Disse jentene omskapte Fretex for tre dager
Derfor laget de en egen bruktbutikk i samarbeid med Fretex.

(SIDE2): For fire uker siden fikk en studiegruppe fra retaildesign ved Westerdals oppgaven: Re-introduser Fretex, og lag den beste bruktbutikken dere kan skape.
I konkurranse med fem andre grupper, en fra BI i Oslo, to fra Tronheim, og to i Bergen, har de brukt de siste ukene til å utvikle en bruktbutikk, og få den ut til massene. Gruppen med det høyeste salget i løpet av tre dager får 10.000 de kan donere bort til et veldedig formål, og startskuddet gikk allerede 7. april 10:00.
Fra torsdag 14. april til lørdag 16. april er det BI i Oslo, Høyskolen Kristiania i Bergen, og NTNU i Trondheim sin tur.
De originale butikkene
Fanny Bø Skjelbred er en av studentene i gruppe fra Westerdals, og for henne har noe av inspirasjonen gjennom prosjektet vært å vise verden at

en fysisk butikk fremdeles har mange av fordelene en nettbutikk ikke har.
- Det er gøy å ha muligheten til å kunne kjenne på klærne, og prøve de på, før du kjøper de. I en butikk med andre ansatte og kunder vil du få en helt annen opplevelse enn om du shopper på nett, og det har vært noe av fokuset vårt underveis, sier Skjelbred til Side2, før hun legger til:
- Derfor har vi også lagt vekt på designet og følelsen selve butikken gir, og det å være tilgjengelige for kundene underveis, for å gi veiledning, tips og hjelp om de trenger det.
Fant en målgruppe
Alle gruppene har fått utdelt et utvalg på 1000 plagg fra hovedkontoret til Fretex, og deretter har de kunnet velge om de ville beholde alle klærne, eller gjøre et utvalg fra det de fikk tildelt.

- Vi valgte å gjøre et utvalg, og å plukke vekk de plaggene vi mente ikke passet for vår målgruppe. Dessuten har vi fått inn noen ekstra plagg fra andre givere, sånn at vi har endt opp med en fin miks, sier Skjelbred.
Ved å holde på med dette prosjektet ved siden av skolen har de lært mye de ikke ville fått lært i klasserommet.
- Vi driver jo mye med dette på skolen, men da blir det ikke noe særlig praksis. Nå får vi jo muligheten til å være med på dette fra start til slutt, og noe av det vi virkelig har fått smake på er det å skulle markedsføre seg. Hvor mye jobb det faktisk er med prising, planlegging, budsjett og sånne ting, sier hun.
Hjelp av mentor
Side2-blogger og gründer for klesbutikken MagMalou, Marthe Kveli Valeberg, har imidlertid vært en støttespiller og mentor for de fem unge jentene underveis. Hun har forsøkt å lære dem det hun kan om markedsføring og bygging av eget merke.

- Dette har vært innmari koselig, og de er en gjeng med jenter som er veldig opptatt av dette prosjektet. Det at de får muligheten til å konkurrere mot BI-elevene gjør nok det hele ennå morsommere, sier Marthe til Side2.
Hun har hjulpet elevene med tips om markedsføring, og hvordan de kan skape mest mulig blest rundt en butikk som kun er tilgjengelig i noen få dager. Likevel er hun opptatt av at det er jentene som har gjort mesteparten av arbeidet.
- Jeg har hjulpet dem med det de har spurt meg om, men for det meste har jeg nok vært en slags flue på veggen. Det har vært utrolig kult å være med på dette, og se hvordan unge engasjerer seg rundt både gjenbruk og gründervirksomhet - to ting jeg brenner veldig for, sier hun.