Kjøpe ny bolig

De viktigste fordelene ved å kjøpe ny bolig

Og én ulempe.

FLUNKENDE NYTT: Mange setter pris på følelsen av å kjøpe en flunkende ny bolig. - Det er noe spesielt med opplevelsen av å kjøpe en helt ny bolig. Det blir som å kjøpe en helt ny bil, mener Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
FLUNKENDE NYTT: Mange setter pris på følelsen av å kjøpe en flunkende ny bolig. - Det er noe spesielt med opplevelsen av å kjøpe en helt ny bolig. Det blir som å kjøpe en helt ny bil, mener Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert
EKSPERT PÅ BOLIGSALG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.
EKSPERT PÅ BOLIGSALG: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: FOTO: Eiendom Norge.
ARKITEKTURPSYKOLOG: Oddvar Skjæveland, faglig leder i Mellomrom arkitekturpsykologi.
ARKITEKTURPSYKOLOG: Oddvar Skjæveland, faglig leder i Mellomrom arkitekturpsykologi. Foto: FOTO: Mellomrom arkitekturpsykologi.

Det er vel få ting som kan sammenlignes med følelsen av å flytte inn i en splitter ny bolig.

Det bygges stadig nye leilighetsprosjekter og mange synes det er både trygt og behagelig å kjøpe noe helt nytt. Ingen har bodd i leiligheten før og standarden er generelt høy. Leilighetene kommer med en fast standardløsning, med mulighet for å oppgradere eller endre løsninger ved hjelp av tilvalg.

Selges til fastpris

Fordelen med å kjøpe en ny bolig er at disse som regel selges til fastpris.

Det vil si at du er i en situasjon der du kjøper bolig uten å måtte være med i en budrunde.

Som hovedregel selges nemlig nye boliger på prislister.

-  I et hett boligmarked, er det mange som opplever dette som en stor fordel, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

På mange måter tryggere

- Innflytting i ny bolig skiller seg fra bruktbolig på flere måter. Du eier boligen i en lang byggeperiode før innflytting, du får forme mye av løsningene selv fra bunnen av og siden boligen er ny ved innflytting, slipper du arbeid med oppussing og vedlikehold, sier Oddvar Skjæveland, faglig leder i Mellomrom arkitekturpsykologi.

Han er utdannet organisasjonspsykolog med doktorgrad i miljøpsykologi fra Universitetet i Bergen og Göteborgs Universitet.

På tross av av du sparer penger på å slippe oppussing, er han usikker på om totaløkonomien blir bedre av å kjøpe ny bolig. Her er det nemlig veldig mange faktorer som spiller inn.

- Her må hvert enkelt tilfelle vurderes etter blant annet kjøpesum, beliggenhet, konjunkturer og eiertid, sier Skjæveland.

Kjøper du en ny bolig har utbygger dessuten garantier som må følges, så det er på mange måter tryggere.

Ulempene med ny bolig er at prisen gjerne er høyere enn den er ved brukte boliger.

- Sånn må det også være, fastslår Dreyer.

KJØPE NY BOLIG: På mange måter er det tryggere å kjøpe ny bolig fordi det stilles krav om at boligen skal leveres i 100 prosent teknisk stand.
KJØPE NY BOLIG: På mange måter er det tryggere å kjøpe ny bolig fordi det stilles krav om at boligen skal leveres i 100 prosent teknisk stand. Foto: FOTO: Getty Images.

Følelsen av ny bolig

Så kommer følelsen av å kjøpe en flunkende ny bolig.

Fordeler med ny bolig

Nytt er nytt

Ny bolig koster mer enn brukt bolig, men da kan du få det akkurat som du vil. På kjøpet følger bedre komfort og lavere driftskostnader.

Bolig som passer deg

Kommer du tidlig nok inn i byggeperioden har mulighet til å innrede boligen helt etter eget ønske. Du kan tilpasse boligens planløsning, innredning og materialvalg.

Bedre standard

En ny bolig har en langt høyere teknisk standard med bedre isolasjon, balansert ventilasjon med varmegjenvinning og sentralstøvsuger. Nye byggeforskrifter sikrer god isolasjon.

Reparasjoner og vedlikehold

Alle hus trenger vedlikehold, men ved kjøp av ny bolig vil du ikke ha behov for vesentlig vedlikehold i de første 10-15 årene.

Lavere driftskostnader

Bedre isolasjon kombinert med varmegjenvinning og moderne styringssystemer gjør at en ny bolig har langt mindre energiforbruk.

Lovfestet garanti

Ved kjøp av ny bolig har du en lovfestet garanti på 5 år, og dermed et langt sterkere rettsvern enn om du kjøper brukt. E

Fast pris

Du slipper dermed å bli revet med i en budrunde. Ved kjøp og restaurering av eldre bolig vil du aldri være sikker på hvor den totale prislappen ender.

God tid til salg

Enda en fordel ved å kjøpe en ny bolig, som ikke er oppført eller som er under oppføring, er at man som regel har god tid til å klargjøre og få solgt sin nåværende bolig.

Kilder: husredaksjonen.no og usbl.no.

- Det er noe spesielt med opplevelsen av å kjøpe en helt ny bolig. Det blir som å kjøpe en helt ny bil, mener Dreyer.

Arkitekturpsykolog Skjæveland tror selve opplevelsen av å flytte inn i noe nytt og ubrukt, og hvor viktig det er, vil variere mye etter personlige preferanser.

- Enkelte må ha ny bil, ny bolig og liker ikke å bo på hotell fordi de har bestemte hygieneoppfatninger. Andre liker at en bolig har lang historie og liker tanken på at det har vært livshistorier i de samme rommene de selv bor i, forklarer Skjæveland.

Han tror at det for følelsen av tilknytning og tilhørighet kan være viktig at du faktisk får gjøre en del valg i planleggingsfasen og byggeperioden, eventuelt være på byggeplassen og kanskje gjøre noe malingsarbeider selv.

Krevende oppussing

Mens noen foretrekker en flunkende ny bolig, er andre helt gale etter oppussingsobjekter. Mange av disse boligene er svært attraktive på markedet. Mange ser på oppussingen som et selvrealiseringsprosjekt og mange liker å ha noe å holde på med.

- I småbarnsfasen, derimot, kan oppussing være en nokså krevende øvelse, sier Dreyer.

Det er vel få ting som så slitsomt som å flytte inn i et oppussingsobjekt som du kanskje aldri kommer helt i mål med.

Skal du pusse opp, må du ha tid, overskudd, og ikke minst penger, til det. Det er mange elementer som spiller inn.

- I en brukt bolig kan det være så som så med den tekniske standarden. Det er lite sannsynlig at en eldre bolig vil fylle kravene til dagens tekniske standard. Trengs det mye oppussing vil også dette gjenspeile seg i prisen. Er standarden lav, vil prisen trekkes ned, opplyser Dreyer.

På mange måter tryggere

Nye boliger er ofte bedre isolert, og driftskostnader vil derfor bli lavere. Du betaler dokumentavgift kun på verdi av tomt, og ikke av hele kjøpesummen. Og ikke minst får du en moderne og arealeffektiv bolig - som du kan være med på å utforme selv.

På mange måter er det tryggere å kjøpe ny bolig fordi det stilles krav om at boligen skal leveres i 100 prosent teknisk stand.

- Utbygger er ansvarlig for å levere boligen uten feil, og må da rette dette opp. Du har også garantier i en gitt tidsperiode etter overtagelse for å sikre dette.

Men du må ha god tid. For kjøper du ny bolig må du forvente at det tar lang tid før den er ferdigstilt. Fra ett til tre år er vanlig – fra prosjektet besluttes til ferdigstillelse. Byggeperioden kan også være lang.

Langsiktig perspektiv

Så hvis du skal kjøpe ny bolig må du gjerne ha et langsiktig perspektiv.

- Det som kan være utfordringen her kan da være spekulasjonene om hvordan det går med boligmarkedet i denne perioden.  For de som allerede sitter på en bolig, kan det være mer krevende å vente med å selge sitt eget, forteller Dreyer.

Med tanke på videre salg er det ikke så mye som skiller ny og brukt bolig.

- Erfaringsmessig ser vi liten forskjell. Boligens tekniske tilstand er vesentlig også ved et videresalg, så selv om du ved kjøp av ny bolig ofte kjøper en dyrere bolig så vil den også ved et videresalg ligge høyere i pris enn mange eldre boliger.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning