Har du tenkt på å studere i utlandet?

Her er alt du trenger å vite.

Publisert

(Side2): Det er ikke mer enn i overkant av to måneder til 15. april, som er siste søknadsfrist for samordna opptak her i Norge. Hvert år er det nærmere 220.000 studenter som søker om videre utdanning, men noen studenter velger også å dra over landegrensene.

Ved første øyekast kan det virke forvirrende, og mange vet ikke helt hvordan de skal gå fram for å søke om skolegang i New York eller Australia, selv om de har aldri så lyst. Vi har samlet noe av informasjonen for deg, slik at det blir litt lettere å finne fram i jungelen.

Flere aktører

Det flere norske aktører som tilbyr seg å hjelpe studenter med å finne både riktig studiested og boplass, om de ønsker å studere i utlandet. De to største er Kilroy Education og Gateway College.

Kilroy Education har spesialisert seg på å gi deg den hjelpen du trenger, helt gratis. Ved hjelp av et samarbeid med universiteter i utlandet som betaler Kilroy for å rekruttere norske studenter, kan de stille flere eksperter og veiledere tilgjengelig, uten at du betaler noe som helst ekstra. 

- Vårt overordnede mål er at vi klarer å finne riktig student til riktig universitet, og at studenten føler seg ivaretatt gjennom hele oppholdet. Det fører til en situasjon som både gir studenten og universitetet et godt utbytte. Da har vi gjort jobben vår riktig, sier avdelingsleder i Kilroy Education, Kjersti Bogen, til Side2.

Hos Gateway College betaler du imidlertid et administrasjonsgebyr på 2000 kroner for hjelpen, men har til gjengjeld en egen representant på stedet under hele oppholdet. Gjennom Gateway college kan du studere på studiesteder som Bali, New York, Paris, Cape Town og Los Angeles.

- Vi hjelper studenten med alt vi klarer, og har alltid en representant fra oss tilgjengelig i samme by som studentene, i tilfelle de skulle trenge noen å prate med. Dette gir en økt trygghet for både student og foreldre, sier daglig leder i Gateway College, Eirik Gismervik, til Side2.

- Beste jeg har gjort

Vilde Øien Volden (24) dro til Australia for å studere «Event and tourism management», i Melbourne, byen som omtales som verdens event-hovedstad. Før hun dro ned fikk hun hjelp av Kilroy.

- Det er noe av det beste jeg har gjort. Jeg har lært så mye om meg selv, og fått et helt nytt perspektiv på livet. Det å bosette seg for en periode i et nytt land, og tilpasse seg en ny kultur, er nok noe av det mest lærerike man kan gjøre, sier Vilde til Side2.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at det også finnes tyngre dager med hjemlengsel.

Huskeliste

  • Det anbefales å begynne planleggingen allerede seks måneder i forveien.
  • Husk å skaffe en reiseforsikring som gjelder for hele perioden, Gateway college krever at du er forsikret gjennom Europeiske.
  • Ta med en ekstra kopi av alle viktige dokumenter (som pass, visum, flybiletter og leiekontrakt).
  • Dobbeltsjekk av passet ditt er gyldig for hele studieperioden.
  • Alle studier hos Gateway og Kilroy kvalifiserer for studiepoeng hjemme i Norge, og oppfyller derfor krav til støtte hos Lånekassen. Din egen økonomiske situasjon kan likevel gjøre slik at du ikke får støtte.
  • Du er selv ansvarlig for å dokumentere at du har en generell studiekompetanse. Er du inne i ditt siste år på videregående og foreløpig ikke avlagt alle eksamenene, kan du likevel melde deg på nå. Den generelle studiekompetansen må først dokumenteres når studiet begynner.
  • Både Gateway og Kilroy vil legge til rette for å sette deg i kontakt med både Lånekassen, universitet i utlandet, og utleier av leiligheter der nede. Det er likevel ditt eget ansvar å signere kontrakter.
  • Det anbefales å spare opp litt ekstra penger før du drar. Selv om du får et stipend, er det mye som forsvinner gjennom skolepenger og boutgifter. Det er ikke alltid like lett å skaffe jobb med en gang i et fremmed land.

- Selvfølgelig er det dager hvor man føler seg alene og langt hjemmefra, og hvor man savner både familie og nære venner, men det blir bare bedre og bedre for hver dag som går. De positive opplevelsene og erfaringene man får veier opp for de litt tyngre dagene, sier hun.

Avgjørelsen om å reise ble tatt noen få måneder før avreise, og bunnet egentlig i et behov for en forandring.

- Etter mye prøving og feiling i valg av studier her hjemme i Norge fant jeg ut at jeg ville prøve noe helt annet. Jeg ville røske opp i røttene og gjøre en endring i livt mitt. Det å reise utenlands ble en stor utfordring, og det var noe jeg følte jeg trengte i livet mitt på det punktet, sier Vilde.

Bekymret for engelsk

En gjenganger blant henvendelsene de får før avreise dreier seg om at studentene er bekymret for at utdannelsen foregår på engelsk, forteller Bogen.

- De spør om studiene er vanskeligere enn her hjemme i Norge, og lurer på om de vil være i stand til å gjennomføre, sier hun.

Den gode informasjonen er imidlertid at de fleste utenlandske universitetene stadig gir tilbakemeldinger om at nordmenn er eksepsjonelt flinke i engelsk, og at de ikke har noe problem med å følge undervisningen.

- Derfor kan man som regel berolige alle søkere som ringer inn. De fleste nordmenn er gode nok basiskunnskaper til å følge undervisningen uten problemer, sier hun, før hun legger til:

- Men andre problemer, som for eksempel hjemlengsel, er jo noe man har mindre kontroll over. Før avreise forbereder vi studentene på at dette kan komme. Og hvis det skjer vil vi selvfølgelig sette studenten i kontakt med en rådgiver på skolen, men bortsett fra å tilby noen å prate med er det lite vi kan gjøre, bortsett fra å hjelpe dem med å finne en måte å reise hjem igjen, selvsagt.

To ulike tilbud

Nyttige hjemmesider

Gateway College:http://gatewaycollege.no/

Kilroy Education:http://education.kilroy.no/

Flere utenlandsstudenter som blogger om opplevelsen:http://www.offexploring.com/

Lånekassen om studier i utlandet:http://lanekassen.no/nb-NO/Stipend-og-lan/Utland/

Betalingsplan for Gateway:http://gatewayeducation.no/praktisk-info/?_ga=1.207711698.1383356041.1423000827

Kilroy og Gateway er altså de største aktørene i Norge, men gir deg likevel to ulike tilbud. Først og fremst så koster Gateway mer, og krever et administrasjonsgebyr på 2000 kroner, men til gjengjeld kan de tilby deg mer tilstedeværelse gjennom oppholdet.

Kilroy setter deg i kontakt med universitetet, og i de tilfellene hvor universitetet har egne boenheter vil du få muligheten til å bli innkvartert her. Om universitetet derimot ikke har egne boliger, blir du nødt til å finne noe på det private boligmarkedet på egenhånd. Gateway har derimot egne boenheter i hver by de tilbyr studier, og vil dermed ordne et bosted for deg, og holde i kontakten med utleier.

Begge steder vil gi deg informasjon om Lånekassen, og hjelpe deg om du har spørsmål underveis. Du er imilertid nødt til å søke på egenhånd. Dette gjelder også visumsøknaden.

Begge steder tilbyr service etter at du har begynt studiene, men det er kun Gateway College som kan tilby en representant som også er tilstede i samme by, og ikke bare over telefon. De ordner også lege, tannlege og andre nødvendige tjenester om du skulle trenge det. Om du blir utsatt for tyveri vil de hjelpe deg med politianmeldelsen.

Gateway College har egne lukkede Facebook-sider du vil få tilgang til etter du har søkt studie, som gir detaljert informasjon til deg og alle dine medstudenter om byen dere skal flytte til, og studiet dere skal begynne på. 

GOD MATCH: Kjersti Bogen i Kilroy Education er opptatt av at studentene skal bli tatt godt ivaretatt gjennom hele oppholdet.

Inkluderende tilbud

For Gateway College er det viktig å fungere som en inkluderende studieleverandør, som legger til rette for at alle studentene blir inkludert i en større gruppe.

- Vi får veldig mange tilbakemeldinger fra studenter som forklarer at noe av det beste ved hele oppholdet var samholdet de opplevde, og alle vennene de fikk gjennom studieoppholdet, sier Gismervik, før han legger til:

- Som student hos oss får du muligheten til å dra ut for å oppleve verden, uten å være helt på egenhånd. Du er et eget individ, men samtidig en del av en større gruppe.