Rekkehus øker mest

Her er boligene som vil øke mest i pris i 2012

Sjekk hvilke boliger som vil være mest populære i markedet.

POPULÆRE OBJEKTER: Dette rekkehuset i Holmenkollen i Oslo ligger i øyeblikket ute til salgs for 6 590 000 kroner. Primærrom 158 kvadratmeter.
POPULÆRE OBJEKTER: Dette rekkehuset i Holmenkollen i Oslo ligger i øyeblikket ute til salgs for 6 590 000 kroner. Primærrom 158 kvadratmeter. Foto: Foto: Privatmegleren
Publisert Oppdatert

Regnet fra desember 2010 har boligprisstigningen hittil i år vært på formidable 9,9 prosent.

Men selv om boligprisene er rekordhøye, tror likevel ekspertene at prisene bare vil fortsette oppover neste år.

Og det er rekkehus som blir utpekt som de mest populære objektene i dagens marked, viser en spørreundersøkelse utført blant meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Av de nærmere 700 eiendomsmeglerne over hele landet som har vært med i spørreundersøkelsen, mener flesteparten at rekkehus også kommer til å være i vinden fremover.

Høyt prisnivå

I Oslo har det vært kø på mange rekkehusvisninger i år, flere objekter har gått langt over prisantydning. Etterspørselen har altså vært større enn tilbudet.

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener presset på boligmarkedet i sentrale byområder har økt de siste årene fordi det bygges for få leiligheter for barnefamilier i disse områdene.

Han mener prisen på leiligheter i sentrum fører til at flere velger å flytte i rekkehus litt utenfor bykjernen for å få mer for pengene.

- I tillegg ligger ofte delte boliger i et miljø som tiltrekker seg barnefamilier hvor det er nærhet til barnehager, skoler og andre servicetilbud, forklarer han.

Forskjeller by og land

Men det er enorme prisforskjeller mellom by og land på rekkehus.

Et nytt rekkehus på Manglerud i Oslo øst på 126 kvadratmeter ligger nå ute til salgs for 5.390.000 millioner.

Til sammenligning koster et rekkehus på Rasta i Kongsvinger på 118 kvm 1.503.018 millioner.

En differanse på 3.886.982 millioner.

Vil fortsette oppover

NYTT REKKEHUS: Dette enderekkehuset på Manglerud på Oslo øst skal nå bygges og ligger ute til salgs for 5 390 000 kroner. Primærrom 126 kvm.
NYTT REKKEHUS: Dette enderekkehuset på Manglerud på Oslo øst skal nå bygges og ligger ute til salgs for 5 390 000 kroner. Primærrom 126 kvm. Foto: Illustrasjon: Obos/PEAB AS

Til tross for et allerede høyt prisnivå tror sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret at prisene på rekkehus vil stige mer enn for andre typer boliger, spesielt i de store byene.

- Boligprisspriket mellom by og land vil bare forsterkes. Det blir ikke bygget nok i rekkehussegmentet i forhold til befolkningsveksten, sier han, og peker på manglende tomtetilgangen som en stor utfordring for produsentene i de største byene.

Eiendomsmeglere flest tror for øvrig prisene vil være uendret eller stige litt i de neste tre månedene. Et mindretall tror at den vil synke litt i tiden som kommer, og da hovedsakelig for eneboliger og leiligheter.

Et flertall mener prisveksten kommer til å bli størst innen delte boliger.

MYE FOR PENGENE: Dette rekkehuset på Rasta i Kongsvinger på 118 kvadratmeter ligger i øyeblikket ute til salgs for 1.503.018 millioner.
MYE FOR PENGENE: Dette rekkehuset på Rasta i Kongsvinger på 118 kvadratmeter ligger i øyeblikket ute til salgs for 1.503.018 millioner. Foto: Foto: DNB Eiendom

Les også:

De mest populære boligannonsene i 2011

Lagde italiensk designerkjøkken midt i Oslo

Slik skal lokkepriser knebles i boligmarkedet

Her er de dyreste adressene i Norge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning