UTLEIE AV HYTTE

Hytteferie på stramt budsjett – eller til og med gratis: – Jeg har selv kjent på fortvilelsen av å ikke ha mulighet til å ta med barna på ferie

Ønsker du en rimelig eller gratis hytteferie, er det mange muligheter.

<b>INNE PÅ FUGLEMYRHYTTA: Ønsker du en hytteferie som ikke er for dyrt? Her kommer ekspertene med råd og tips.</b>
INNE PÅ FUGLEMYRHYTTA: Ønsker du en hytteferie som ikke er for dyrt? Her kommer ekspertene med råd og tips. Foto: Eivind Haugstad Kleiven
Publisert

Hyttelivet er for alle, også for dem som ikke eier hytte eller har tilgang på hytte i familien.

Det finnes nemlig en rekke hytter og buer i Norge som leies ut til en billig penge – eller til og med gratis.

Det betyr at du ikke trenger noe stort feriebudsjett for å få en etterlengtet hytteferie.

–Det er bra at det er slike muligheter, for det er mange som sliter økonomisk nå, sier Lise Lund fra Kongsberg.

For snart ti år siden startet hun Facebook-gruppen «Gratis lån av feriested til barnefamilie».

Etter å ha kommet seg gjennom en tøff økonomisk periode etter en skilsmisse, sto hun da støtt igjen økonomisk.

– Jeg har selv kjent på kroppen hvor tøft det er å ha dårlig råd, skammen knyttet til det, og fortvilelsen av å ikke ha mulighet til å ta med barna på ferie. Så jeg ville gjerne hjelpe noen som trengte det.

Er du på jakt etter billig eller gratis lån av hytte, kan du følge med på finn.no.

Det hender folk bruker portalen til å tilby noen som har det vanskelig økonomisk, om å låne hytta gratis i en periode.

Men nettportalen har ingen egen kategori for gratis utleie av hytter, opplyser Guro Birkeland Tangen, senior kommunikasjonsrådgiver hos finn.no.

Se mer

Hun begynte med å låne ut hytta i Risør til en familie i vennekretsen, deretter ballet det på seg.

– I den forbindelsen kom jeg på at det hadde vært fint å lage en plattform der andre også kan finne hverandre, og gi og motta hjelp for å kunne ta med seg barna på ferie, forklarer hun.

Etterlyser flere som låner ut hytta

Den lukkede Facebook-gruppen har flere tusen medlemmer, og det kommer stadig nye til. Lund er opptatt av at det ikke skal være skambelagt å be om hjelp eller ha dårlig råd.

Så her kan trengende barnefamilier legge ut spørsmål om noen har en hytte de kunne tenke seg å låne bort i noen dager.

Og hytteeiere som ønsker å hjelpe kan legge ut tilbud om gratis hyttelån.

I gruppen er det ikke lov å legge ut annonser hvor man tar betalt, det er kun gratis utlån.

– På den måten finner folk hverandre, og så kan de sjekke hverandres profiler, slik at de får en viss oversikt over hvem de låner ut til eller låner av.

Hennes egen erfaring med hytteutlån er ubetinget positive. De barnefamiliene hun har hjulpet i årenes løp, har vært svært takknemlige og tatt godt vare på hytta.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

Låner ut lagshytta

– Alle barnefamilier som har behov for et sted å feriere, kan henvende seg til oss og be om å få låne lagshytta vår ved Tuddal i Hjartdal kommune gratis en uke gjennom sommeren, sier Bjørg Helen Westeng, frivillig i Norsk Folkehjelp Gransherad.

I 2020 fikk lokallaget øynene opp for alle som ikke hadde råd til å reise på ferie eller leie seg inn på kostbare hytter eller hotell. De kom da på ideen om å låne ut lagshytta til barnefamilier med behov.

GRATIS HYTTELEIE: Norsk Folkehjelp Gransherad har en lagshytte i Hjartdal kommune som de låner ut gratis noen uker om sommeren til barnefamilier med stram økonomi.
GRATIS HYTTELEIE: Norsk Folkehjelp Gransherad har en lagshytte i Hjartdal kommune som de låner ut gratis noen uker om sommeren til barnefamilier med stram økonomi. Foto: Privat

De lånte ut hytta til seks ulike familier i løpet av sommerferien, og gjentok tilbudet neste sommer.

Da utvidet de tilbudet med å låne den ut noen helger resten av året. Lokallaget ordner utvask etter endt opphold, og gjør hytta klar til nye gjester.

– Det har vært flott å kunne hjelpe. Vi tror og håper at tilbudet har gjort en forskjell for folk som virkelig har trengt det.

Westeng ser for seg at responsen kan bli enda større enn i fjor, i og med at økonomiske nedgangstider gjør det vanskelig for stadig flere å klare seg økonomisk.

– Alle barnefamilier kan henvende seg til oss og søke om å låne hytta gratis, og så trekker vi ut seks familier. Men de må ha mulighet til å ordne transport til hytta selv.

– Jeg håper at enda flere vil låne ut hyttene sine gratis til noen som trenger det, for det er et enormt behov. Men det går også an å leie ut billig, det kan være god hjelp i det, sier hun.

Sov gratis i koiene til Statskog

Statskog, som forvalter statsgrunn i hele landet på vegne av fellesskapet, er opptatt av at alle som vil, skal ha muligheter til å komme seg ut i skog og mark.

Derfor tilbyr de gratis hytteopplevelse til dem som legger turen til en av deres 120 åpne koier.

Men Torkel Skoglund, seniorkonsulent for jakt, fiske og friluftsliv i Statskog, understreker at man ikke må forvente seg noen luksus på de gratis koiene.

– De har enkel standard, og ofte er det bare et par brisker til å sove på. De har også en ovn hvor du kan fyre opp, men mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg selv, sier han og forteller videre at man etter endt opphold må ta med egen søppel hjem, feie over gulvet og ta inn ved til neste besøkende.

– Men koiene gir ly for vær og vind og er åpne for alle.

Siden de ikke kan forhåndsbestilles, kan det være lurt å ha med et telt i sekken – eller være forberedt på at man må gå videre til neste, dersom den man har sett seg ut er opptatt.

– De fleste åpne koiene ligger fra Troms og Nordland i nord og videre sørover mot Femundsmarka og i Hedmark. Du kan søke etter dem på ut.no, sier han.

KOSELIG HYTTE: Denne lille, koselige hytta ved Storsjøen i Rendalen passer for en til to personer. Den koster 390 kroner i døgnet på inatur.no.
KOSELIG HYTTE: Denne lille, koselige hytta ved Storsjøen i Rendalen passer for en til to personer. Den koster 390 kroner i døgnet på inatur.no. Foto: Bjørnar Hansen/inatur.no

Les også (+): Vi er seks venninner som drar på hyttetur sammen hvert år. Årets tur kan ha vært den siste

Billig hytteutleie

Statskog har også større hytter som kan leies billig, oversikt over disse finnes på statskog.no eller inatur.no. Det er ikke krav om medlemskap noe sted. Hyttene og leieprisen er lik for alle.

– Disse koster mellom 500 og 1100 kroner i døgnet, og de fleste er i prissjiktet 700–800 kroner per døgn. Da er det gjerne plass til fire-fem personer. På de fleste av disse hyttene følger det med båt i leien, og ved er inkludert, sier Skoglund.

Hyttene kan forhåndsbestilles på inatur.no. Når man har booket, betaler man med kort og får umiddelbart en kvittering på e-post.

Et par dager før oppholdet, får man en kode på sms, den er til å låse opp kodeboksen montert ved siden av inngangsdøren. Her ligger hyttenøkkelen.

– Noen hytter er veldig populære og det lønner seg å være tidlig ute for å sikre seg disse. Andre kan bookes samme uke. Etterspørselen varierer også i forhold til årstid, om sommeren er det ofte stort trykk, forteller han.

Fjellstyrer og organisasjoner

Langt flere enn Statskog bruker utleieportalen inatur.no til å formidle hytteutleie til en billig penge.

Private utleiere, foreninger, organisasjoner og større grunneiere leier ut hytter herfra.

– Prisene på inatur.no varierer og settes av de som leier ut, men det er mange utleiere som tar hyggelige priser sammenlignet med andre.

– Det skyldes blant annet at offentlige aktører, som Statskog og fjellstyrene i Norge, leier ut hos oss. De ønsker at så mange som mulig skal få råd til å reise på hyttene deres, og priser seg ofte lavt, sier Torbjørn Kvien Madsen, markedsansvarlig i Inatur.

Gausdal fjellstyre er blant dem. De har ni utleiehytter og 14 åpne buer rundt omkring i Gausdal Vestfjell og Langsua nasjonalpark.

Prisene for utleiehyttene varierer fra 500 til 800 kroner per døgn, avhengig av hytte og sesong.

– Ingen av utleiehyttene har under fire sengeplasser, så hvis for eksempel et turfølge på fire leier Liumseterhytta i høysesong til 600 per døgn, blir prisen for hver person bare 150 kroner, sier Even Røhnebæk, som har fjelloppsyn i Gausdal fjellstyre.

De åpne buene deres er et enda rimeligere alternativ.

– De koster 100 kroner per person i døgnet, mens barn og unge under 18 er gratis. Men disse kan ikke bookes på forhånd, informerer han.

SKOGSBU: Eiebua i Tylldalen, Tynset, er en liten skogsbu med plass til to personer. Via inatur.no kan den leies for 350 kroner i døgnet.
SKOGSBU: Eiebua i Tylldalen, Tynset, er en liten skogsbu med plass til to personer. Via inatur.no kan den leies for 350 kroner i døgnet. Foto: Bjørnar Hansen/Fishspot.no

Les også: Stjel disse hytte-ideene: Sjekk Tors spektakulære jordkjeller

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2023.

Les også