Nicole: - Jeg har truffet mange bortskjemte og late ungdommer som takker nei til jobb
Allerede som 14-åring, var Nicole Rydén forbauset over at klassekameratene ikke ville ha sommerjobb.

(SIDE2):«Jeg har truffet mange bortskjemte og late ungdommer som takker nei til jobb. Det er har liksom ikke passet med deres soverutiner - det er slitsomt å stå opp tidlig på morgenen, eller å måtte reise et stykke til jobb, og det er pinlig å skulle plukke opp søppel eller vaske.»
LES OGSÅ: Patrik (9) søkte på sommerjobb som gravemaskinsjåfør
- Ungdommen vil bare ikke jobbe
Det skriver Nicole Rydén (29) i en kronikk i Nyheter24. Kronikken er en av dagens mest delte saker i Sverige, og vekker et voldsomt engasjement blant leserne.
Rydén jobber i dag med TV- og mediaproduksjon, hovedsakelig med casting, utvikling og ledelse. Hun er frustrert over dagens unge, og mener de er altfor kresne når det kommer til valg av sommer- eller ekstrajobb.
- Dette opplevde jeg selv da jeg var 14 år og selv fikk sommerjobb. Jeg var overrasket over mange av mine venners innstilling allerede da, for 16 år siden. I dag har det eskalert til et provoserende nivå, og ungdommen vil bare ikke jobbe, sier Rydén til Side2.
Har jobbet siden hun var 14
Rydén skriver i kronikken at hun har en far som jobber som eiendomsmegler, og at han har intervjuet mange nyutdannede meglere med kjempegode karakterer. Men når faren spør om arbeidserfaring, har de kun karakterene å vise til.
«De har altså utdannet seg til eiendomsmeglere og skal selge boliger for millioner av kroner - men har aldri solgt en jævla ostebriks eller kaffe,» skriver Rydén.
Da Rydén selv studerte i Uppsala traff hun mange studenter som jobbet hardt med skolearbeidet, men som aldri hadde hatt en eneste jobb. Det reagerte hun på, spesielt siden hun selv har jobbet siden hun var 14 år. Først som renholder på et hotell, før hun senere fikk jobb på en kafé, en restaurant og på kino. Deretter jobbet hun på klesbutikken JC, før hun tok en jobb på et sykehjem for å spare penger til å reise rundt i Australia.
I dag mistenker Rydén at ungdommen dropper å jobbe på sommeren fordi de vil ha fri. De vil ikke gå glipp av venneturen til Magaluf, mener hun.
- Jeg har også gått glipp av ferieturer, men jeg angrer absolutt ikke. Jeg er kjempestolt av meg selv, og klapper meg selv på skulderen. Jeg har kjempet meg gjennom ting, og det kan ingen ta fra meg. Nå sitter jeg igjen med god selvtillit, samtidig som jeg er fullstendig uredd for nye utfordringer, sier Rydén.
- Det må se bra ut på sosiale medier
I kronikken oppfordrer Rydén dagens unge til å være mindre kresne, og til å skaffe seg den arbeidserfaringen de kan få. Hun understreker at en universitetsutdanning ikke vil passe alle, og at vi lærer på ulike måter. Men jobbe, det må vi alle, sier hun.
«Dere er ikke verdt en dritt på markedet før dere skaper deres egen valuta,» skriver Rydén.
- Jeg møter unge mennesker med en dårlig innstilling til arbeidslivet overalt, både gjennom min egen jobb og fordi jeg reiser mye rundt. De vil ikke ta hvilken som helst jobb, kanskje fordi det er pinlig og fordi det må se bra ut på sosiale medier. Det er viktigere enn å skaffe brød på bordet.
- Ikke enig
Mari Espelin, daglig leder i Ekstrahjelp, sier hun absolutt ikke har inntrykk av at norsk ungdom er late. Ekstrahjelp, som er en tjeneste for ungdom og studenter som søker sommerjobb eller ekstrajobb ved siden av skolen, har rundt 40.000 registrerte brukere.

- Vi får nærmest daglig henvendelser fra ungdom, så jeg er ikke enig i uttalelsen om at dagens unge er late. Vi startet opp i Asker og Bærum, som har rykte på seg for å være et sted der ungdom får penger av foreldrene sine og derfor ikke trenger å jobbe, men inntrykket mitt er at de ønsker å jobbe, sier Espelin til Side2.
Espelin har flere unge ansatte i Ekstrahjelp, i alderen 16 til 20 år.
- Og det er ikke mye latskap å spore blant dem, for å si det sånn. Tvert imot!
Få renholdsstillinger for ungdom i dag
Espelin forteller videre at ungdommen ofte har klare ønsker for hvilke jobber de vil ha, og for jenter er ofte drømmen å jobbe i klesbutikk. Samtidig har hun inntrykk av at de gjerne tar andre jobber om de ikke skulle få drømmejobben.
- Samtidig så ser jo ikke vi gjennom tjenesten akkurat hva ungdommen søker på. Men det er mange servitør- og salgsjobber, i tillegg til andre mer sporadiske jobber. Akkurat renholdsstillinger finnes det ikke så mange av for ungdom i dag.
- Hvor viktig mener du det er at ungdom skaffer seg arbeidserfaring?
- Det er kjempeviktig! Både for å lære seg verdien av penger, men også med tanke på yrkesvalg senere. Man kan gjerne ha gjort seg opp en mening om hva man ønsker å bli, men etter å ha fått litt arbeidserfaring er det mange ungdommer som endrer mening. I tilegg er det jo sånn at alt man lærer i arbeidslivet har man med seg videre, og det er positivt i seg selv.
LES OGSÅ: Patrik (9) søkte på sommerjobb som gravemaskinsjåfør