Boligsalg

Du får best pris for boligen din i august og januar

Boligprisene gjør et hopp to ganger i året.

PRISSVINGNINGER: Ifølge statistikken til Eiendomsmeglerforetakenes forening er august en god måned for å selge boligen.
PRISSVINGNINGER: Ifølge statistikken til Eiendomsmeglerforetakenes forening er august en god måned for å selge boligen. Foto: Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix
Publisert Oppdatert

Tanken om å selge huset eller leiligheten er gjerne noe som modner seg over tid. Tidspunktet vil også variere i forhold til bo- og familiesituasjon. Noen har behov for å selge raskt, mens andre har all verden med tid.

For å få mest mulig ut av boligen kan det likevel være fornuftig å skjele litt til når det statistisk sett er mulig å få den beste prisen.

- Våre statistikker viser at det er prisoppgang i januar og august, sier daglig leder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Hanne Railo, til klikk.no.

Ferieplaner

Ifølge Railo skyldes oppsvingene i januar og august at mange bruker feriene til å bestemme seg for å selge.

- Men dette vil variere med hva slags boligtype som selges. Leiligheter er for eksempel utsatt for mindre sesongsvingninger enn eneboliger og rekkehus, blant annet fordi barnefamilier, som jo generelt søker noe større, er mer selektive på når og hvor de skal flytte.

Variasjonen i forhold til boligtype bekreftes av daglig leder, Pål Bråten, hos Aktiv eiendomsmegling på Grefsen i Oslo, som imidlertid erfarer det motsatte av den generelle tendensen.

- På de større boligene, som eneboliger og rekkehus er det generelt manko, så der ser vi ikke de store sesongsvingningene. På de mindre objektene, som leiligheter, kan det imidlertid være større svingninger gjennom året, sier han til klikk.no.

Holder seg utover høsten

Ifølge statistikken til EFF holder prisene seg gjennomgående på det nivået som etableres i august, og med en svak stigning utover høsten.

De to siste årene har prisutviklingen imidlertid vist en svak nedgang mot slutten av året.

Geografiske svingninger

Railo tror at sesongsvingninger i boligprisene først og fremst kan være et storbyfenomen.

- Dette har vi ikke statistikk på, men det kan antas at det i de større byene er større sesongsvingninger enn utover i distriktene.

Hos Eie eiendomsmegling i Tromsø har de erfart at tiden etter finanskrisen har vært tyngre enn for landet ellers, blant annet har det vært vanskelig å få solgte dyre borettslagsleiligheter.

- Men generelt har Tromsø fulgt de vanlige sesongsvingene, forteller daglig leder Børge Martinussen til klikk.no.

- Ute i distriktene er det imidlertid nesten ingen svingninger. Der er prisene mer eller mindre uberørt av både sesong og hva som skjer ellers. Der erfarer vi en marginal prisstigning over tid.

Kjøper først

Anbefalingene om man skal kjøpe før man selger eller omvendt, har også hatt historiske svingninger. Ifølge Railo opplevde mange at det var vanskelig å få mellomfinansiering under finanskrisen.

- Derfor valgte folk å selge sin gamle bolig før de kjøpt en ny, men nå er det tilbake til at det kjøpes først og selges deretter.

Les også:

Vær ærlig når du selger boligen din

Selg boligen selv - spar penger på boligsalget

Finn gode ideer til interiøret i Bonytts inspirasjonsguide

Fulgte drømmen i permisjonen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning