergi, men fordi den koster så pass mye blir det mindre varmeenergi per krone.

Avgitt varmeenergi under test: 0,01918 kWh

Antall briketter i boksen: 100

Pris per boks: 39 kroner:

Total, teoretisk varmeenergi i boksen: 4,9 kWh

Varmeenergi per krone: 0,13 kWh/kr

Varedeklarasjon: 50 % trespon, 50 % parafinvoks

Brennverdi: 8,48 kWh/kg

Over middels soting.

Forhandler: Clas Ohlson.

FSC-merket.

Max Fire

Hiver du hele boksen i vedovnen, produserer den mest varme av alle produktene i testen.

En boks Max Fire tennbriketter innehold over middels med varmeenergi, men fordi den bare innehold 96 briketter og hadde en forholdsvis høy pris blir det lite varmeenergi for pengene.

Avgitt varmeenergi under test: 0,01622 kWh

Antall briketter i boksen: 96

Pris per boks: 50 kroner:

Total, teoretisk varmenergi i boksen: 5,62 kWh

Varmeenergi per krone: 0,11 kWh/kr

Brennverdi: 9,12 kWh/kg

Varedeklarasjon: 40 % trespon, 60 % parafinvoks

Sotet mye.

Forhandler: Rimi

Ikke FSC-merket.

Unik

Middels soting under forbrenning.

Dette er en klart midt-på-treet tennbrikett når det gjelder varmeenergi, men den lave prisen gjør at du får mye varmeenergi for hver krone.

Avgitt varmeenergi under test: 0,0156 kWh

Antall briketter: 100

Pris per boks: 27 kroner:

Total, teoretisk varmeenergi i boksen: 4,55 kWh

Varmeenergi per krone: 0,17 kWh/kr

Brennverdi: 8,48 kWh/kg

Varedeklarasjon: 50% trespon, 50% parafinvoks

Middels soting. Tydelig lukt under forbrenning.

Forhandler: Kiwi

FSC-merket.

Biltema

Kjøper du denne, får du minst igjen for pengene. Men den sotet minst av alle.

Dette er testens taper, både fordi den avgir lite varmeenergi under forbrenning og fordi den koster mye.

Avgitt varmeenergi under test: 0,01308 kWh

Antall briketter: 100

Pris per boks: 40 kroner.

Total, teoretisk varmeenergi i boksen: 4,61 kWh

Varmeenergi per krone: 0,12 kWh/kr

Brennverdi: 8,48 kWh/kg

Varedeklarasjon: 50 % trespon, 50 % parafinvoks

Sotet lite.

Forhandler: Biltema

Ikke FSC-merket.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning